Natuurlijke middelen tegen verwondingen

favoriete geuren, essentiele olie, etherische olie, olie, geur

Verwondingen, een super breed begrip maar vandaag hebben we het over valpartijen, verbrandingen, builen en blauwe plekken. Hoe kun je de pijn van deze verwondingen verminderen met natuurlijke middelen? Ik zette alle natuurlijke middelen tegen verwondingen voor je op een rij.

Voor alles is er wel iets qua natuurlijk middel te vinden. Ideaal want vaak heeft een natuurlijk middel geen bijwerkingen wat de medicijnen van de huisarts bijvoorbeeld wel heeft. Welke dingen helpen bijvoorbeeld heel goed tegen blauwe plekken en builen?

Natuurlijke middelen tegen blauwe plekken en builen

Als je je ergens tegen aan stoot, dan biedt de huid wel weerstand en gaat het niet altijd kapot. Maar binnenin gaat er wel het één en ander kapot. Al snel volgt een blauwe plek (ook wel een hematoom genoemd) die best pijnlijk kan zijn. Dit is een onderhuidse kneuzing die opzwelt en daardoor ook pijn kan doen. Na zo’n 10 dagen is er niets meer te zien van de blauwe plek die er de afgelopen dagen nog wel was. Maar hoe kun je het genezingsproces versnellen en zorgen dat de plek minder pijn doet? Daar zijn een aantal middeltjes voor, helemaal natuurlijk waarvan je sommige waarschijnlijk wel in de keukenkast hebt liggen!

Kompres van Citroensap
Citroen is een prachtige vrucht met magische eigenschappen. Wist je bijvoorbeeld dat de citroen de bloedcirculatie kan verbeteren op de pijnlijke plek? Neem wat citroensap op een wattenschijfje en leg deze 10 minuten in de vriezer. Na 10 minuten moet je hem op de pijnlijke plek leggen voor zo’n 20 minuten.

Etherische olie
Etherische olie kan builen en blauwe plekken snel verminderen, bijvoorbeeld de strobloemolie. Breng 2 of 3 druppels (afhankelijk van hoe groot de plek is) aan op de pijnlijke plek en wrijf dit zachtjes in. Het is belangrijk dat je het niet masseert want zo verspreid je de pijnlijke plek alleen maar en dat willen we niet. Herhaal dit zo’n 3 keer per dag tot de blauwe plek weg is.
favoriete geuren, essentiele olie, etherische olie, olie, geur

Natuurlijke middelen tegen verbranden

Onder verbranden kunnen we meerdere dingen verstaan. Namelijk een brandwond of zonnebrand. Hierbij wordt huidweefsel beschadigd door hitte en dit kan heel erg pijnlijk zijn. De ernst van de wond kan verschillen van erg tot iets minder erg. Een simpele rode plek tot een brandwond waarbij er een diepe wond is. Hierbij moet je onthouden dat alleen 1e en 2e graads brandwonden thuis behandeld kunnen worden, voor alle andere wonden moet je naar de dokter! Een 1e graad brandwond is wanneer de huid rond wordt, een 2e graads brandwond is wanneer er een blaar ontstaat. Wat je kunt doen bij 1e en 2e graads brandwonden zijn de volgende dingen.

Honing!
Honing is erg ontsmettend en heeft daarnaast ook genezende eigenschappen. Smeer een dikke laag honing op de verbrande plek en dek dit af met een gaasje en een verbandje. Laat de honing zo’n 2 uur zijn werk doen en spoel het daarna voorzichtig met warm water van de plek, dit herhaal je 3 keer per dag.

Lavendel
De etherische lavendelolie is genezend en versneld het herstel van weefsel. Daarnaast is het ook nog eens pijnstillend en werkt het antibacterieel. Breng een paar druppels etherische lavendelolie op de wond en wrijf dit voorzichtig in. Herhaal iedere 15 minuten voor een uur lang, daarna 3 keer per dag deze handeling herhalen voor zo’n 3 tot 6 dagen.

Aloe Vera
De gel van de Aloe Vera zit vol met prachtige eigenschappen, waaronder een pijnstillende functie , maar ook verlichting van pijn. Ook helpt het bij het herstellen van het beschadigd weefsel. Smeer een dunne laag Aloe Vera gel op de wond en laat dit in de huid trekken. Herhaal dit elk uur en blijft dit doen tot de pijn wegzakt.

Heb jij wel eens last van een blauwe plek?

Tagged in :
About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.