Moestuin | Zelf je plantenbak maken?

zelf je plantenbak maken, moestuin plantenbak maken

Bij gebrek aan ruimte, worden de mooiste ideeën geboren. Zelf je plantenbak maken? Ik laat je zien hoe ik mijn eigen plantenbak maakte met een paar simpele materialen. Maak hem zo groot of klein als je zelf wilt, precies passend naar jou situatie!

Bij mijn zoektocht naar plantenbakken voor de moestuin viel al heel veel gelijk af. De Intratuin, Action en zelfs Oosterik werden doorzocht naar bakken die groot genoeg zouden zijn voor minimaal tomaten en paprika’s. Prijzen liepen op van 100 tot bijna 300 euro.

Een plantenbak zo duur?

Dat moest toch wel een beetje goedkoper kunnen? Ik bedoel, als ik moet investeren in 1 plantenbak die al minimaal 100 euro kost, is het houden van een moestuin niet rendabel meer. Dus ging ik op zoek naar een betaalbaarder iets en kwam uit bij het zelf maken van een plantenbak. Simpel en veel makkelijker dan je zou denken. Daarbij heb ik deze plantenbak in minder dan een uur volledig gemaakt.

Omdat ik al het hout en de schroeven al had liggen kostte het mij alleen de aarde die erin moest. Hier ging uiteindelijk nog 3 volle zakken van 20 liter in en een deel van de aarde van vorig jaar. Dit kostte mij (ik kocht bij Nettorama 20 liter potgrond voor €0,99 cent!) maar €2,97. Mocht je materialen moeten kopen ben je nog altijd goedkoper dan 100 euro kwijt voor dit formaat bak.

Een kleine proefberekening:
Hout: Dit kun je van oude pallet maken (mijn bak is daar ook van gemaakt) en staan regelmatig aangeboden op marktplaats of weggeefhoeken op Facebook.
Mocht je toch besluiten om dit te kopen bij een bouwmarkt liggen de prijzen (afhankelijk van de grote van je bak) tussen de 10 en 50 euro.
Schroeven: Afhankelijk van de grote heb je bij Action 100 schroeven voor nog geen 2 euro.
Een afvalzak of de zak van je tuinaarde is voldoende als binnenzak tussen het hout en het aarde.
Aarde/potgrond: Ik kocht dus bij Nettorama 20 liter potgrond voor €0,99 cent.
zelf je plantenbak maken, moestuin plantenbak maken

Zelf maken dan maar!


Het maken van mijn eigen plantenbak was een stuk makkelijker en sneller dan ik had gedacht. Omdat ik hiervan een verhoogde bak wilde maken had ik poten nodig. Ik nam een afmeting van 50 cm, puur omdat dit precies de helft van mijn balken was. De breedte is 40cm en de lengte geloof ik 120cm. Zelf vond ik 3 smalle plankjes het mooiste en handigst om een echte bak te maken. Zo hebben de wortels vrij spel en is er ook genoeg ruimte in de bak.

Precies dezelfde bak hebben we gezien bij Oosterik (daar kwam ik eigenlijk op het idee om het zelf te maken met de materialen die ik had liggen) en die kostte €139,- maar was dan wel een stuk kleiner als die ik heb gemaakt.
Nu is het de bedoeling dat ik nog zo’n bak ga maken, want ik heb nog heel veel pallet hout liggen. Alleen deze wordt nog een slag groter en deze krijgt dan geen poten maar blijft een lage bak. Hierin wil ik dan de paprika’s, courgette en tomaten gaan zetten. Omdat deze alle 3 veel ruimte nodig hebben wordt dit dus een veel langere bak, net zo diep en breed maar wel een heel stuk langer. Zelf denk ik dat hij richting de 200cm zit. Hij wordt passend gemaakt tussen de regenton en de schutting. Die kun je dus binnenkort ook gaan zien in mijn foto’s bij de moestuin. De bakken passen super goed bij de rest van de tuin die ook uit veel hout bestaat!

Wat vind jij van zo’n plantenbak?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

3 thoughts on “Moestuin | Zelf je plantenbak maken?

  1. Mijn buurman heeft een drietal oude, grote bureaulades in zijn voortuintje gezet en die gevuld met aarde. Ziet er erg gaaf uit.

Comments are closed.