Ons bezoek aan Bergen-Belsen

bergen belsen

Op maandag 22 augustus 2022 ben ik samen met mijn moeder maar Bergen-Belsen geweest. Omdat we in de buurt op de camping stonden besloten we om een bezoekje te brengen aan het concentratiekamp. Ik vertel je graag alles over onze dag, want het was heftig!

Rond half 10 in de ochtend vertrokken we van de camping richting Bergen. Eerst nog even langs de kaufland voor wat eten en drinken, daarna door naar concentratiekamp Bergen-Belsen. Als je niet oplet dan zou je er zo voorbij rijden. Er is een redelijk grote parkeerplaats, waar we eerst even wat hebben gegeten en gedronken. Daarna liepen we naar de ingang waar we besloten eerst het kamp op te gaan.

Concentratiekamp Bergen-Belsen
bergen belsen

Eerst loop je een lang pad af waar je tegen het bekende stenen gedenksteen aan loopt. Alle kanten waar je op kijkt is het een grote lege heide vlakte met af en toe wat bomen wat een bijna enge rustige/vredige uitstraling heeft. We besloten om de linkerkant op te gaan lopen, de kant van het houten kruis. Aan zowel de linker als de rechterkant kom je gedenkstenen tegen van mensen die hier zijn overleden en waar een symbolische steen voor is gelegd. Hier heb je bijvoorbeeld ook de steen met de namen van Anne en Margot Frank. Ook beginnen hier de eerste massagraven. De ene 2500, dan 1000 en 800, het is onmenselijk om je in te beelden hoeveel mensen hier begraven liggen! Van deze massagraven zijn er hier behoorlijk veel, ik dacht 12 of 14 stuks als ik goed had geteld, vergeef me als ik het mis heb. Het gedeelte waar je nu loop is tentenkamp wat er tussen augustus en november 1944 heeft gestaan. In dit gedeelte staat nu een Joods gedenkteken, houten kruis en een meditatie ruimte. Als je het pad doorloopt kom je bij de wand met opschriften. Je kunt kiezen om het pad te volgend of om zelf rond te lopen door het terrein. Wij hebben beide deels gedaan.

Haast geen overblijfselen, toch veel te zien!
museum bergen belsen

Van het hele kamp terrein hebben we behoorlijk veel kunnen zien, al zijn er ook zeker gedeeltes die we niet hebben gezien. Op de foto hieronder staat een kaart waarbij er nummers 8, 3, 5, 6, 7 en deels 1 hebben gezien/gelopen. De rest hebben we niet gezien omdat je ook niet over een verhard pad loopt maar over gemaaid gras dat aandoet als pad naar de verschillende gebieden. Verspreid over het kamp vind je meerdere plaketten waarop een kaart met informatie staat. Ook staan er een aantal bordjes met uitleg in Duits en Engels. Waar we echt nog overblijfselen van hebben gezien is een waterbek (een soort water opslag) en de funderingen van de voedsel opslag, dit ligt tegenover gebied 6 op de kaart.
Ondanks dat we nog niet eens alles gezien hebben, hebben we hier toch 4.5uur rondgelopen! Ik raad mensen aan om dit te bezoeken op dagen dat de zon niet heel fel schijnt want met de 29 graden die wij hadden was het bijna niet te doen (ook de reden dat we na 4.5uur maar zijn gestopt). Aan het begin vind je een documentatie centrum waar je ontzettend veel informatie krijgt, inclusief vele voorwerpen die na de oorlog zijn gevonden op het terrein (de meeste rond hut 9 en 10, dat is nummer 6 op de kaart).
Beneden aan het eind van dit centrum vind je ook een café waar we een ijskoffie hadden besteld. Ook heb ik nog een kaartje gekocht en geld gedoneerd voor het onderhoud van dit terrein. Dit mag nooit vergeten worden!

Ben jij ooit naar Bergen-Belsen geweest?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.