Natuurlijke middelen tegen oorpijn

kruiden en specerijen

Als kind had ik heel vaak oorpijn, meerdere keren per jaar zat ik bij de huisarts en kreeg ik druppels. Maar als je al zolang druppels gebruikt dan werkt het op een gegeven moment niet meer. Daarom ging ik op zoek naar natuurlijke middelen tegen oorpijn en die vond ik. Vanaf nu geen rommel meer van de huisarts die toch niet helpt (of maar tijdelijk). Welke middelen ik graag gebruik?

Het oor is een complex apparaat kun je wel zeggen, het heeft een uitwendig deel en een inwendig deel en is eigenlijk erg leuk om eens te bestuderen! Het uitwendige deel stuurt het geluid via de gehoorgang naar het trommelvlies, waarnaar het inwendig een trilling over de gehoorzenuw geeft en die informatie verstuurt naar de hersenen. Super complex maar nu weten we ook dat het heel kwetsbaar is. Want oorpijn komt erg vaak voor maar vanaf nu kunnen we er ook echt iets aan doen.

Oorpijn natuurlijk oplossen

Oorpijn is vaak het gevolg van een ontsteking in de gehoorgang en het trommelvlies, met een moeilijk woord ook wel otitis externa genoemd. Je kent het misschien wel van de term zwemmersoor?! Als je een ontsteking hebt in het uitwendige deel van het oor, dan zijn er genoeg mogelijkheden die je kunt toepassen om deze ontsteking op een natuurlijke manier op te lossen. Zonder bijwerkingen! Naast de otitis externa heb je ook nog de otitis media, het middenoorontsteking, en de otitis interna oftewel de binnenoorontsteking. Komt iets minder vaak voor, maar is ook zeker wel mogelijk!

Tip 1; Homeopatische oordruppels
Omdat ik al zo vaak druppels van de huisarts heb gehad (sommige jaren wel elke maand!) reageert mijn lichaam er eigenlijk niet meer op. Het is gewend geraakt aan de stofjes en middelen en bieden niet eens meer iets van verlichting. Omdat oorpijn erg vervelend en pijnlijk is, ging ik op zoek naar natuurlijke middelen en kwam uit bij homeopatische oordruppels. Deze kun je online kopen of bij sommige drogisterijen (ik kocht hem bij Ter Huurne). Zo gebruik ik nu al een aantal maanden de oordruppels van Aromed Ormela. Dit is op basis van amandel olie, kajeput en marjolein en is bacteriedodend en ontstekingswerend.

Andere middelen die kunnen helpen


Wat ik ook erg fijn vind is een warme kruik die zorgt voor warmte waardoor de pijn wat af neemt. Het heeft geen langdurig effect en het pakt niet de oorzaak aan zoals bij de oordruppels wel het geval is. Maar het geeft wel snel even verlichting.

Tip 3; Etherische oliën
Maak je eigen oordruppel door een aantal verschillende etherische olien te combineren. De olie pakt zowel de infectie aan als de pijn die het veroorzaakt. Maak een mix van 100ml sint janskruid olie, 10 druppels eucalyptusolie, 10 druppels niaouli olie en 10 druppels teatree olie. Doe een paar druppels in het pijnlijke oor en masseer de olie in, dit kun je tot 3 keer per dag toepassen.

Meestal is de pijn na 2 a 3 dagen verdwenen. Vaak is het dan wel verstandig om 1 dag extra door te gaan met de oordruppels of etherische olien zodat je zeker weet dat de ontsteking ook echt weg is voordat je stopt. Je wilt natuurlijk niet dat het gelijk weer terug komt.

Heb jij wel eens oorpijn?

Tagged in :
About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.