Natuurlijke middelen tegen spijsverterings problemen

kruiden en specerijen

Spijsverterings problemen zijn niet alleen heel vervelend, maar kunnen ook pijn en andere ongemakken veroorzaken. Er zijn verschillende problemen die zich kunnen voordoen, waar allemaal natuurlijke middelen tegen te vinden zijn. Zelf heb ik de ziekte van Crohn en weet als geen ander hoe vervelend dit kan zijn. Wat ik zelf graag gebruik en waarvoor? Dat lees je natuurlijk in dit artikel.

Er zijn een aantal ongemakken die ik hier ga bespreken, bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, krampachtige pijn (koliek) en klachten die passen bij een maagontsteking. Nou is het belangrijk om altijd even langs de huisarts te gaan als je het niet vertrouwd, of de pijn zo heftig wordt dat andere dingen niet meer werken. Maar je kunt prima zelf eerst aan de slag met een aantal natuurlijke middelen.

Spijsverteringsproblemen – Brandend maagzuur

Dit vind ik zelf erg vervelend, brandend maagzuur. En er zijn maar weinig dingen die bij mij werken om het brandend maagzuur af te remmen. Je kunt het onder andere aanpakken met het middel wat bij mij heel erg goed werkt (tot nu toe werken andere middelen nog niet echt bij mij).

Baksoda
Natriumbicarbonaat is een prachtige maagzuurremmer. Het neutraliseert het teveel aan zuur en werkt ook erg snel. Neem een half eetlepel baksoda en meng dit in een glas water, drink dit op met kleine slokjes.

Spijsverteringsproblemen – Opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel kan verschillende redenen hebben maar vaak komt dit doordat voedsel niet goed wordt afgebroken. Er ontstaat gas die het opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken. Het is dus de bedoeling dat je die gassen gaat neutraliseren een aan gaat pakken. Zo is stress één van de oorzaken waardoor het kan verergeren. Maar heb je bijvoorbeeld een overgevoeligheid voor vezels of gluten, dan kunnen de gevoelige darmen ook een opgeblazen gevoel veroorzaken. Er zijn een aantal methodes om het gas te verminderen en vooral het ongemak weg te nemen.
roomspray

Massage
Wat bij mij goed helpt is een buikmassage. Met een paar simpele bewegingen stimuleer je de darmen om het overtollige gas weg te drijven. Pak er eventueel etherische olie bij (favoriet is hier de Digize van Young Living, maar ook dragonolie en basilicumolie werken perfect). Masseer je buik met je handen rond de navel met de klok mee. Doe dit voor zo’n 10 minuten maar doe dit ook zeker niet te heftig. Je kunt dit eventueel herhalen als het gevoel terug komt.

Dragonolie
Ik noemde het hierboven al even, dragonolie helpt heel goed tegen een opgeblazen gevoel. Meng een druppel dragonolie met een theelepel imkerhoning en slik de honing met de dragonolie door. Je kunt dit eventueel herhalen zo’n 2 keer per dag gedurende 5 dagen achter elkaar om de darmen te verzachten/tot rust te laten komen.

Spijsverteringsproblemen – Koliek

Koliek is een krampachtige pijn in de darmen en gaat vaak samen met diarree. Het kan bijvoorbeeld voorkomen bij buikgriep en ik kan je wel vertellen, dit is echt heel pijnlijk! Gelukkig komt het niet vaak voor, maar als ik dan last heb van een krampachtige pijn in de darmen, dan zijn er een paar dingen die heel goed helpen.

Zwarte thee
Zwarte thee zorgt ervoor dat de krampen stoppen. Maak een kop sterke thee en laat dit zo’n 10 minuten trekken. Drink zo’n 3 bekers per dag eventueel tussen de maaltijden door. Hoe langer de thee staat, hoe beter want dan is er meer looizuur uitgekomen waardoor samentrekkende eigenschappen naar boven komen.
minimaliseren

Handmassage
Yep, klinkt misschien gek maar sinds ik dit heb uitgeprobeerd, doe ik dit eigenlijk standaard als ik de pijn voel opkomen. Op je hand zit namelijk een heel groot gebied dat in contact staat met de darmen (vraag me niet precies hoe het werkt, is nogal lastig uit te leggen). Door met je duim van de rechterhand de palm van je linkerhand vanaf net onder de duim naar het midden te masseren. Daarna langs het zachte deel van je palm terug naar de zijkant van je pols. Door dit gebied zo’n 2 minuten te masseren nemen de pijnlijke krampen in de darmen af.

Spijsverteringsproblemen – Maagontsteking

Wie mijn blog volgt, weet dat ik een aantal maanden geleden heel ziek was en de symptomen kwamen overeen met een maagontsteking. Het maagslijmvlies was zeer geïrriteerd door bepaalde voedingsstoffen wat een zeer pijnlijke situatie was. Ik kon niets anders dan overgeven en dit bijna de hele dag door. Je kunt je voorstellen dat je dan een beetje met je handen in het haar zit. Op advies van de huisartsenpost kreeg ik de tip om een paar slokken van een sportdrankje te drinken. Zo kreeg ik toch zouten en mineralen binnen om uitdroging te voorkomen. Hierna werd mijn maag ook een stuk rustiger en kon ik beginnen met de geïrriteerd (als niet ontstoken) maagslijmvlies te behandelen. Ik kwam uit op 2 dingen.

Kurkuma
Je wilt niet weten hoeveel recepten ik gemaakt heb waarbij ik kurkuma gebruikte. Kurkuma heeft namelijk ontstekingsremmende eigenschappen en is heel goed te gebruiken als je een maagontsteking hebt. Je kunt hier een thee van maken, maar ook kurkuma poeder door marinade van de kip doen (kip is heel licht verteerbaar voor de maag). Eigenlijk gebruikte ik bij alles wat ik at, wel een snufje kurkuma. Tegenwoordig slik ik kurkuma capsules die hetzelfde effect hebben.

Zoethout
Je moet er wel fan van zijn, maar zoethout heeft prachtige eigenschappen. Zo is het ontstekingsremmend, krampstillend en gaat het zweervorming tegen. Je kunt op een zoethoutstokje gaan kauwen, maar je kunt er ook thee van drinken. Er is onwijs veel mogelijk wat betreft zoethout!

Heb jij wel eens last van spijsverteringsproblemen? Dat is echt niets om je voor te schamen hoor!

Tagged in :
About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

1 comments on “Natuurlijke middelen tegen spijsverterings problemen

Comments are closed.