Moestuin | Hoe ga je om met ongedierte en ziektes?

ongedierte in de moestuin

Mijn moestuin groeit al heel goed, maar het kan zijn dat je op een gegeven moment ineens ongedierte in je moestuin aantreft. Laten we het even kloppen, maar gelukkig heb ik op dit moment nog niets in mijn tuin kunnen vinden. Maar wat doe je als je wel ongedierte aantreft? Hoe ga je om met ziektes aan je planten, wat kun je wel of niet gebruiken?

Dagelijks ben ik even bezig met de moestuin en daar herinnert de Makkelijk moestuin app mij ook aan. Als het geen water geven is dan ben ik de tomaten aan het dieven of de pronkboon tegen de stok aan het vastzetten. Er is altijd wel iets te doen in de moestuin en daarbij gebruik ik eigenlijk altijd een paar handige accessoires voor. Daardoor heb ik ook een goed beeld hoe het gesteld is met de gezondheid van de planten. Ook eventuele ongedierte wordt snel ontdekt, door elke dag even een rondje om je moestuin te doen.

Oh nee, ongedierte in de moestuin!

Rupsen, bladluis, witte vlieg en ga zo nog maar even door met dieren die we liever niet in onze moestuin zien. Maar hoe kun je op een beetje natuurlijke manier van deze ongedierte af komen, zonder dat de planten er onbruikbaar van worden? Ik gebruik zelf heel graag de Ecokuur bladinsecten om te gebruiken als preventief middel tegen verschillende bladinsecten als rupsen en luizen. Dit middel is effectief maar niet schadelijk voor de plant. Je kunt het rustig in de moestuin gebruiken of bij fruitbomen omdat je hierna de vruchten of bladeren na afspoelen gewoon kunt eten. Dit is natuurlijk wel een vereiste als je bestrijdingsmiddelen in de moestuin gaat gebruiken.
ongedierte in de moestuin

Een aantal andere preventieve middelen als een bakje met bier rond de sla tegen slakken werkt ook super goed. Of potjes met stro waar oorwurmen in kruipen, netten om de fruitbomen tegen vogels die de vruchten willen opeten.

En ziekten dan?

Het kan natuurlijk ook zijn dat je te maken krijgt met ziektes. Er zijn allerlei hulpmiddelen die je kunt gebruiken om een ziekte te bestrijden, of nog beter, te voorkomen! Maar bijvoorbeeld zelf Brandnetelgier door brandnetels te plukken en deze een week lang in een emmer met kokend water te trekken. Hierna kun je het mengsel verdunnen met 4 liter water en gebruiken in een plantenspuit. De brandnetelgier werkt preventief tegen ziektes, maar is ook een super middel tegen bladluis. Het versterkt de weerstand van de plant en versterkt de celwand waardoor schimmels worden tegen gegaan en insecten minder kans krijgen.

Je kunt bijvoorbeeld ook stro boven op de aarde leggen bij de aardbeien, courgette en pompoenen. Dit zorgt er voor dat de vruchten niet gaat rotten als het vochtig weer is. Ook over de aardbeien zou je een net kunnen doen zodat vogels of muizen ze niet op eten. Zorg er dan wel voor dat je een hele fijne net neemt waar eigenlijk alleen lucht en zon doorheen kan en verder niets. Ook ik doe dit jaar een net over mijn kersenboom en pruimenboom. Daar heb ik dit jaar voor het eerst vruchten en die wil ik straks wel graag zelf opeten, het ziet er misschien niet zo mooi uit maar werkt wel!

Heb jij wel eens ongedierte in je tuin gehad?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

1 comments on “Moestuin | Hoe ga je om met ongedierte en ziektes?

  1. Fijne tips!
    Ik had ook gelezen eierschil in stukken bovenop de aarde en met de buitenkant ervan naar boven…..

    Een fijne dag ‍♀️

Comments are closed.