Moestuin | Keuze tussen wel of niet biologisch?

mijn moestuin, Aubergine, snacktomaatjes en een pruimenboom!

Het is weer tijd om al mijn inspiratie over de moestuin te delen. Allereerst wil ik voorop stellen dat ik geen expert ben of geleerde wat betreft het onderhouden van een moestuin. Ik doe wat voor mij werkt en deel graag de tips die voor mij werken. Bijvoorbeeld over de keuzen tussen wel of niet biologische planten en zaden. En wat is eigenlijk het verschil?

We kennen inmiddels allemaal de biologische producten in de winkel. Dit verschil hebben we natuurlijk ook met de zaden. Kies je tussen biologisch of ga je voor de ‘gewone’ zaden? En wat is eigenlijk het verschil?

Wat is het verschil tussen wel of niet biologisch?

Laten we het eens hebben over de gewone zaden, zonder biologische keurmerk. Om deze zaden wordt namelijk een pesticidelaagje gedaan zodat de zaden lang goed blijven, minder vatbaar zijn voor ziektes en bacteriën. We weten allemaal hoeveel pesticiden er gespoten worden op onze verse groenten, fruit en kruiden. Bij biologische kweek of zaden wordt dit zo veel mogelijk vermeden. De zaden komen van planten die volgens de biologische richtlijnen gekweekt zijn.

Nog even voor de duidelijkheid:
– Biologische voedsel wordt gekweekt zonder chemicaliën, hormonen, antibiotica of genetische modificatie. Het mag ook geen kunstmatige toevoegingen bevatten, denk aan conserveringsmiddelen, zoetstoffen, kleurstoffen en mononatriumglutamaat.

In plaats van slechte invloeden wordt er wel gebruik gemaakt van natuurlijke mest om de groei van de planten te stimuleren. Dit is dus ook allemaal het geval met biologische zaden.

Nogmaals ik ben dus geen expert, maar deel dit uit mijn eigen ervaring.

Waar ik zelf voor kies?


Zelf gebruik ik zowel biologische als niet biologische zaden. Zo heb ik een aantal biologische zaden van Intratuin, biologische zaden uit biologische groenten (denk aan tomaat) maar gebruik ik ook gewone zaden voor bieten, prei, wortel en sommige kruiden.

Mijn voorkeur gaat uit naar biologisch, puur om het feit dat er zo min mogelijk mee geknoeid is. Dit is ook met groenten en fruit die ik in de winkel koop. Maar zoals we allemaal weten is de keuze voor biologisch vaak een stuk duurder dan de normale varianten. Dit is met zaden vaak ook zo, heel af en toe hebben ze de biologische zaden in de aanbieding, waar ik dan graag gebruik van maak.

Waar zou jij voor kiezen?

About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.