Normandië | Pointe du hoc

pointe du hoc, normandie

Toen wij besloten om naar Normandië op vakantie te gaan stond Pointe du Hoc heel hoog op mijn bezienswaardigheid lijstje. De rijke geschiedenis en de prachtige uitzichten op de kliffen zijn echt de moeite waard om te zien. Zelfs als je geen interesse hebt in de Tweede Wereldoorlog kun je hier alleen al naar toe voor het uitzicht op zee en de kliffen. Maar wat is er nog meer te zien?

Pointe du Hoc is een locatie op een klif langs de Normandische kust in het plaatsje Saint Pierre du mont. De klif die tussen Omaha beach en Utah beach ligt is zeer bijzonder. De klif Pointe du hoc is tienallen meters breed en zo’n 30 meter hoog.

Tweede Wereldoorlog

De Duitser hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog hier 155mm kanonnen geïnstalleerd om de stranden te verdedigen. Op 6 juni 1944 (D-Day) was Pointe du hoc een doelwit van de geallieerden om te stranden vrij te krijgen en de 155 mm scheepskanonnen uit te schakelen. Deze zeer moeilijke missie lag in handen van de US 2nd Ranger Bataljon (waar ook een gedenk monument op de klif te zien is) onder leiding van luitenant kolonel James Earl Rudder. De 225 Rangers zouden landen op het strand en de kanonnen vernietigen.

Maar de dagen voor 6 juni 1944 werd Pointe du hoc zwaar gebombardeerd. Met als doel de 155 mm kanonnen uit te schakelen. Helaas hadden de Duitsers deze meer landinwaarts geplaatst wat de Rangers niet wisten. Op 6 juni 1944 om 7 uur in de ochtend bereikten de Rangers de voet van de 30 meter hoge kliffen die door de Duitsers nog steeds verdedigd werden. Door met mortieren de enterhaken met touwen omhoog te schieten konden zij met behulp van touwladders tegen de kliffen klimmen en de Duitsers bovenop de klif uitschakelen. De Rangers waren uiteindelijk 2 dagen geïsoleerd en moesten verschillende tegenaanvallen afslaan. De ochtend van 7 juni waren er nog maar 90 tot 100 inzetbare manschappen over waarvan de meeste lichtgewond waren. Er was geen voedsel en ook hun munitie raakte bijna op. Later die dag op 7 juni kwam er versterking en konden ze de Duitser definitief terugdringen.
pointe du hoc, normandie

Pointe du hoc

Dit stuk land grenzend aan een klif is niet alleen vanwege zijn rijke geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog de moeite waard, maar ook vanwege het uitzicht over de zee en de kliffen rondom.
Op deze klif stonden een redelijk aantal bunkers van de Duitsers tijdens de oorlog. De Amerikanen hebben dit hevig gebombardeerd en uiteindelijk natuurlijk ook veroverd, de resten zijn zeer indrukwekkend om te zien. Al is het maar de klif die de Rangers moesten beklimmen om boven te komen. Echt respect!

Op dit moment als je Pointe du hoc bezoekt loop je door een gigantisch krater landschap waar nog verschillende restanten van bunkers staan. Sommige nog goed in tact (wel beschadigd natuurlijk, maar het geeft je een goed beeld hoe het er bij stond) en heel veel ruïnes. Ik ben in alle die nog te bezoeken zijn geweest, echt heel bizar om te zien. Bij veel van de gebouwen waar je nog in kan kijken zitten de originele deuren er nog in, zo apart om dat staal helemaal verroest te zien, wetende dat het al meer dan 75 jaar oud is! Het maanlandschap met diepe kraters ligt nog vol met kapotte delen van Duitse bunkers. Betreden is uiteraard op eigen risico, maar meer dan de moeite waard! Rondlopen duurt zeker een uurtje als je overal wilt kijken en het op je gemak wilt doen.

Adres: Saint Pierre du mont in Normandie, overal staat het goed aangegeven met borden.
Je kunt het gratis bezoeken, ook parkeren is gratis!

Kende jij Pointe du hoc al?

Tagged in :
About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.