Nederlanders liefst in foute kersttrui aan oma’s braadstuk!

gefelicitaart

Nieuwe tradities gaan hand in hand met de oude. Dit en meer blijkt uit de kersttraditie onderzoek.
We tuigen de boom op (33%), versieren het huis (27%), kijken kerstfilms (22%) en luisteren naar kerstmuziek (20%). Maar als je de Nederlander vraagt wat hij of zij het liefst doet overdag is het antwoord verrassend.

Maar liefst 40% van de vrouwen zou de hele dag het liefst doorbrengen in pyjama op de bank of op bed (35%). Van de mannen is dat ruim 21%. ’s Avonds wordt de pyjama ingeruimd voor een casuel outfit: de helft van alle Nederlanders wil niet ‘op net’. Een vijfde geeft aan zelfs liever een foute kersttrui aan te trekken. Wij Nederlanders gaan met onze tijd mee. We beschouwen onszelf als open minded, multicultureel en ook op het gebied van eten staan we open voor allerlei keukens. Dit zou zich logischerwijs tijdens kerst kunnen uiten in moderne, gevarieerde buitenlandse gerechten, een diner-voor-twee onder de Eiffeltoren, of gewoon lekker op de bank met Netflix. Niets is minder waar.

Wat doen we (het liefst) met kerst?

Uit onderzoek van PLUS naar kersttradities blijkt dat we aan tafel het liefst eten wat we kennen. Een traditioneel braadstuk (29%) en een mooi gevulde kalkoen (8%) staan nog altijd bovenaan de lijst van wat er jaarlijks tijdens kerst gemaakt wordt. Ondanks alle foodtrends is het stuk vlees als hoofdgerecht (66%) nog steeds favoriet. Nieuwe tradities als de winter-barbecue en shared dining doen ook hun intrede. Slechts 14% van de Nederlands gaat uit eten met kerst. Helemaal weg uit Nederland en een stedentrip maken? Graag! Zegt 15%, maar of we ook gaan? Jong of oud, tijdens de kerstdagen doen we wat we al jaren doen: thuis eten (83%), een glas wijn erbij (50%) en we bereiden ’t liefst volgens oud familierecept oma’s braadstuk.

Kerst onder de 30

Hoe jonger we zijn, hoe vaker we met onze vrienden kerst vieren. Onder de 30 jaar is dat maar liefst 33%. Hoewel we hierin minder traditioneel zijn dan mensen boven de 30 (hiervan viert gemiddeld maar 15% kerst met vrienden) houden ze wel stevig vast aan het traditionele kerstdiner (56%). Van diezelfde groep (onder de 30 jaar) ziet bijna de helft het bezoeken van een Duitse kerstmarkt als nieuwe traditie wel zitten. Een derde wil graag zoenen onder de mistletoe, ruim een kwart lijkt kerst American-style leuk (iedereen neemt wat hapjes en drankjes mee).

Kerst in de regio – Zeeuwen zoenen liever niet


Friezen kijken het meest uit naar de boom optuigen (47%, gem. 33%) en het versturen van kerstkaarten (28%, gem. 13%). In Zeeland is de favoriete traditie het kerstdiner (68%, gem. 51%), zoenen onder de mistletoe hoeft van de Zeeuwen absoluut niet (0%, gem 20%). In Groningen geven én krijgen ze graag cadeaus (23%, gem 19%). Flevoland kijkt graag kerstfilms (40%, gem 22%) en Overijssel luistert graag kerstmuziek (28%, gem 20%). Limburgers bezoeken het graagst kerstmarkten (16%, gem 10%) en in Noord Brabant worden er met kerst spelletjes gespeeld (27%, gem 20%). Van alle provincies gaan ze in Noord-Holland het liefst op vakantie (5,1%, gem 2%).

Kerstdilemma’s

Geef je dit jaar een kerstdiner of kerstlunch? Nodig je je vrienden uit of toch je familie? Ga je chique gekleed of casual? Kies je voor een traditioneel familierecept of probeer je iets compleet nieuws uit? Deze dilemma’s en nog meer legden we voor aan de Nederlander.

Of er nu nieuwe tradities ontstaan of oude tradities als familierecepten van generatie op generatie doorgegeven worden, één ding staat centraal: de verbindende kracht van eten!
Nederlanders liefst in foute kersttrui aan oma’s braadstuk!

About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.

3 thoughts on “Nederlanders liefst in foute kersttrui aan oma’s braadstuk!

  1. Leuk artikel over de tradities omdat ik mij hierin wel kan vinden,haha. Sterker nog tweede kerstdag plof ik op de bank in pyjama met een goede film en lekker eten.
    fijne dagen.

Comments are closed.