Natuurlijke middelen tegen kiespijn

kruiden en specerijen

Niet iedereen is gezegend met een mooi gebit en de meeste mensen zullen dan ook wel eens kiespijn hebben in hun leven. Super vervelend en het kan echt heel pijnlijk zijn, maar gelukkig zijn er een paar dingen die je kunnen helpen om de pijn te verminderen.

Nu is kiespijn bijna altijd een teken dat er meer aan de hand is in de mond. Cariës knaagt het tandbeen en het pulpa weefsels in de tand of kies weg wat pijn kan veroorzaken. Het kan ook een infectie zijn bij de wortels die pijn veroorzaakt en zo nog tal van andere redenen waarom je kiespijn kan hebben (denk aan het dood gaan van de wortel!).

Middelen die je kunt gebruiken om van de pijn af te komen

Kiespijn is er vervelend en kan behoorlijk pijnlijk zijn. Daarom hier een aantal dingen om de pijn te verminderen. Dit wil niet zeggen dat je je tandartsafspraak moet afzeggen, laat altijd kijken naar de oorzaak van de kiespijn.

1. Kruidnagel
De geur van kruidnagel kan je bekend voorkomen, het kan je doen denken aan een tandartspraktijk. De werkzame stoffen in kruidnagel is reinigend, desinfecterend en pijn verlichtend. Het kan dus zeker helpen tegen de pijn. Je kunt zowel een hele kruidnagel als poeder gebruiken. Het poeder verdeel je dan over de pijnlijke plek. Dit kun je iedere 2 uur herhalen.

2. Tijm
Tijm is ontsmettend en ontstekingsremmend en is perfect voor het maken van een mondwater. Breng hiervoor wat water aan de kook en voeg 1 eetlepel gedroogde tijm toe (haal het vervolgens van het vuur). Laat het zo’n 10 tot 15 minuten intrekken en zeef het daarna zodat je helder vocht over houdt. Vervolgens kun je dit gebruiken als mondwater, door minimaal 2 keer per dag te gebruiken.

Wat ook kan helpen


Kiespijn kan wel eens verward worden met tandpijn. Pijn omdat je een gaatje hebt (dus kiespijn), of wortelpijn omdat het tandvlees terugtrekt en hierdoor een deel van de wortels vrij komen te liggen. Beide gevallen zijn erg vervelend en kunnen dezelfde oorzaken hebben.

Knoflook wordt ook vaak genoemd als het om kiespijn aan komt. Leg een stukje verse knoflook tegen de pijnlijke plek en de pijn verdwijnt geleidelijk.

Rauwe ui of gember, door hierop te kauwen (zo’n 3 minuten wordt aangeraden) verdwijnt de kiespijn.
Hetzelfde effect kan ook gemaakt worden met vanille extract, pepermunt extract, citroen of amandel extract. Maar neem ook vooral oregano olie en tea tree olie. De extracten en olien smeer je op de pijnlijke plek.

Welke manier je ook kiest, ik hoop dat je snel van de pijn af bent!

Tagged in :
About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.