Natuurlijke middelen tegen aften

dit moet je drinken als je het koud hebt

Aften, vervelende en vooral pijnlijke plekjes in onze mond. In dit artikel vertel ik je precies wat een aft precies is en welke natuurlijke middelen je er tegen kunnen gebruiken. Want van die pijnlijke plekjes in je mond wil je het liefst weer zo snel mogelijk af!

Om vele verschillende redenen kunnen er problemen in je mond ontstaan. Niet gek want we stoppen er elke dag zoveel dingen in dat het gek zou zijn als we daar geen last van zouden krijgen. Aften bijvoorbeeld is niet heel erg maar wel heel erg vervelend en pijnlijk. Je kunt naar de dokter gaan, maar zonder behandeling gaat het binnen 10 tot 15 dagen vanzelf weg. Maar er zijn een aantal natuurlijke middelen die het proces kunnen versnellen en kunnen verlichten.

Wat zijn aften?

Aften, een gek woord maar eigenlijk niets meer dan een oppervlakkig zweertje in het slijmvlies van onze mond. Dit kan zijn aan de binnenkant van onze wangen, de tong of het tandvlees. Ze zijn meestal gelig met een rode rand eromheen en dus zeer pijnlijk. De medische term van aften is Stomatitis aphtosa en keren vaak met enige regelmaat terug.

Het is niet nodig om ermee naar de huisarts te gaan, zonder behandeling duurt het zo’n 10 tot 15 dagen voordat ze weer verdwijnen. Meestal laten ze geen gekke plekjes achter en dus niet schadelijk. Omdat het best pijnlijk kan zijn (zeker in de wangen en tong omdat daar continu beweging in is) is het toch fijn om de pijn wat te verlichten. En daar zijn genoeg middeltjes voor.

Natuurlijke middelen als behandeling


1. Maak je eigen wondwater
De mondwater flessen die we allemaal kennen zitten vol met stoffen die we liever niet gebruiken. Het maken van je eigen mondwater die ook nog eens infecties tegen gaat is veel beter voor je. Aangezien aften ook veroorzaakt worden door infecties heb je 2 vliegen in 1 klap.

Het maken van je eigen mondwater is heel simpel. Hiervoor heb je wel een sap maker nodig. Pers hierin 3 verse pruimen in uit en vul de hoeveelheid pruimensap aan met dezelfde hoeveelheid water. Dit kun je nu gebruiken als mondwater. Houd het zolang mogelijk in je mond en spoel daarna na met water om het suiker in je mond zoveel mogelijk weg te halen. Dit kun je in de ochtend en in de avond doen.
Waarom met pruimen? Omdat die rijk zijn aan koper, een stof dat de immuunsysteem stimuleert.

2. Basilicum!
Basilicum is voor heel veel dingen goed. Naast dat het heerlijk is in verschillende gerechten, verbeterd het de spijsvertering, is rustgevend en bevat het ook desinfecterende stoffen. Daarom prima te gebruiken bij aften. Kauw een tijdje op een aantal basilicum blaadjes maar slik ze niet door. Vind je basilicum niet lekker dan kun je ook platte peterselie gebruiken, werkt iets minder als basilicum naar elk beetje helpt!

3. Etherische laurierolie
Misschien nog niet zo bekend, maar in de wereld van etherische olie is laurierolie heel goed tegen ziektekiemen, bacteriën, virussen en schimmels. Laurierolie heeft pijnstillende en genezende eigenschappen die heel goed gaan bij aften. Je hoeft er alleen een beetje van op je vinger te druppelen en vervolgens tegen de pijnlijke plek te houden. Doe dit zo’n 3 keer per dag en je zult merken dat de aft een stuk sneller weg gaat.

4. Citroen
Iets wat we bijna allemaal wel standaard in huis hebben, of zouden moeten hebben! Citroensap wordt al hele lange tijd gebruikt vanwege zijn reinigende werking. Daarnaast is het genezend, antibacterieel en ontzurend. Pers het sap van een citroen uit en zeef dit. Pak nu een wattenstaafje en doop deze in het sap. Stip hiermee de aften aan. Je kunt het overgebleven sap ook gebruiken voor mondwater, verdun het dan wel met wat water en spoel hiermee je mond.

Heb jij wel eens last van aften?

Tagged in :
About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.

2 thoughts on “Natuurlijke middelen tegen aften

Comments are closed.