Moestuin | Welke groenten vergen meer aandacht met kweken?

courgette

Groenten in de moestuin vind ik persoonlijk een must, want waarom zou je anders een moestuin beginnen? Maar een aantal groenten vergen meer aandacht met kweken en behoren misschien wel tot de categorie gevorderde. Met welke groenten moet je oppassen en welke kun je zonder veel werk in de moestuin zetten?

Na alle voorgaande tips over zaden, planten en welke makkelijke zijn om te kweken heb ik nu een artikel voor je waarin ik je vertel welke groenten meer aandacht nodig hebben tijdens het kweken.
Of je er nu voor kiest om te zaaien of bijvoorbeeld plantjes te kopen, elke soort groenten heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. Wist je bijvoorbeeld dat bepaalde groenten het niet zo leuk vinden om naast elkaar te staan? Of dat je door bepaalde groenten naast elkaar te planten je bepaalde insecten weg houdt?

Groenten die makkelijk te kweken zijn?

Laten we beginnen met groenten die makkelijk te kweken zijn in de moestuin, door dit lijstje te onthouden, krijg je (bijna) gegarandeerd een mooie oogst zonder dat je uren staat te ploeteren in de tuin! Dat wil iedereen toch? Ik schreef er eerder al een artikel over, die kun je hier terug lezen, maar als je daar geen zin of tijd voor hebt, staat hieronder ook het lijstje (al zit er wel een kleine verandering in het lijstje).
paprika

Groenten die makkelijk zijn voor in de moestuin
1. Sla
2. Tomaat
3. Radijsjes
4. Prei of ui
5. Knoflook
6. Courgette
7. Aubergine
8. Bietjes/krootjes

Al deze groenten heb ik dit jaar ook in mijn moestuin staan (aangevuld met wat extra groenten die misschien wel tot de iets moeilijkere categorie behoren). Er kan bij het bovenstaande lijstje amper iets mis gaan. Oke, misschien krijg je slakken bij je sla of meeldauw of de tomaat of andere plantjes, maar dit kan bij werkelijk alle groenten gebeuren. Daarom is het belangrijk dat je elke dag even 5 tot 10 minuten de tijd neemt om een rondje door je moestuin te doen. Dit doe ik zelf ook en zie ik dan bijvoorbeeld eitjes, haal ik die gelijk weg.

Groenten die iets moeilijker te kweken zijn


Waar sommige mensen heel veel geluk hebben, kan het bij anderen haast onmogelijk zijn om een bepaalde groenten te kweken. Waar het aan ligt, geen idee, maar zo was ook mijn broccoli en bloemkool avontuur vorig jaar snel afgelopen. Ik was soms uren bezig om rupsen en eitjes weg te halen van de broccoli en bloemkool plantjes (die ik overigens kocht als plantjes bij een tuincentrum). Niks leek te helpen, bestrijdingsmiddelen hielpen niet, uren lang rupsen en eitjes weg halen hielp niet. Het koolwitje bleef maar in grote getallen in de tuin komen en eitjes leggen. De planten werden volledig opgegeten door de rupsen en ze belanden dan ook snel in de groene container. Balen!
Daarom is het goed om te bedenken hoeveel tijd jij in je tuin wilt steken, hoeveel tijd je beschikbaar hebt en wat de voor en nadelen zijn van bepaalde groenten, kruiden of fruit.

Welke groenten zijn moeilijker te kweken?
1. Broccoli (vanwege de rupsen)
2. Bloemkool (vanwege de rupsen)
3. Paprika (houd van warmte en heeft daarom een lange tijd een kas nodig)
4. Komkommer (ook deze houdt van warmte!)
5. Witlof (wist je dat je met witlof 2 jaar bezig bent om ze te kunnen eten?)

Welke groenten heb jij al eens geprobeerd in je moestuin?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

1 comments on “Moestuin | Welke groenten vergen meer aandacht met kweken?

Comments are closed.