Natuurlijke middelen tegen ontstoken tandvlees

kruiden en specerijen

Iedereen heeft er wel eens last van, ontstoken tandvlees. Het komt relatief vaak voor en kan aardig pijnlijk zijn. Daarom ging ik op zoek naar natuurlijke middelen tegen ontstoken tandvlees. Het is geen ernstige aandoening maar onbehandeld kan het toch schade aanrichten. Ik vertel je er graag meer over en deel mijn tips om het te verhelpen.

Een ontsteking van het tandvlees, ook wel gingivitis genoemd is een ontsteking van het tandvlees dat zowel de tandwortels als het kaakbot waarin de tanden en kiezen wortelen omhult. Het is zelf geen ernstige aandoening maar kan als je het niet behandeld best wat schade aanrichten. En dat willen we natuurlijk niet!

Wat is ontstoken tandvlees?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is het geen ernstige aandoening maar kan het wel schade aanrichten als je het niet behandeld. Behandel je gingivitis niet, dan kan het steunweefsel rondom je kiezen en tanden verzwakken en kan er parodontitis ontstaan, een tandvleesaandoening.

Vaak wordt ontstoken tandvlees veroorzaakt door een te zure mondomgeving. Dit kan het ook verergeren, dus is het belangrijk om onze mond aan te pakken. Dit kan op verschillende manieren en zal ik hieronder uitgebreid uitleggen.
appelazijn, ontstoken tandvlees,

Natuurlijke middelen die je kunt gebruiken


1. Azijn
Azijn is een alkaliserend product wat kan helpen bij het in balans brengen van onze mond. Daarnaast is azijn ook antibacterieel en is het in staat pijn te verlichten. Doe 2 eetlepels appelazijn is een glad met warm water (die je voor de helft vult daarmee), poets eerst je tanden en tandvlees en spoel vervolgens met het azijnwater. Dit kun je 2 keer per dag herhalen.

2. Pepermunt en baksoda
Baksoda oftewel natriumbicarbonaat is ontzurend en in combinatie van pepermunt is het antibacterieel, verfrissend en pijn verlichtend. Hiervan kun je ook weer een mondwater maken, door 2 theelepels baksoda en 2 druppels etherische pepermuntolie in een glas te voegen. Vul de helft met water en roer dit door elkaar, waarna je het kunt gebruiken als mondwater.

Ik heb het al eens benoemd in een ander artikel, de Chinese geneeswijze. Onze handen bevatten reflexzones die overeenkomen met delen van het lichaam. De zone die overeenkomt met onze tanden of tandvlees zit net onder de nagelriem van onze duim. Door deze te masseren met teatree olie (zo’n minuut lang) zouden de klachten af moeten nemen.

Heb jij wel eens last van ontstoken tandvlees?

Tagged in :
About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.