Moestuin | Welke groenten zijn makkelijk te kweken?

mijn moestuin, Aubergine, snacktomaatjes en een pruimenboom!

Of je nu een beginner bent in de moestuin wereld of misschien niet, het is altijd fijn een aantal tips te hebben. Welke groenten zijn makkelijk te kweken en zijn ook gemakkelijk om mee te beginnen? Of je nu wel of niet zo veel tijd hebt, deze makkelijke groenten kun je altijd in je moestuin zetten!

Het hebben van een moestuin kost natuurlijk wel wat tijd. Je moet alles zaaien (of voor zaaien!) maar je moet de plantjes ook voorzien van water eventueel voeding en moet zodra de tijd rijp is, ook gaan oogsten. Maar en zijn een aantal planten/groenten die weinig tijd vergen en tot de categorie makkelijk behoren.

Makkelijke groenten

Het is natuurlijk niet zo dat je er helemaal niet meer naar om hoeft te kijken, maar er kan vrij weinig mis gaan de deze makkelijke groenten. Iets wat je zeker moet gaan proberen als je een moestuin wilt hebben maar weinig tijd hebt, of misschien wel een kleine ruimte hebt! Ook ik maak graag gebruik van makkelijke groenten!

Groenten die je heel makkelijk kunt houden in je moestuin:
– Sla
– Tomaat
– Wortels
– Bieten
– Bonen (bijvoorbeeld de bekende snijboon)
– Radijsjes
– Aardappelen
– Paprika
– Komkommer
– Prei / Ui
mijn moestuin, Aubergine, snacktomaatjes en een pruimenboom!

Geef mij meer tips over deze groente!

Oke, geen enkel probleem! Iedereen kan namelijk deze groenten zaaien in zijn of haar groenten tuin. Voor de ene soort heb je misschien net even wat meer ruimte nodig dan voor de ander, maar je hebt hier wel een hele mooie mix van groenten die je kunt gebruiken bij al je recepten!

Sla
Tegenwoordig koop je bij verschillende supermarkten (waaronder de Lidl!) sla met kluit. Wat je dan doet is de bladeren net boven de kluit afsnijden en de kluit gebruiken voor een nieuwe krop sla in je moestuin. Super makkelijk en je hebt er amper omkijken naar!

Tomaat
Mijn favoriet in de moestuin. Vorig jaar had ik heerlijke snoep tomaatjes maar dit jaar ga ik voor vlees tomaten. Ik sneed een plak van een centimeter van de vleestomaat en stopte die in een potje. Zodra de eerste plantjes naar boven komen geef je ze wat meer ruimte en groeien ze uit tot grote planten met veel oogst! Als de planten te hoog worden kun je ze geleiden met touw of een buis.

Wortels
Ook weer iets waar je zowel zaadjes als restjes kunt gebruiken. Ik had na de feestdagen een aantal kontjes van verschillende wortels over. Deze zette ik in een schaaltje met een klein beetje water. Na een paar dagen had ik al een mooie groene bos en is het tijd om ze in een diepe bak met aarde te zetten. De rest gaat vanzelf (vergeet natuurlijk niet om regelmatig water te geven!)

Bieten
Dit is net zo makkelijk als een wortel!
mijn moestuin

Hoe meer liefde hoe lekkerder de oogst!

Bonen
Vorig jaar had ik niet zo veel geluk met de bonen, maar dit jaar probeer ik het gewoon weer. In de hoop dat het weer nu een beetje mee doet want de wind en de bloed hete dagen waren geen succes voor de boon. Overigens groeien ze normaal echt super snel.

Radijs
Is net zo makkelijk als wortels en bieten.

Aardappelen
Vorig jaar voor het eerst geprobeerd in een zak en wauw, zo gaaf om je eigen aardappelen te kweken! Het heeft wel even zijn gebruiksaanwijzing, maar als je die eenmaal weet oogst je makkelijk een paar kilo! (ik had overigens vorig jaar 800 gram!) Zodra je aardappelen hebt die zijn gaan spruiten, plant je ze in een geul van 10 cm diepte, daarover doe je wat mest. Zodra de een grote van 10 cm hebben bereikt breng je extra grond aan tussen de rijen en groeien er uiteindelijk nieuwe aardappels.

Paprika
Ja, ook deze komt voor in mijn moestuin. Je kunt de zaadjes gebruiken van de paprika’s die je koopt. Deze laat je ontkiemen en zet je ze in een potje met aarde. Zodra ze de eerste blaadjes krijgen zet je ze in aparte potjes. Ze hebben wel veel meer zonlicht nodig dan de andere groenten, maar het resultaat zullen heerlijke zoete paprika’s zijn!

Komkommer
Ook iets wat snel de hoogte in kan groeien. Ze hebben niet heel erg veel water nodig en zijn echt spurtgroeiers (groeien erg snel!). Ik gebruik dit jaar overigens de zaadjes uit een komkommer! Heel benieuwd wat dat gaat opleveren.

Prei / Ui
Ook hier wat redelijk makkelijk is. Je kunt de kontjes van je gekochte prei gebruik, net zoals de uitlopers van uien. Maar je kunt ze ook prima zaaien!

En dit zijn alleen nog maar de groenten, ben je ook benieuwd welke kruiden en fruit soorten makkelijk zijn voor in de moestuin? Daar heb ik namelijk ook nog een heleboel tips voor.

Welke groenten laat jij terug komen in je moestuin?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.