Normandië | Juno beach

juno beach

Juno Beach staat bekend door de grote landing tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kust langs Normandië heeft 5 stranden, namelijk Utah – Omaha – Gold – Juno – Sword die allemaal een hele belangrijke rol hebben gespeeld in de bevrijding van Europa. Tegenwoordig kun je er genieten van een prachtig strand met veel geschiedenis er rond omheen waaronder het Juno Beach Centre.

Naast dat je hier dus kunt genieten van een heel mooi schoon strand, is het ook rijk aan geschiedenis. Langs de hele kust van Juno beach vind je verschillende gedenkstenen, monumenten en andere informatie borden.

De geschiedenis van Juno Beach

Op 6 juni 1944 landden hier duizenden soldaten (Amerikanen, Canadezen en Britten), wat voor de Duitsers als een complete verrassing kwam. Omdat het dit jaar precies 75 jaar geleden is, staat in Normandië alles in het teken van de 75 jaar D-Day en ook langs het strand vind je veel informatie, monumenten en andere interessante weetjes over hoe het er hier 75 jaar geleden uit zag.

Juno beach liep van Saint Aubin sur mer (waar ik op de camping stond) tot Courseulles sur mer een stukje naar het westen. Het was onderverdeeld in de secties Mike en Nan. Alleen al op Juno beach kwamen ruim 21.400 soldaten aan land tegenover de 7771 Duitse soldaten die hier zaten. Juno beach was na Omaha beach het zwaarst verdedigde stuk strand. De Duitsers beschikte hier over 11 zware geschutbatterijen met 155 mm geschut en 9 batterijen met 75 mm geschut. Plus het lag er vol met mijnen.
juno beach centre

Juno beach centre?


In 2003 is tegenover het strand in Courseulles sur mer het Juno Beach Centre geopend. Op de plaats van een Duits bolwerk dat de haveningang domineerde en op 6 juni 1944 uitgeschakeld werd door de 3e Canadese Divisie. Het is niet alleen een museum maar ook een nationale herinnering aan de landingen op D-Day. Het centrum is ook opgedragen aan de deelname van Canada aan de Tweede Wereldoorlog.

Canada was door zijn historische banden met Engeland al in september 1939 betrokken bij de oorlog. Het leverde grondstoffen en wapens aan het bevriende Engeland. Toen in 1942 de dienstplicht werd hersteld, stuurde Canada alleen maar vrijwilligers naar Europa. Het museum Juno Beach Centre geeft de bezoekers een goede blik op Canada’s inspanningen tijdens de oorlog. De verschillende thema’s (onderverdeeld in 6 stuks) geven je een goede kijk op hoe het hier geweest is.

Wat ik vond van het Juno Beach centre?

Ondanks dat het niet een heel groot museum is, is het zeker de moeite waard om te bezoeken. In de 6 verschillende thema onderverdeelde ruimtes wordt je mee genomen in de tijd van de oorlog hier in Normandië. Er liggen verschillende stukken tentoongesteld, waaronder uniformen, kruisjes, medailles, medische apparatuur, wapens en allerlei andere dingen die je doen denken aan de oorlog. Van alles vond ik misschien nog wel het meest indrukwekkende van het hele museum, bij binnenkomst de eerste zaal waar je door de ogen van een jonge soldaat kijkt hoe de landing eraan toe ging. Maar ook de ene laatste zaal ‘They walk with you’ bezorgde mij toch wel tranen in mijn ogen. De angst die de soldaten gevoeld moeten hebben zodra de kleppen open gingen. Vooral de allerlaatste minuut waarbij een gezin over het strand loopt en de schaduwen van soldaten achter ze aan lopen.

Kende jij het Juno Beach centre al? Of ben jij al wel eens op het Juno Beach strand geweest?

Tagged in :
About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.

2 thoughts on “Normandië | Juno beach

Comments are closed.