Moestuin | Je eigen lavendel olie maken!

je eigen lavendel olie maken

De lavendel in de tuin groeit heel snel dit jaar, dus ging ik op zoek naar leuke recepten waarbij ik de lavendel kan gebruiken. Daarvan ga ik er nu één delen, namelijk je eigen lavendel olie maken. De olie kun je vervolgens gebruiken om je eigen verzorgingsproducten te maken. Hoe je dat doet, leg ik je natuurlijk uit.

Het maken van je eigen lavendel olie is helemaal niet zo moeilijk. Je hebt alleen geduld nodig, verse lavendel, een potje en wat olie. Een kind kan de was doen, want je hoeft alleen maar te wachten! Hoe ik het zelf maakte en welke tips ik voor je heb? Let’s get talk!

Het maken van je eigen lavendel olie

Onze lavendel plant is best een gekke, want nergens anders in de tuin doet hij het. Alleen op de plaats waar hij nu staat, waar hij als het regent mega nat wordt en anders kurk droog staat. Anyway, dat maakt verder niet uit, als je maar een lavendel plant hebt! Want zonder lavendel kun je natuurlijk ook geen lavendel olie maken. Belangrijk is dat je de lavendel bloemen af knipt op een droge (liefst zonnige) dag. Nog beter is als de bloemen al wat zijn opgedroogd. Want voor dit recept gaan we namelijk eerst de verse lavendel bloemen laten drogen.
je eigen lavendel olie maken

Het drogen doe je het liefst op een plek waar ze een tijdje ongestoord kunnen liggen. Zelf deed ik dit in de vensterbank want mijn bloemen waren allemaal al zo goed als uitgedroogd. Afhankelijk van hoe je de lavendel plukt moet je ze laten drogen tot ze echt heel droog zijn. Dit kan 1 dag duren maar ook een week, echt afhankelijk van wanneer je ze plukt (met welk weer en of je al uitgebloeide bloemen hebt).

Als de bloemen echt droog zijn, dan kunnen we echt gaan beginnen!

Het recept voor je eigen olie!


Wat heb je nodig:
– Een grote hoeveelheid gedroogde lavendelbloemen
– Een pot die je kunt afsluiten
– Olie ( ik gebruikte walnootolie, maar je kunt ook olijfolie, kokosolie, amandelolie etc gebruiken)
lavendel olie

Wat je doet is het volgende. Wrijf met 2 vingers de lavendel bloemen van de steeltjes af. Als ze goed droog zijn is dit zo gepiept, maar als ze nog niet goed droog zijn ben je wel even bezig. Je weet dan ook gelijk of je ze nog een dag moet laten liggen, of dat je gelijk aan de slag kunt.

Zorg voor een schone pot met deksel en doe hierin de gedroogde lavendel bloemen. Vul de pot met olie, totdat alle lavendel bloemen onder staan. Hierna sluit je de pot, doe je er een sticker op met de datum en laat je hem minimaal 3 weken staan. Niet in direct zonlicht!
Na die 3 weken, liefst nog langer want zo kan alles goed in de olie trekken, doe je de deksel open en zeef je de bloemen uit de olie. Zorg ervoor dat je de olie dus opvangt in een schone pot. En daarna is het klaar, je eigen lavendel olie! Te gebruiken om je eigen shampoo te maken, of je eigen huid crème. Eigenlijk voor alle verzorgingsproducten! Lavendel werkt ontspannend en is dus ideaal als je gestresst bent en een momentje zoekt om te gaan ontspannen.

Heb jij wel eens je eigen lavendel olie gemaakt?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.