Moestuin | Kies je voor bemesten of niet?

zelf je plantenbak maken, moestuin plantenbak maken

Je hebt besloten om een moestuin te beginnen, of bent er misschien al aan begonnen. Kies je voor bemesten of niet? En welke soorten mest zijn er eigenlijk allemaal, en welke kies je dan? Gewone potgrond is vaak niet genoeg om je moestuin te laten groeien, je hebt dus een bodemverbeteraar nodig. Maar hoe werkt dat dan precies?

De wereld van mest is best groot en complex. Loop je een willekeurige tuincentrum in, zie je al zo tientallen soorten mest liggen. Niet elke mest is geschikt voor de moestuin, net zo goed al de grondsoorten die niet altijd geschikt zijn voor de moestuin. Daarom heb je een combinatie nodig van grond en mest of een bodemverbeteraar waarbij je wel een goede grond krijgt voor al je plantjes.

Welke soorten mest zijn er?

Er zijn onwijs veel soorten mest, maar niet allemaal even geschikt voor de moestuin. In de lijst die ik hieronder met je deel heb ik de soorten mest bij elkaar gezet die wel geschikt zijn voor je moestuin.

 1. Koemest korrels
 2. Verteerde stal mest
 3. Compost
 4. Kunstmest (hier heb ik zelf geen voorkeur naar gezien het een chemisch product is en het verlies van smaak veroorzaakt)
 5. Mulch laag van stro, hooi, schors, compost, cacaodoppen.
 6. Gemengde organische mest
 7. Vloeibare organische mest

Zelf heb ik dit jaar gekozen voor koemest korrels, deze kocht ik bij Intratuin in een zak van 25 kilo en zal zeker tijdens dit moestuin seizoen op komen. Omdat ik voornamelijk biologische groenten en kruiden laat groeien vind ik het belangrijk dat ook de koemest biologisch is en hier geen gekke toevoegingen in zitten die ik er liever niet in wil hebben.

Bemesten of niet?


Zelf kies ik wel voor het bemesten van mijn moestuin. Ik heb dus dit jaar voor koemest korrels gekozen die ik heel gericht en makkelijk kan verdelen op de plekken waar ik ze wil hebben. Door de koemest korrels door de potgrond te mengen creëer je een prima bodem voor de groenten en kruiden planten. Inmiddels werk ik er al een paar weken mee en ik merk dat de kruiden het fijn vinden om extra voeding te kruiden. De munt is bijvoorbeeld al verdubbeld qua hoeveelheid en groeit in een heel mooi compact bosje de hoogte in.

Dit jaar maakte ik mijn eigen bakken om groenten in te kweken. Hierin deed ik dan eerst een kleine laag met potgrond, vervolgens gingen hierin 2 kleine bekertjes met koemest korrels en daaroverheen gingen weer een flinke laag potgrond. Inmiddels staan de sla, radijs, uien, bieten en pastinaak er al flink in te groeien. In de makkelijke moestuin app houd ik precies bij wat er allemaal in de moestuin staat en welke verzorging er die dag of week nodig is.

Wat het bemesten betreft, is dat natuurlijk net zo persoonlijk als welke kleding je draagt. Doe vooral waar jij je goed bij voelt, ik kan enkel mijn ervaring en ideeën met je delen.

Heb jij een moestuin en kies jij voor het bemesten van je tuin?

About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.

3 thoughts on “Moestuin | Kies je voor bemesten of niet?

 1. Fijne en zeer goede tips
  Nu met dit mooie weer zullen jou groentes etc. groeien….l

  Een mooie dssg

  1. Jaa het groeit nu echt heel hard! Kan al bijna 2 aubergines plukken en de komkommers duren ook niet heel lang meer. Jij ook een mooie en fijne dag gewenst!

Comments are closed.