Moestuin | Hoe ziet mijn moestuin eruit (september 2020)

hoe ziet de moestuin eruit?

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een update schreef over mijn moestuin. Het is inmiddels september en de moestuin begint nu aardig op zijn einde te lopen. Hoe ziet mijn moestuin eruit en wat zijn mijn plannen voor de komende tijd?

Tijd voor een moestuin update, het is september en dat betekend dat de herfst in aantocht is. Mijn moestuin bevat voornamelijk zomer groenten en fruit en daarom loopt het op zijn einde. Wat staat er op dit moment nog allemaal in de moestuin en wat ga ik allemaal doen?

Wat staat er op dit moment nog in de moestuin?

 • Tomaten; Deze groeien nog steeds heel erg goed. Er zitten nog meerdere knoppen aan met bloemen en kleine vruchtjes dus ik verwacht dat deze nog wel even door gaat met groeien. Mits het natuurlijk niet al te koud gaat worden. Wel heb ik al besloten om de bak waar ze nu in staan samen met de paprika om daar weer een kas van te maken (deed ik begin van het seizoen ook) waardoor ze nog een tijdje warmte hebben.

 • Paprika; deze groeien erg goed. Er zitten meerdere paprika’s aan en ook komen er nog steeds nieuwe bloemen en knopjes aan. Hopelijk kan ik ze door een kas te maken nog een tijdje laten staan in de hoop op nog meer vruchten!

 • Pronkboon; hiervan heb ik de afgelopen weken erg veel kunnen oogsten. Helaas is door de storm die we laatst hadden veel van de bloemen eraf gewaaid waardoor er ook geen bonen meer aan komen. Ik laat hem nog even staat voor de bonen die er nu nog aan zitten en ga deze daarna weg halen.
  komkommers

 • Bieten; wat waren de eerste bieten uit de tuin heerlijk zeg! Daarom zaaide ik er nog wat bij die het ook erg goed doen op dit moment. Gelukkig kunnen deze nog een tijdje staan en kunnen we eind september begin oktober weer genieten van de bieten!

 • Zuring; hiervan heb ik al een aantal keren kunnen oogsten om het vervolgens in te vriezen. We willen dit gaan gebruiken om soep mee te maken en om mee te bakken tijdens een roerbak.

 • Aubergine; deze doet het onwijs goed. Een tijdje geleden dat ik dat het over zou zijn maar hij heeft op dit moment zoveel bloemen en vruchten dat het nog wel een tijdje door gaat. Deze gaat wel binnenkort naar binnen zodat hij warmte blijft houden en de vruchten blijft geven.

 • Wortels; een aantal heb ik al geoogst en de rest zit nog veilig in de grond. Deze kunnen binnenkort ook geoogst worden voor een heerlijke maaltijd.

 • Uien; niet echt een succes maar toch heb ik ontdekt hoe dat kwam. De grond waarin de meeste uien stond bleef te lang vochtig waardoor ze gingen rotten. In de stapeltoren doen ze het wel heel erg goed en heb ik al 1 echt dikke ui. De rest moet nog groeien omdat ik die begin augustus heb bij gepoot.
  aardappelen uit de moestuin

 • Komkommers; deze deden het echt heel erg goed! Meerdere potten ingemaakt en heel veel van gesnoept. Het loopt wel een beetje ten einde maar hij heeft nog altijd nieuwe bloemen dus wie weet!

Hoe nu verder met de moestuin?


Zoals ik hierboven al schreef wil ik de bak waar de tomaten en paprika’s in staan gaan veranderen in een kas. Op die manier kunnen de planten nog een aantal weken blijven staan ondanks dat het kouder wordt buiten. Er zitten best veel vruchten aan alle planten en daarom wil ik ze graag meer warmte geven (door een natuurlijke kas te maken blijft de warmte in de kas zitten) zodat de vruchten kunnen volgroeien en ik straks nog kan genieten van een heleboel paprika’s en tomaten. Dat is mijn eerste aandachtspunt. Daarnaast is het tijd om een gedeelte van de moestuin verder op te ruimen. Zo heb ik alle aardappelen geoogst en de aarde verzameld in één van de bakken. Zo kan ik deze aan het einde van het seizoen gaan omwisselen met de andere bakken zodat hier iets anders in kan groeien volgend seizoen. Ook wil ik alvast een plan maken voor volgend jaar zodat ik in december al kan beginnen met voor zaaien.

Heb jij ook een moestuin? Hoe gaat het daarmee?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

2 thoughts on “Moestuin | Hoe ziet mijn moestuin eruit (september 2020)

 1. Zo fijn dat jullie konden geniete van verse eigen geoogste groenten…..
  Veel succes met de natuurlijke kas….

  Een fijne dag ‍♀️

Comments are closed.