Natuurlijke middelen tegen een zere keel

kruiden en specerijen

Ik heb zeer regelmatig last van een zere keel. Niet altijd is dit een keelontsteking maar vaak weet ik dat een ontsteking op de loer ligt. Een zere keel is mega vervelend en kan ook erg pijnlijk zijn. Er zijn al van natuurlijke middelen tegen een zere keel die de pijn en ongemakken enigszins kunnen verlichten. Welke dat zijn vertel ik je dan ook graag!

De afgelopen weken heb ik zeer regelmatig een zere keel gehad. Een zere keel is echt mega vervelend en ook nog eens erg pijnlijk! Omdat ik eigenlijk niet anders weet dan dat ik elke paar maanden wel een keelontsteking heb (al sinds kind af aan!). Daarom heb ik een aantal trucjes waardoor de pijnlijke keel snel weer verleden tijd is. Veel beter dan de antibiotica die de huisarts je geeft!

Een zere keel of keelontsteking?

Zodra de eerste tekenen van een zere keel tevoorschijn komen, wil je er natuurlijk snel weer vanaf! Misschien zie je zelf al dat je keel rood is als je achterin je mond kijkt. Slikken kan bijvoorbeeld erg pijnlijk worden als de amandelen opzwellen. Om de irritatie en eventuele infectie weg te nemen is het belangrijk dat je er op tijd mee begint. Krijg je al last van je keel of is het wat geïrriteerd? Begin dan zeker gelijk met de tips die ik hieronder beschrijf.

Tip 1 Warm water met citroen en honing
Dit drink ik standaard zodra ik maar een klein beetje het idee krijg dat mijn keel zeer begint te doen. Maar ook als ik geen zere keel heb, maar mijn amandelen bijvoorbeeld wel gezwollen zijn. De honing verzacht de keel en legt een soort beschermlaagje over de geïrriteerde keel heen. Waar de citroen zorgt voor de nodige vitamines om de infecties te bestrijden.

Tip 2 Propolis
Ik ben groot fan van Propolis. Ik schreef er heel lang geleden al eens een artikel over, voor als je niet weet wat het precies is. Propolis is een taaie, kleverige stof die gebruikt wordt om de bijenkorf te ontsmetten en waterdicht te maken. Maar heeft bij mensen hetzelfde effect als een antibiotica en etherische oliën. Het verzacht de keel en voorkomt dat de keelpijn terug komt. Ik meng mijn propolis poeder door een pot imkerhoning en gebruik daar dagelijks een eetlepel van in mijn thee of eet de hem zo van de lepel af.
the health factory KNO spray

De goede dingen van de natuur

Tip 3 Vlierbloesemsap of Vlierbessensap
Dit is een soort ‘Oma weet raadt’ tip, want de oma van mijn moeder maakte dit en mijn moeder heeft dit door gegeven aan mij. Zodra de herfst in aantocht is neem je elke dag een beker met warm water en een flinke scheut met vlierbloesemsap of vlierbessensap. Het beste is om dit zelf te maken (lees hier het recept terug) maar het is ook regelmatig te koop in de winkel.

Tip 4 Tijm en honing
De combinatie van tijm en honing heeft een ontsmettende en ontstekingsremmende werking wat natuurlijk perfect is als je een zere keel hebt. Maak hier een soort thee van, door een beker warm water (net niet aan de kook) met een halve eetlepel tijm te mengen. Laat dit even staan en zeef de tijm er daarna uit. Hierna voeg je een lepel honing toe en drink je het zo warm mogelijk op. Dit kun je meerdere keren per dag doen.

Eigenlijk geldt voor alles dat je moet uitproberen wat jij het prettigste vind. Ik kan mij voorstellen dat je de smaak van propolis erg sterk vind of niet lekker, of dat vlierbessen misschien niet helemaal jouw ding zijn. Weet wel, hap slik weg is nog te overzien en die zere keel is een heel stuk minder prettig dan een smaak die misschien niet heel lekker is. Ik heb van alle tips in ieder geval niet één ding die ik niet lekker vind, ik gebruik ze zelf ook en ik raad ze echt aan. Persoonlijk gebruik ik graag natuurlijke middelen om mijn lichaam te ondersteunen.

Heb jij wel eens last van een zere keel?

About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.

1 comments on “Natuurlijke middelen tegen een zere keel

  1. Dit zijn zeer fijne tips.
    Ik heb er nog één…..
    Gember is ook erg goed.
    Doe vers geraspte gember in je thee.

    Een fijne dag

Comments are closed.