Natuurlijke middelen tegen reumatische pijn

favoriete geuren, essentiele olie, etherische olie, olie, geur

Reumatische pijn is zeer vervelend en je kan hier erg beperkt door raken. Wat is reuma eigenlijk, waardoor krijg je pijn en hoe kun je de reumatische pijn verlichten? Ik zette een aantal natuurlijke middelen tegen reumatische pijn voor je op een rij.

Allereerst even een kleine disclaimer, deze tips zijn bedoeld als aanvulling en het hoeft niet perse ook te werken voor jou. Je kunt de tips eens doornemen, ze uitproberen en kijken wat voor jou helpt en waar jij je het beste bij voelt.

Wat is reuma – reumatische pijn?

Reuma is een verzamelnaam voor verschillende soorten aandoeningen. Zo heb je bijvoorbeeld reumatoïde artritis en artrose, vrij bekende aandoeningen. Waar er bij artrose een slijtage is van de gewrichten, ontstaat er bij reumatoïde artritis een ontsteking van de weefsels. Wat ze beide gemeen hebben is dat er zwelling is, stijfheid en gewrichtspijn. Er zijn natuurlijk nog veel meer soorten reuma, maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat er pijn in of bij het gewricht of de spier bevindt.

Mijn ervaring met reuma

Zelf heb ik fibromyalgie, een vorm van reuma, wat in de volksmond ook wel bekend staat als weke delen reuma. Ik heb elke dag pijn in mijn spieren, gewrichten en de ene dag is dit erger dan de andere dag. Je kunt aan mijn spieren en gewrichten vrij weinig zien en daarom is een diagnose ook erg moeilijk om te stellen. Nadat zo’n beetje alles was uitgesloten, ik een test kreeg met tender points en daarbij allemaal positief reageerde, was duidelijk dat ik fibromyalgie heb. En dan komt het, er is eigenlijk niets op de markt wat echt helpt tegen de pijn die ik dagelijks ervaar. Ik heb wel een aantal middelen uitgeprobeerd, maar de meeste werkte tijdelijk, sommige helemaal niet en daar begon mijn zoektocht naar natuurlijke middelen. De afgelopen jaren heb ik al redelijk wat middelen uitgeprobeerd om te kijken wat nu echt helpt tegen de pijn. En ik vond het!
favoriete geuren, essentiele olie, etherische olie, olie, geur

Natuurlijke middelen tegen pijn

Allereerst ging ik op zoek naar middelen die een eventuele ontsteking zouden verminderen. Daarbij heb ik gekeken naar middelen die echt tegen pijn helpen. We vinden deze middelen in de natuur, bij drogisterijen, reformwinkels en internet staat vol met webshops waar je bepaalde producten kunt bestellen. Het is wel belangrijk dat je je er vooraf in verdiept, bijvoorbeeld met dit artikel!

Wat helpt er tegen reumatische pijn?
– Moerasspirea
Door een aftreksel (een soort thee) te maken van de moerrasspirea help je de pijn effectief te bestrijden. De moerasspirea lijkt de aanmaak van prostaglandines (die ontstekingen veroorzaken) te verhinderen, daarnaast is het vocht afdrijvend en bevordert het de nieren door afvalstoffen af te voeren. Je maakt een aftreksel van de bloemtoppen van de moerasspirea en drinkt dit zo’n 2 a 3 keer per dag. Schep een halve lepel van de gedroogde moerrasspirea in een beter en voeg hier gekookt water aan toe. Laat dit even trekken, zo’n 5 minuten waarnaar je het op kunt drinken. Je hebt er tegenwoordig ook capsules van die je elke dag kunt innemen!

 • Duivelsklauw
  Dit is de bekendste als het gaan om reumatische klachten. Duivelsklauw stimuleert namelijk de vernieuwing van kraakbeen, verstevigt het en gaat verlichting van pijn door een ontstekingsremmende functie. Je hebt hier capsules van die je dagelijks kan innemen, maar ook etherische olie.

Wat nog meer helpt tegen pijn

Nu je middelen hebt gekregen die je in kunt inslikken (van binnenuit behandelen) is het natuurlijk ook tijd om de andere kant te bekijken. Hoe kun je de pijn van buitenaf behandelen? Daar zijn nog veel meer mogelijkheden voor. Zo kun je gebruik maken van een massage, een kompres, of een kruik.

 • Massage
  Heb je een pijnlijke plek bijvoorbeeld een knie, dan kun je deze prima masseren. Dit doe je met etherische olie van bergthee en pepermunt. Bergthee is een hele krachtige ontstekingsremmer en pepermunt verzacht snel de pijn. Gebruik 2 tot 5 druppels (2 druppels bergthee, 1 druppel pepermunt), afhankelijk van hoe groot de plek is. Masseer de plek en herhaal dit een aantal keren tot de pijn afneemt.

 • Kompres
  Hiervan heb ik 2 goede tips voor je. Eentje met ui en eentje met azijn. In ui zitten namelijk een heleboel ontstekingsremmer en pijnstillende stoffen en azijn neutraliseert de verzuring in weefsel.
  Een kompres van ui maak je zo; pureer een gele ui in de blender of met de staafmixer. Zeef dit puree en bewaar het sap ervan. Neem een katoenen doek en leg dit in het sap van de ui. Leg het daarna op de pijnlijke plek en houd het bij elkaar met een elastisch verband bijvoorbeeld. Laat dit minimaal een uur zitten en spoel vervolgens af met warm of lauw water.
  Een kompres van azijn maak je zo; Neem 150ml water en 150 ml azijn en meng dit door elkaar. Leg hierin weer een katoenen doek en leg het vervolgens voor ongeveer 20 minuten op de zere plek. Herhaal tot de pijn afneemt.

Een kruik spreekt voor zich, die vul je met gekookt water en houd deze tegen de pijnlijke plek aan.

Heb jij ook reumatische pijn?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.