Moestuin | Hoe oogst en bewaar je groenten?

moestuin 2020

Het is alweer zover, de eerste groenten kunnen geplukt worden (of zijn al geplukt zelfs!), maar hoe oogst en bewaar je groenten eigenlijk? Ik maakte een lijst met de populairste groenten uit de moestuin met daarbij allerlei handige informatie. Kun jij ook al oogsten?

Er zit nogal verschil in hoe je sommige groenten oogst. Zo kan het zijn dat je bij de ene de hele plant verwijderd, denk aan een biet of ui. Maar bij andere groenten snijd je hem net boven de wortel af, denk aan sla of kool. Maar bij andere planten haal je enkel de vrucht eraf, denk aan een tomaat of courgette. Ik zette alle handige informatie voor je op een rij zodat je gelijk weet wat je te wachten staat! Wil je weten hoe je fruit kunt bewaren, daar heb ik namelijk ook een handig artikel over geschreven!

Het oogsten en bewaren van groenten – deel 1

Andijvie snijd je net boven de grond af en moet je daarna goed uitspoelen. Als je het daarna in reepjes snijd en even 2 minuten blancheert kun je het prima invriezen voor later gebruik.

Asperges deze steek je uit de grond. Vervolgens was, schil en snijd je de scheuten om ze 2 tot 4 minuten te blancheren. Daarna kun je asperges invriezen om ze later te gebruiken.

Bloemkool snijd je de bloem vanaf, want dat is wat bloemkool eigenlijk is. Je snijd de roosjes eraf en gooit de stronk weg. Je kunt ze in zout water leggen voor 30 minuten, goed afspoelen en blancheren, om ze vervolgens in te vriezen.

Boerenkool daarvan oogst je de bladeren. Je snijd vervolgens de nerven weg en wast ze goed. Daarna 2 minuten blancheren, laten afkoelen en fijn snijden. Hierna kun je het prima invriezen.

Kool (alle soorten) hier oogst je de bladeren van die net als krop net boven de grond afsnijd. Vervolgens haal je alle slechte bladeren weg en was je de kool goed. Snijd hem daarna fijn en blancheer het zo’n 2 minuten. Hierna kun je het invriezen.
moestuin 2020

Het oogsten en bewaren van groenten – deel 2

Prei haal je als een hele plant uit de grond. Hierna haal je het vieze of kapotte blad weg en was je de prei goed. Snijd hem (fijn of grof) en vries het daarna in.

Spinazie hiervan snijd je de bladeren af om te gebruiken. Was het goed en blancheer het vervolgens zo’n 2 minuten. Hierna kun je het laten uitlekken, eventueel snijden en invriezen. Wil je het gebruiken, dan kun je het in de koelkast een paar dagen bewaren.

Sperziebonen oogst je alleen de boon zelf. Zorg ervoor dat de bonen schoon zijn en vries ze in. Je kunt ze eventueel ook eerst nog blancheren, maar persoonlijk vind ik dat niet nodig.

Wortels haal je als een plant uit de grond. Was ze goed, en zorg dat er geen aarde meer op zit. Snijd de wortels vervolgens in stukken en blancheer ze zo’n 3 minuten. Daarna kun je ze invriezen. Bewaar eventueel een paar dagen in de koelkast of op een donkere plek.

Tomaat oogst je de vrucht. Hierna kun je ze een aantal dagen bewaren in een fruitschaal, maar je kun ter bijvoorbeeld ook soep mee maken of een saus. Bij een saus of soep kun je het prima invriezen.

Paprika kun je de vrucht van oogsten. Als je het was en in blokjes of reepjes snijd kun je het prima invriezen. Eventueel soep van maken of verwerken in een saus. Het blijft in de koelkast een aantal dagen goed.

Groenten die je anders bewaart?

Sla, knoflook, uien bewaar je anders. Sla oogst je het beste wat je nodig hebt of die je gelijk gaat gebruiken. Bij knoflook en uien gaat het weer anders. Deze oogst je helemaal als plant en laat ze vervolgens drogen. Je kunt ze invlechten en ophangen onder een droog afdak (zolang het niet nat kan worden is het goed).

Verder kun je bijvoorbeeld bieten, wortels en knollen heel goed bewaren op een koele en droge ruimte zoals een schuur of kelder. Als je dit wilt doen is het belangrijk om ze niet te wassen en enkel het loof eraf te halen. Mocht je hetzelfde effect willen creëren zonder een schuur of kleder, dan kun je ook een gat in je moestuin maken en daar de groenten zonder loof opstapelen. Dit bedek je met een laag aarde, stro of deken en dek je verder af met een zeil of vliesdoek. Hierdoor kun je de groenten extra lang bewaren. En komkommers kun je bijvoorbeeld gaan wecken.

Heb jij al iets kunnen oogsten uit je moestuin?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

1 comments on “Moestuin | Hoe oogst en bewaar je groenten?

Comments are closed.