Normandië | Arromanches

arromanches

Ben je in de buurt van Arromanches, dan moet je zeker het strand bezoeken! Op dit strand en op de boulevard is nog veel van de Tweede Wereldoorlog te zien. Ook kun je het museum op de boulevard bezoeken waar je alles te zien krijgt over hoe het er voor en op 6 juni 1944 aan toe ging. Benieuwd wat er allemaal te zien is?

Te midden van de stranden van de landing van juni 1944, dankt Arromanches zijn bekendheid aan de overblijfselen van de kunstmatige haven die werd aangelegd tijdens de landing. Zeer indrukwekkend om te zien!

Het strand van Arromanches

Op het strand en in de zee liggen de overblijfselen van de kunstmatige haven die door de geallieerden werd gebruikt tijdens de landing. De voornaamste reden van de geallieerden om hier een kunstmatige haven te bouwen was om de gelande troepen te bevoorraden met wapens en munitie. De mysterieuze vormen waren zeer belangrijk voor het terugwinnen van Europa.
Ze zijn zo immens groot dat je bij eb pas echt goed kan zien wat voor mysterieus beton dit eigenlijk is. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat dit is gebruikt voor het bevoorraden van wapens en munitie die de gelande troepen moesten gebruiken.

Maar voor de oorlog had het ook al een bijzondere geschiedenis!


Wat vergeten wordt is dat Arromanches voor de Tweede Wereldoorlog al een hele geschiedenis erop had zitten. De eerste tekenen van bevolking is uit de ijzertijd, waarnaar de Kelten, Galliers en de Vinkings kwamen. De strategische positie van Arromanches (vroeger heette het Arremancia) door een versterkte burcht aan de voet van de klif om aanvallen vanuit zee te zien aankomen. Het dorp is een echt vissers en landbouwers dorp, al is het strand door de eeuwen heen zeer populair onder Fransen. Rondom het strand vind je veel informatie borden over de geschiedenis van deze stad en wat het in de loop der jaren heeft doorgemaakt. Sinds 1870 staat Arromanches bekend als vakantieoord, verborgen door de kliffen ligt het kleine stadje in kalmte en rust waar je echt kunt genieten!

Wat je moet zien als je in Arromanches bent

Uiteraard het strand met de kunstmatige haven! Dit kun je gratis bezoeken en je hoeft alleen maar de auto te parkeren en naar het strand te lopen.

  • Musée du débarquement (museum van de landing)
    Je komt hier alles te weten over de bouw van de Mulberry haven (zo wordt deze kunstmatige haven genoemd). Videobeelden, maquettes en verschillende dia projecties geeft het een duidelijk beeld hoe het is geweest.

  • Arromanches 360
    Op maar liefst 9 reuzegrote schermen wordt de film ‘Normandy’s 100 days’ geprojecteerd. Dit is de enige ronde cinemazaal in heel Frankrijk! Dat gebouwd werd ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de landing. Zeer uniek zijn de beelden die uit 1944 zijn gebruikt voor de film, echt indrukwekkend om te zien!

Wist jij dat de kunstmatige haven Mulberry tot op de dag van vandaag nog te zien is?

Tagged in :
About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

1 comments on “Normandië | Arromanches

Comments are closed.