Natuurlijke middelen tegen menstruatiepijn

favoriete geuren, essentiele olie, etherische olie, olie, geur

Als vrouw zijnde hebben we elke maand weer het nodige te voorduren. Sommige vrouwen hebben nergens last van, anderen vergaan van de pijn en kunnen amper functioneren. Menstruatiepijn kan erg vervelend zijn en je behoorlijk belemmeren. Ik zocht natuurlijke middelen tegen menstruatiepijn die het leed iets verzachten en voor een goede ondersteuning kunnen zorgen.

Nu klop ik het zelf even af, maar ik heb niet vaak last van menstruatiepijn. Maar dat was vroeger wel anders! Waarschijnlijk heb je zelf al heel veel dingen geprobeerd om de pijn weg te nemen, soms lukt dat, maar misschien niet altijd. Met deze tips hieronder heb je genoeg handvaten om de maandelijkse ongemakken te bestrijden!

Wat kun je doen tegen menstruatiepijn?

Best veel vrouwen hebben last van hevige pijn in de onderbuik tijdens de eerste paar dagen van de menstruatie. Soms trekt dit zelfs door naar de onderrug of hun bovenbenen. Van een zeurende pijn tot krampen, alles kan voorkomen. Maar wat helpt nu echt tegen die vervelende ongemakken?

Een kruik!
Een warme kruik kan al wonderen verrichten. Door de warmte verminderen krampen en ontspannen de spieren. Leg de warme kruik op je onderbuik en laat hem liggen tot de kruik is afgekoeld.

Massage!
Een massage met etherische dragonolie werkt ook heel goed. De dragon is een medicinaal kruid die veel geneeskrachtige eigenschappen heeft. Het is bijvoorbeeld krampstillend en pijnstillend (maar ook ontstekingsremmend) en dus een goede combinatie tegen menstruatiepijn. Breng 3 tot 5 druppels etherische dragonolie aan op de onderbuik en masseer de olie in tot het is ingetrokken. Je ontspant je en de pijn neemt af, herhaal de massage als de pijn weer terug komt.
roomspray

Moederkruid!
Om geen medicatie te slikken (wist je bijvoorbeeld dat je van paracetamol/aspirine harden kunt gaan bloeden omdat het je bloed een beetje verdund?), heb ik een natuurlijk middel opgezocht. Moederkruid wordt al veel gebruikt en is van nature pijnstillend. Waar bijvoorbeeld moerasspirea en wilgenbast hetzelfde effect hebben als een paracetamol of aspirine, heeft moederkruid enkel de goede voordelen zonder nadelige effecten. Maak een thee van moederkruid door een halve eetlepel in kokend water te mengen, dit zo’n 5 minuten te laten trekken, waarnaar je het met kleine slokken kunt opdrinken. Je kunt eventueel nog eerst het mengsel zeven als je niet van gepriegel houd. Drink hier maximaal 4 glazen van op een dag.

Naast menstruatie pijn ook andere klachten

Veel vrouwen hebben naast de menstruatiepijn ook andere klachten. Bijvoorbeeld pijnlijke borsten, dit kun je bijvoorbeeld ook hebben na de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding. Hier zijn ook een aantal tips om hiervan het ongemak af te nemen.

IJskompres
Misschien een beetje gek, maar een ijskompres helpt heel goed tegen gezwollen borsten. Het verzacht de pijn en helpt de zwelling te verminderen. Maak een katoenen doek nat en leg deze voor 10 minuten in de vriezer. Leg de katoenen doek daarna op je borsten tot de doek niet meer koud is. Herhaal dit zo vaak je wilt of nodig is.

Koolbladeren!
Dit is ook vooral een goede tip voor mensen die borstvoeding geven, of wanneer je ergens anders flink wat vocht vast houd. Kool bevat ontstekingsremmende stoffen en doet vocht afdrijven. Leg een aantal koolbladeren op de pijnlijke plek en houd het op zijn plek met een elastisch verband of met een kledingstuk. Houd dit zo’n 2 uur vol en herhaal eventueel 3 keer per dag.

Heb jij ook last van menstruatiepijn tijdens het maandelijkse gebeuren?

Tagged in :
About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.