Moestuin | Welke moestuin grond gebruik ik?

mijn moestuin, Aubergine, snacktomaatjes en een pruimenboom!

Het is weer tijd om al mijn inspiratie over de moestuin te delen. Allereerst wil ik voorop stellen dat ik geen expert ben of geleerde wat betreft het onderhouden van een moestuin. Ik doe wat voor mij werkt en deel graag de tips die voor mij werken. Bijvoorbeeld over grond, welke moestuin grond gebruik ik?

Grond, zonder kunnen de planten, kruiden, bomen niet groeien. Het is daarom belangrijk om niet zomaar elke grond soort te gebruiken, maar lees je in wat de desbetreffende plant nodig heeft. Over het algemeen heb je naast aarde ook iets van mest nodig om je moestuin te laten groeien.

Wat ik gebruik voor de moestuin?

Elk jaar weer koop ik grond en mest voor mijn moestuin. Meestal is dit een combinatie van potgrond en speciale moestuin mest. Naast items voor de moestuin heb ik ook mest nodig voor mijn fruitbomen. Het zijn nog jonge bomen die nog veel moeten groeien voor ze een mooie hoeveelheid vruchten kunnen geven. Waar ik deze grond en mest koop is afhankelijk van waar het op dat moment het voordeligst is. Zo kocht ik de afgelopen jaren potgrond bij Aldi, mest bij Action, potgrond bij Gamma, mest van de gemeentewerf.

Nogmaals ik ben dus geen expert, maar deel dit uit mijn eigen ervaring.

Wat hebben planten eigenlijk nodig?

Over het algemeen hebben alle planten in de moestuin hetzelfde nodig. De hoeveelheden kunnen natuurlijk wel afwijken, zo heeft de ene meer water nodig dan de ander en een andere plant weer meer zonlicht. Over het algemeen hebben alle planten in de moestuin het volgende nodig:
– Zonlicht
– Water
– Grond om in te groeien
– Voeding

Als je je moestuin gaat aanleggen dan is het belangrijk om te beginnen met goede grond. Als goed is heb je al een plek gekozen waar je je moestuin wilt houden. Of dit nu in een grote tuin is, op een balkon of zelfs op je vensterbank, het is belangrijk om te beginnen met de grond. Zorg ervoor dat de grond die je gebruikt los is. Maak hierin een gaatje en stop hierin je zaadjes. Maar heb je nou voor gezaaid, dan stof je hierin je plantje. Geef het regelmatig water en voeg mest toe wanneer het traag lijkt te groeien. Verschillende soorten kruiden, groenten en fruit hebben stoffen nodig om te kunnen groeien. Dat kan variëren van stikstof, fosfor of kalium.

Heb je al een tuin vol aarde en wil je graag de grond klaar maken voor de groentetuin? Dan kun je ook mulch toevoegen, dit verbetert de kwaliteit van de grond, houdt vocht vast en beschermt de wortels door de isolerende werking. Mulch bestaat vaak uit houtsnippers, bladaarde, stro, compost. Hiervoor kun je bijvoorbeeld ook je eigen compost gebruiken. Het beste is om de mulch in het voor of na jaar toe te voegen.

Ga jij dit jaar een moestuin beginnen?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.