Moestuin | Komkommers inmaken (wecken)

augurken inmaken

Met een grote oogst aan komkommers, die ook maar blijven komen besloot ik om een deel te gaan inmaken. Komkommers inmaken, oftewel wecken, is erg simpel en je hebt er ook niet veel voor nodig. Daarnaast kost het je ook maar een paar minuten en kun jij straks genieten van heerlijke zelfgemaakte komkommers in zoetzuur!

Omdat je normaal gesproken gaat wecken in grote hoeveelheden (en ja dat komt hier ook nog wel!) heb je iets meer van de benodigdheden nodig dan ik in dit artikel heb gezet. Ik maakte namelijk 1 enkele pot van 500ml (deze pot kocht ik bij Action) in en daarvoor heb je niet heel veel nodig.

Het inmaken van je eigen gekweekte komkommers!

Er gaat niets boven het zelf kweken van komkommers. Ze groeien echt heel snel en je hebt al snel veel te veel. Daarom is inmaken of wecken een prima oplossing om langer te genieten van je oogst! Voor de weckpot in dit artikel nam ik 6 mini komkommers die hard en stevig waren. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een komkommer nemen uit de supermarkt.

Wat heb je nodig om een pot van 500ml te vullen?
– 5 a 6 mini komkommers of 1 grote komkommer
– 150 ml appelazijn
– 150 ml water
– 3 a 4 eetlepels suiker
– Takjes verse dille
– 1 teentje knoflook
– Een pot van 500ml die je makkelijk kunt afsluiten.
augurken inmaken

Wat ik als eerst heb gedaan is mijn vers geplukte komkommers afspoelen met water. Zo weet ik zeker dat er geen dingen in mijn pot komen die ik er liever niet in had gewild. Daarna heb ik de azijn, water en suiker in een pannetje opgewarmd (net niet laten koken). Vervolgens deed ik de komkommers in plakken (in 4) en deze in de pot. Vervolgens de verse takjes dille en het teentje knoflook die ik eerst halveerde. Daarna alles afvullen met de vloeistof en vervolgens de pot dichtdraaien. Zet hem een half uurtje op de kop en laat hem iets afkoelen. Als het iets is afgekoeld kun je hem in de koelkast bewaren (maak het pas na minimaal 2 dagen open zodat alle smaken in de komkommers kunnen trekken). Maar je kunt het ook bewaren in een donkere kast.

Maar je kunt nog meer variëren dan dit!


Ja zeker, zo kun je de knoflook weg laten en de dille. Gebruik eens andere kruiden die je in je eigen tuin hebt staan. Kun je verse peper ringentje toevoegen voor een wat pittigere smaak. Maar je kunt er ook alleen het vloeistof in gieten zodat ze redelijk neutraal blijven. Wat ook erg lekker is om ringen rode ui of stukjes gesneden paprika in te maken bij de komkommers. Je krijgt dan een heerlijke zoetzuur die je bij verschillende gerechten kunt serveren. Of gewoon zo uit de pot kunt snoepen want deze potten die wij maken die zullen niet heel erg lang blijven staan in de kast.

De komende weken ga ik nog meer potten inmaken van de komkommers, paprika, uien, bieten en misschien ook wel de tomaten. Hoe gaaf is het namelijk om ook in de herfst en winter te genieten van je eigen gekweekte groenten uit de tuin.

Heb jij wel eens zelf eten ingemaakt? En ga jij ook komkommers proberen te wecken?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.