Moestuin | Hoe ziet mijn moestuin eruit (Juli 2020)

hoe ziet de moestuin eruit?

Hoog tijd voor een moestuin update! Het is inmiddels eind juli en de moestuin is nogal groot en lijkt haast wel verwilderd. Hoe gaat het met de moestuin, heb ik al wat kunnen oogsten en wat wil ik volgend jaar anders doen? Hoe ziet mijn moestuin eruit anno juli 2020?

Het gaat heel erg goed met de moestuin! De eerste aardappelen zijn geoogst, ik had 5 aardappels gepoot en kreeg er 1,5 kilo heerlijke aardappelen voor terug. Hiervan kunnen we toch ruim 2 keer van eten! Hoe ik dit volgend jaar wil aanpakken, vertel ik je later in het artikel. Verder is er nog veel meer gebeurd!

Wat heb ik allemaal al geoogst?

De sla is nu echt afgelopen en heeft plaats gemaakt voor zuring. Verder blijf ik de radijsjes bij zaaien en hebben we bijna elke week verse radijsjes. Net zoals de kruiden die het ook onwijs goed doen en we volop gebruik van maken. Daarnaast heb ik de paksoi er ook helemaal uit gehaald en hebben we hier toch een aantal keren van gegeten (en dat van een stukje van de supermarkt!). De komkommers gaan ook als een speer en hebben we inmiddels 3 grote potten van ingemaakt en verder een heleboel los opgegeten of in een salade gemengd. Het is zeker een paar kilo wat we daarvan al geoogst hebben en er zitten er nog veel meer aan, dus dat gaat de komende weken nog wel even door.
aardappelen uit de moestuin

De tomaten zijn inmiddels zo’n 2 meter hoog en hebben al verschillende bloemen en zelfs al een aantal groeiende tomaten. Ook de paprika doet het goed en maakt al mini paprika’s aan. Eerlijk gezegd dat ik niet veel verwacht van de paprika maar hij doet het echt heel goed. Zit vol met bloemen en ik ben dan ook heel erg benieuwd wat ik daar de komende weken van kan gaan oogsten. De courgette doet het ook goed, heeft even een flinke snoeibeurt gehad maar er groeien al mini courgettes aan! Wel heel jammer dat ik behoorlijk veel mannelijke bloemen heb en het aantal courgettes aan de plant (voor nu) wat tegenvalt.

En je fruitbomen?

De fruitbomen in de voortuin groeien erg goed, maar hebben weinig tot geen vruchten. De kersen groeit qua blad erg goed maar de bloemetjes die er eerder dit jaar aanzaten hebben het niet overleefd. De pruim daarentegen heeft nog 2 mooie vruchtjes eraan zitten die goed groeien. Daar hoop ik dan ook binnenkort van te genieten. Van de vijg hadden we geen verwachtingen, we gingen er al bijna vanuit om hem weg te gooien. Dat moet hij vast gehoord hebben want hij groeit onwijs goed nu. Heeft al verschillende uitlopers en mooie bladeren. Nog geen vruchten ontdekt, maar daar ga ik eigenlijk ook niet van uit de komende jaren. En dan hebben we natuurlijk nog onze passievrucht. Deze heeft een heleboel mooie bloemen, maar nog geen vruchten (misschien komt het nog met al die knoppen die er nog aanzitten).
hoe ziet de moestuin eruit?tomaten

Naast de fruitbomen heb ik ook nog ander fruit in de tuin staan. Namelijk de aardbeien en bosbessen. De aardbeien zijn wel echt afgelopen nu en maken onwijs veel uitlopers. Heel benieuwd naar volgend jaar! De bosbessen hadden het behoorlijk moeilijk en heb ik verplaatst naar een plek waar ik ze turf heb gegeven. Daarna begonnen ze al snel nieuw blad aan te maken en ze lijken het nu wel naar hun zin te hebben. Hopelijk hebben we daar volgend jaar dan lekkere bosbessen van!

En wat zijn je plannen voor volgend jaar?

Het klinkt misschien nog veel weg, maar ik ben al volop aan het bedenken wat ik volgend jaar wil gaan doen. Zo wil ik sowieso weer tomaten en paprika’s, maar wil ik ook watermeloen gaan proberen. Daarnaast wil ik de stapeltoren die ik nu heb gaan gebruiken voor de uien. De ui die er nu in groeit doet het zoveel beter als in de andere bakken. Misschien toch omdat het een stuk droger staat, dus die ga ik in ieder geval gebruiken voor de uien!
komkommers

Daarnaast wil ik een extra bak gaan maken om de komkommers tegen de muur aan te kunnen groeien (in ieder geval verder de hoogte in). Deze komt dan naast de verhoogde bak die ik nu al heb staan.

Verder is het plan om met de tomaten en paprika zaden al in december te gaan beginnen. Zo heb ik wat grotere en sterkere planten aan het begin van het moestuin seizoen in de hoop op een nog grotere opbrengst. Qua aardappels wil ik het nog een keer gaan proberen en wil ik maar 1 zak gebruiken (ik had nu 2 zakken) en deze niet gaan ophogen maar hoger poten zodat ze meer de diepte in kunnen groeien.

Daarnaast moet ik nog iets verzinnen voor de kruiden die aan het tuinhuis zitten. Ik kan nu door de tomaten niet bij de munt, rozemarijn, bieslook en selderij. En de bieten die ik nu in de stapeltoren en een losse bak heb, wil ik in de losse bakken gaan zetten (zitten nu de uien in).
Al met al een heleboel ideeën hoe ik het volgend jaar anders wil doen.

Heb jij ook een moestuin? Zo ja, wat heb jij al allemaal kunnen oogsten?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

2 thoughts on “Moestuin | Hoe ziet mijn moestuin eruit (Juli 2020)

Comments are closed.