Normandië | Bezienswaardigheden die je gezien moet hebben

bezienswaardigheden normandie, mont saint michel, juno beach

Afgelopen mei ben ik anderhalve week naar Normandië op vakantie geweest en dat was echt heel erg de moeite waard. Om jou ook een goede indruk te geven van mijn vakantie daar en je natuurlijk ook een beetje enthousiast te maken heb ik een lijst gemaakt. Welke bezienswaardigheden moet je gezien hebben als je op vakantie gaat naar Normandië?

Normandië is echt een prachtig stuk van Frankrijk. Echt iets waar je geweest moet zijn als je het mij vraagt. In de anderhalve week dat ik op vakantie was in Saint Aubin Sur Mer heb ik veel gezien en gedaan. Van de invasiestranden tot de beroemde abdij in het water, ik bezocht het! Maar wat vond ik nou echt de moeite waard om te zien en doen?

Wat je echt gezien moet hebben als je in Normandië bent?

1. Mont Saint Michel
Met stip op 1 is dat wel echt Mont Saint Michel. Dit prachtige dorpje omringt door water is echt een grote aanrader. Je kunt eigenlijk niet Normandië verlaten zonder een bezoek aan deze abdij. Je kunt hier uren rond lopen en echt prachtige foto’s maken op de rotsen rondom het eiland. Zeker als het eb is en het water in geen velden of wegen te zien is. Bizar is hoe ver weg het water is en een aantal uren later het eiland omringt is met water.

2. Juno Beach
Onze camping lag op zo’n 500 meter van het strand Juno Beach, die overigens best groot en lang is! Het prachtige strand waar je, zeker bij eb, de mooiste en vooral hele bijzondere schelpen kunt vinden, maar ook zeker heerlijk kunt liggen. Het strand is een stuk schoner dan in Nederland en het water was er in mei gewoon echt warm! Echt een aanrader als je niet op een heel druk strand wilt zitten, het is er namelijk altijd rustig!
pointe du hoc, normandie

3. Le Pointe du hoc
Dit stuk land grenzend aan een klif is niet alleen vanwege zijn rijke geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog de moeite waard, maar ook vanwege het uitzicht over de zee en de kliffen rondom. Voor wie niet weet wat Pointe du hoc precies is leg ik dat graag eens uit in een ander artikel, de korte versie zal ik nu even delen. Op deze klif stonden een redelijk aantal bunkers van de Duitsers tijdens de oorlog. De Amerikanen hebben dit hevig gebombardeerd en uiteindelijk natuurlijk ook veroverd, de resten zijn zeer indrukwekkend om te zien. Al is het maar de klif die de Rangers moesten beklimmen om boven te komen. Echt respect!

4. Arromanches
Op dit strand en op de boulevard is nog veel van de oorlog te zien. Zo liggen er op het strand aangespoelde stukken van de kunstmatige haven die door de geallieerden werd gebruikt tijdens de landing. Ze zijn zo immens groot dat je bij eb pas echt goed kan zien wat voor mysterieus beton dit eigenlijk is. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat dit is gebruikt voor het bevoorraden van wapens en munitie die de gelande troepen moesten gebruiken.

5. Monumenten langs de kustlijn
Langs alle belangrijke stranden (Utah beach, Omaha beach, Gold beach, Juno beach, Sword beach) liggen om de paar honderd meter monumenten ter nagedachtenis aan de mensen die hier hebben gevochten maar ook soldaten die hier zijn omgekomen. Zowel in Arromanches als alle monumenten die wij langs Juno beach hebben bezocht vertellen een duidelijk beeld hoe het er destijds aan toe ging. Bij Juno beach staat ook een huis waar een bord met verhaal op staat, dit huis was als eerste bevrijd door de Amerikanen. Ook staan er op verschillende plekken nog verdedigingswerken om je een goed beeld te geven.
kringloop jurkje

Nog meer bezienswaardigheden?

Ja zeker! In Normandië hoef je je geen seconde te vervelen. Ik heb dan ook nog zeker een hele lijst met bezienswaardigheden die ik zelf nog wil zien als ik weer die kant op ga. De lijst die ik hieronder deel voor een dagje weg heb ik dus zelf ook nog niet allemaal bezocht:

 • Colleville sur mer
  Hier is een indrukwekkende Amerikaanse begraafplaats.
 • Honfleur
  Is echt een heel leuk havenplaatsje.
 • Rouen
  Hier heb je een prachtige kathedraal staan en is een grotere stad waar je prima kunt winkelen.
 • Jumieges
  Dit is een oude abdij waar je alleen nog maar het geraamte ziet staan. Je kunt hier prima een uur of 2 vermaken en rondlopen.
 • Bayeux
  Uiteraard het Middeleeuwse wandkleed en de zaterdagmarkt die je niet mag missen.

Ben jij al eens op vakantie geweest in Normandië?

Tagged in :
About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

2 thoughts on “Normandië | Bezienswaardigheden die je gezien moet hebben

 1. Leuke en fijne week was het….
  Goed idee om voor een abonnement neemt vrijwillerswerk te doen.
  Zo sportief ben jij en dat is heel goed.

  Xoxo

Comments are closed.