Natuurlijke middelen tegen hoofdpijn!

mond verbrand

We hebben allemaal wel eens hoofdpijn. Super vervelend en we willen er dan ook het liefst weer zo snel mogelijk vanaf. Er zijn een aantal natuurlijke middelen tegen hoofdpijn die minder slecht zijn dan een paracetamol bijvoorbeeld! Pak die hoofdpijn aan met deze natuurlijke middelen.

Cefalalgie oftewel de moeilijke naam van hoofdpijn, omvat alle soorten hoofdpijn waaronder migraine, hemiplegische migraine en hoofdpijn met een neurologische of hormonale oorsprong. Maar ook hoofdpijn veroorzaakt door de spijsvertering. Yep, de spijsvertering kan ook zorgen voor hoofdpijn!

Hoofdpijn

Hoofdpijn komt best vaak voor, wat vaker bij vrouwen dan mannen. Je kunt af en toe hoofdpijn hebben, maar het kan ook chronisch zijn als je minimaal 5x hoofdpijn hebt (van minstens 48 uur) in de afgelopen 12 maanden. Heb jij dus vaker dan 5 keer hoofdpijn per jaar, dan heb je een chronische vorm van hoofdpijn. Ga dan zeker naar de huisarts om dit te controleren, je wilt natuurlijk wel graag weten waar het vandaan komt.

Van paracetamol, ibuprofen, aspirine en noem alle andere tabletten maar op hebben vele bijwerkingen. Met natuurlijke middelen heb je helemaal geen bijwerkingen. Vele zijn op basis van kruiden of etherische olie, een veilige manier om pijn te verlichten (of kwalen aan te pakken).

Heb je af en toe hoofdpijn, bijvoorbeeld migraine (maar ook alle andere soorten hoofdpijn), dan heb ik hier een aantal natuurlijke middelen die de hoofdpijn kunnen verlichten.

Natuurlijke middelen


1. Moederkruid
Moederkruid (tanacetum parthenium is zijn moeilijke naam) wordt al zo lang gebruikt en werkt erg goed om de pijn van hoofdpijn te verzachten. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen, waarbij zelfs de hevigheid en de frequentie van een migraineaanval vermindert kan worden.

Gebruik 1 eetlepel gedroogde moederkruid in een grote beter kokend water. Laat dit even trekken en zeef het daarna door. Drink dit daarna op. Heb je af en toe hoofdpijn, drink het dan 2 a 3 keer per dag. Heb je vaker hoofdpijn, drink dit dan voor een week lang. Voel je de hoofdpijn op komen, neem dan een grote beker en drink het daarna voor een week lang 2 keer per dag.

2. Pepermuntolie
Etherische olie wordt steeds vaker gebruikt tegenwoordig. Niet gek want het heeft een hele bijzondere werking op ons lichaam. Pepermunt wordt al eeuwen gebruikt die zwelling verminderd, ontstekingsremmend is en kramp verlichtend werkt. Daarnaast is het ook een uitstekende pijnstiller.

Gebruik een druppel pepermuntolie op de plek waar je hoofdpijn hebt. Herhaal dit als de pijn aan blijft houden. Heb je verspreid over het hele hoofd pijn, maak dan een koude kompres met 2 a 3 druppels pepermuntolie en leg deze op je voorhoofd. Laat dit minstens 10 minuten zitten, dus ga er even bij liggen!

3. Dikke darm meridiaan
What? Haha, ja, in de Chinese geneeskunde bevind de energetische baan (de dikke darm meridiaan) zich op de hand. De meridiaan zou beginnen bij het puntje van je wijsvinger en zich via de arm, schouder en nek naar het hoofd lopen. Je kunt (zoals de Chinese geneeskunde geloofd) bepaalde blokkades opheffen langs deze belangrijke baan.

Masseer het gedeelte tussen de duim en wijsvinger. Dit is vaak wat gevoelig en kennen we allemaal als het dikkere gedeelte aan de binnenkant van onze hand. In het gebied tussen het gewricht van de wijsvinger en de duim. Masseer deze met de klok mee, daarna tegen de klok in, doe dit voor een paar minuten en herhaal dit bij de andere hand. Je zult merken dat de hoofdpijn langzaam af neemt (als de hoofdpijn is veroorzaakt door spanning, stress of nervositeit). Dit helpt bij mij heel goed bij mijn spanningshoofdpijn die ik zeer regelmatig heb.

Heb jij ook regelmatig hoofdpijn of heb je daar (gelukkig) geen last van?

Tagged in :
About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

2 thoughts on “Natuurlijke middelen tegen hoofdpijn!

  1. Fijne tips! Ik heb regelmatig last van hoofdpijn. Normaal gesproken neem ik excendrin en is het na een uurtje slapen voorbij. Maar misschien moet ik toch een keer natuurlijke middelen proberen!

Comments are closed.