Natuurlijke middelen tegen spierpijn

kruiden en specerijen

Wie mij kent weet dat ik heel vaak spierpijn heb. En dan geen spierpijn door teveel sporten of een te zware oefening, helaas. Maar door een aantal natuurlijke middelen toe te passen tegen spierpijn wordt de pijn dragelijker of gaat helemaal weg. Welke middelen ik gebruik en welke jij kunt gebruiken om van je spierpijn af te komen? Dat lees je natuurlijk in dit artikel.

Wist je dat het lichaam meer dan 600 spieren bevat en dat het dus echt niet zo gek is dat je af en toe spierpijn hebt? Sommige spieren gebruik je bewust waar andere spieren alleen onbewust gebruikt worden. Het hebben van spierpijn kan dus verschillende oorzaken hebben en kan meestal op een natuurlijke en makkelijke manier beholpen worden.

Spierpijn – welke soorten?

Zelf heb ik spierpijn vanwege de fibromyalgie. Zoals één van mijn fysiotherapeuten als eens zei, je spieren van je benen zien er uit alsof ze continu de berg op aan het fietsen zijn terwijl je eigenlijk in rust hoort te zijn. Zo gespannen en hard zijn mijn spieren en ik heb ook regelmatig dat je mijn spieren ziet bewegen terwijl ik rustig op de bank of op een stoel zit. De pijn die ik daarvan ervaar is niet geheel weg te nemen en is iets waar ik mee moet leren leven. Maar dat wil nog niet zeggen dat ik mijn kennis en ervaringen met jullie niet hoef te delen.

In mijn opleiding tot medisch secretaresse waarbij ik medische terminologie heb gehad (en gehaald met een 9!) heb ik bijzonder veel geleerd over onze spieren. Maar ook hoe je bijvoorbeeld op een natuurlijke manier de pijn kunt aanpakken. Zo kun je verschillende soorten spierpijn ervaren.

Soorten spierpijn
– Pijnlijke spieren
Bijvoorbeeld na fysieke inspanning, als je ineens gaat sporten terwijl je dat nooit doet.

  • Onrustige spieren
    Spieren die aan het werk zijn terwijl je in rust bent.

  • Krampen
    Een onverwachte, onwillekeurige en pijnlijke spiersamentrekking. Iets waar ik zelf vaak last van heb.
    kruiden en specerijen

Wat je kunt doen tegen spierpijn?


Tip 1; een warm bad of douche
Warmte kan pijn verminderen. Een warm bad of douche kan dus echt uitkomst bieden als je last hebt van spierpijn. Bij een warm bad kun je bijvoorbeeld nog rozemarijn toevoegen die er voor zorgt dat de pijn verminderd en eventuele ontstekingen geremd worden.

Tip 2; Kleipap
Ik heb het zelf nog nooit gehad, maar dit schijnt goed te werken. Klei heeft als functie dat het vuil uit het spierweefsel trekt en dus de pijn wegneemt. De klei verspreidt via de huid mineralen die de spieren versterken. Neem 6 eetlepels groene klei poeder, voeg hier een beetje warm water aan toe en roer tot een gladde dikke pap. Smeer de kleipap op de pijnlijke spier en laat hem zo’n 20 tot 30 minuten zijn werk doen. Spoel daarna af met warm water.

Tip 3; Magnesium!
Sinds ik een flesjes vloeibare magnesium heb ben ik een zeer gelukkig mens. Ik spuit de magnesium op de pijnlijke spier en ik voel de spier ontspannen. Ondanks dat ik ook tabletten slik waar magnesium in zit en dus aan mijn dagelijkse hoeveelheid kom, vinden mijn spieren een dosis extra net even iets prettiger.

Heb jij vaak last van spierpijn? Zo ja, wat doe jij om de pijn te verminderen?

Tagged in :
About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

1 comments on “Natuurlijke middelen tegen spierpijn

Comments are closed.