Oma’s koek (familie recept)

Vandaag laat ik een familie recept aan jullie zien. Ik ben er verslaafd aan, en het liefst maak ik het elke maand een keer klaar! Het is een hele luchtige en zachte cake, maar eigenlijk zit het tussen cake en brood in. Heerlijk vind ik het! En je kunt je met verschillende smaken maken! Kijk je mee, naar dit recept?

Wat heb je nodig?
– 2 + 1/3 glazen melk
– 100 gr. boter
– 1 glas suiker
– 6 eieren
– 1/2 glas olie
– 100 gr. verse gist (te koop bij de bakker)
– 1 kilo bloem
_DSC2138 _DSC2139
Doe de melk, boter en suiker in een pan en laat hierin de boter smelten (zorg ervoor dat het niet gaat koken!). Doe de gist in een schaaltje met een eetlepel suiker en laat dit even staan om te rijzen. Doe de eieren en de olie in een schaal en roer dit goed door elkaar.
Doe de melk, boter en suiker bij de eieren en olie, en roer dit ook weer goed door elkaar. Doe hier weer de gist bij, en de bloem. En klop dit heel erg stevig door elkaar. Zodat er luchtbellen ontstaan. Daarna laat je het een uurtje staan om te rijzen, laat het wel staan op een warme plek (zodra er tocht of kou bij komt, mislukt het recept!)
_DSC2149
Pak een grote bakplaat, vet deze goed in met boter. Doe de beslag erin verdelen (maak de bakplaat niet te vol en hoog, want het gaat  nog groeien in de oven!), Laat wat beslag over in de schaal want hier ga je nog wat kruimels mee maken. Doe hier bloem, suiker en zachte boter bij en maak daar de kruimels van. Doe dit een beetje op gevoel, hoe mee suiker je erbij doet hoe zoeter. Strooi dit daarna over het beslag in de bakplaat.
Je kunt ook nog partjes appels toevoegen maar dit hoeft niet perse. Persoonlijk vind ik het lekkerder met appels. Wat je ook kunt toevoegen is verse pruimen! Ook heel erg lekker!
_DSC2155
Doe het in een voorverwarmde oven op 175 graden, bak in z’n 45 minuten de oma’s koek goudbruin. Laat de oma’s koek afkoelen en snijd hem daarna in vierkantjes.
_DSC2181
Ik zou zeggen Eetsmakelijk! Ik krijg al gelijk water in mijn mond na het zien van de foto hierboven!

Lijkt jullie dit lekker, of heb je het niet zo op nieuwe dingen?

Veel liefs,
Carolien

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

16 thoughts on “Oma’s koek (familie recept)

    1. Geen dank! Mocht je er niet uitkomen, dan stuur je maar een berichtje! Help ik je een stukje op weg! Ik wil er de volgende keer een filmpje van maken 🙂 xx

Comments are closed.