Moestuin | Hoe leg je een moestuin aan?

mijn moestuin, Aubergine, snacktomaatjes en een pruimenboom!

Na alle voorgaande tips over zaden, planten en welke makkelijke zijn om te kweken heb ik nu een artikel voor je waarin ik je vertel hoe je een moestuin aanlegt. Want hoe leg je een moestuin aan en waar moet je rekening mee houden? Natuurlijk geef ik je tips voor een mini moestuin, in bakken of potten, maar ook voor een grote moestuin!

Het hebben van een moestuin is super leuk! Het zien groeien van de planten, kruiden en fruit vind ik prachtig om te zien en het oogsten is natuurlijk ook één groot feest! Maar voordat je kunt oogsten of überhaupt kunt zaaien, moet je een plek hebben waar je alles kwijt kunt. Hoe ik dit doe en al mijn tips voor het aanleggen van een moestuin deel ik natuurlijk hieronder met jou.

In dit artikel deel ik wat voor mij wel of niet werkt, dat hoeft niet perse ook voor jou te werken.

Het aanleggen van een moestuin!

Zo rond januari beginnen mijn handen al te kriebelen als het om de moestuin aan komt. Nu is het dit jaar ook erg warm voor de tijd van het jaar en is de drang om te beginnen net even wat groter. Inmiddels staan mijn kasten, de vensterbank beneden en ook de tuin al redelijk vol met planten en zaden. Laat ik bij het begin beginnen.

Ik begin altijd bij een lijstje met wat er nog over is van het afgelopen jaar. Dit zijn natuurlijk de fruit soorten maar ook enkele kruiden keren alweer terug. Daarnaast maak ik dan een lijstje met wat ik dit jaar graag terug wil laten komen in mijn moestuin. Een deel van dit lijstje is natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt in de tuin of op je balkon. Voor een moestuin hoef je absoluut geen groot stuk grond te hebben, want ook als je alleen beschikt over een balkon kun je een eigen moestuin hebben! Maar hoe leg je nou een moestuin aan? Zodra je bedacht hebt wat je zou willen verbouwen, ga je kijken naar de plek die je tot je beschikking hebt. Hoeveel ruimte hebben deze planten nodig en wat heb je nodig om ze te laten groeien.

Grofweg gezegd heb je dit nodig:
– Bakken, potten of een kleine tuin met grond
– Potgrond/aarde/mest
– Water
– Zonlicht
Eventueel nog:
– Schep, schoffel, gieter, tuinhandschoenen

Hoe mijn moestuin er ongeveer uit ziet?


Mijn moestuin is vrij apart, in de voortuin staan de 3 fruitbomen (vijg, pruim, kers) daarnaast heb ik in de achtertuin de rest van mijn moestuin. Zo heb ik een border waarin de aardbeien, bosbessen, rabarber staan, een bak met kruiden langs het raam en verder staat alles in potten of bakken.
Dit jaar ga ik mijn moestuin een deel omgooien door een deel van de aardbeien te verplaatsen naar een ander gedeelte van de tuin. Deze komen aan de muur te hangen in een pallet, ook heb ik in de bloemenbak voor het raam een aantal stekjes gezet die het onwijs goed doen. Zo heb ik in de border ruimte over voor andere planten. In de bakken komen sowieso de tomaten, paprika en eventueel pronkboon naast elkaar (wel in aparte bakken), want die ga ik laten groeien op stokken zodat ze extra groot kunnen worden. De kruiden blijven in de bloemenbak bij het raam omdat ze het daar vorig jaar erg goed deden. Hoe het er precies uit komt te zien hoop ik binnenkort te delen als alles echt naar buiten kan!

Ga jij dit jaar ook een moestuin beginnen?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

1 comments on “Moestuin | Hoe leg je een moestuin aan?

  1. Dit is zo leuk….
    Goed om je eigen groenten etc. te laten groeien in jullie eigen tuin
    Ben zo benieuwd hoeveel er overblijft om op te eten….

    Hartelijke groeten ‍♀️

Comments are closed.