Moestuin | Hoe je met weinig tijd ook een moestuin kunt hebben

courgette

Denk je dat het hebben van een moestuin veel tijd in beslag neemt? Geloof mij, een moestuin hoeft echt niet veel tijd te kosten en kan je zo groot of klein maken als je zelf wilt. Kies je voor eenvoudige groenten, fruit en kruiden dan ben je er amper tijd aan kwijt!

De moestuin is (voor mijn doen) behoorlijk gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Zo heb ik bijvoorbeeld zelf plantenbakken gemaakt. Daarvan maakte ik eerder al een artikel waarin ik liet zien dat ik 1 bak had gemaakt voor de kleine planten als sla en radijs. Maar ondertussen heb ik nog 2 bakken gemaakt, waarvan ik de grote ook laat zien aan jullie.

Met weinig tijd ook een moestuin!

Ik heb mezelf wat meer werk in handen genomen door een extra grote moestuin te hebben dit jaar. Maar wist je dat ik op dit moment per dag nog geen 10 minuten bezig ben in mijn moestuin? Zo geef ik de planten allemaal water en kijk ik of er geen ongedierte op zit of dat er misschien iets gesnoeid moet worden. Ondanks die grote moestuin kost het mij dus nog geen 10 minuten per dag om straks een prachtige oogst te hebben.
achtertuin klimrek

Dus ook met weinig tijd kun je een moestuin hebben, of je nu een hele grote moestuin hebt zoals mij, of een kleine. Wat dacht je bijvoorbeeld van een moestuin op het balkon waar je enkele bakken hebt staan. Dat kost je nog geen 5 minuten per dag om water te geven en even een kleine check te doen. Hoe groter de moestuin hoe meer tijd het per dag kost. Maar ook door de planten die je in een moestuin hebt staan, bepaald hoeveel tijd je kwijt bent per dag.

Planten die weinig tijd kosten


In je moestuin kun je altijd kruiden zetten, want naast water geven hebben die eigenlijk amper verzorging nodig. Datzelfde geldt eigenlijk voor aardbeien, die groeien onder alle omstandigheden en hebben alleen water nodig. Wat ik persoonlijk ook erg gemakkelijk vind om te kweken in mijn moestuin is radijs, wortel, bietjes, maar ook tomaat. Tomaat groeit bijvoorbeeld heel makkelijk en snel, heeft wel flink water nodig maar doet eigenlijk zelf zijn ding. Het heeft maar weinig aandacht nodig om veel oogst te geven.
tomaat

Eigenlijk zijn alle dingen die ik in mijn moestuin heb staan, makkelijk om te hebben in de moestuin. Ik plantte rode poot uien en die doen ook hun werk, daar waar je meer tijd voor nodig hebt komt aan het einde van de zomer. Want je moet net zoals de knoflook dan de bollen gaan drogen, hier kan even wat werk in zitten maar eenmaal aan het drogen hoef je eigenlijk vrij weinig te doen. Bij tomaten bijvoorbeeld heb je ook af en toe wat meer werk omdat je ze moet dieven (geldt ook voor paprika, komkommer en courgette). Maar als je het op dagelijks niveau bekijkt ben je amper 10 minuten kwijt per dag aan een moestuin. De enige voorwaarde is wel dat het in je achtertuin of balkon gebeurd, heb je een volkstuintje of een tuin ergens anders dan bij je huis, dan gaat er reistijd in zitten, maar ook het meeslepen van al je materialen bijvoorbeeld (denk aan een gieter, schoffel, schep, tuinslang, en noem het maar op!).

Maar waar je ook voor kiest, zorg dat je het leuk vind en dat je er plezier uit haalt. Dan is het minder erg als je toch eens langer bezig bent dan je had gedacht!

Wat zou jij in je moestuin willen zetten?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

4 thoughts on “Moestuin | Hoe je met weinig tijd ook een moestuin kunt hebben

    1. Dankje, haha dan is het geen optie nee. Jammer want zeker op een balkon kun je ook een hele mooie compacte moestuin maken.

Comments are closed.