Moestuin | Hoe bewaar je kruiden?

moestuin 2020

Ieder jaar weer wordt mijn moestuin qua kruiden steeds groter en uitgebreider. Ik ben dol op verse kruiden en gebruik dat het liefst overal bij. Maar hoe bewaar je kruiden eigenlijk? Ik maakte een handig lijstje voor je met alle kruiden op een rij. Benieuwd hoe je die ene kruid verwerkt?

Mijn moestuin heeft op dit moment zo’n 12 soorten kruiden met elk hun eigen voor en nadelen. Het beste pluk ik kruiden in de ochtend of vlak voor ik het ga gebruiken. Maar daarnaast ben ik ook begonnen met het drogen en invriezen van kruiden. Hoe ik dit heb gedaan of welke tips ik hiervoor heb?

Bewaren van kruiden!

Het allerlekkerste zijn kruiden als je ze net voor je ze gaat gebruiken, pas oogst. Hierdoor blijven de smaken optimaal en het meest krachtigst. Maar is het toch nodig om eerder te oogsten dan als je ze wilt gebruiken, dan zijn er een aantal manieren om de kruiden te bewaren. Wat dacht je bijvoorbeeld van drogen? Het drogen van kruiden doe je op een warme, goed geventileerde en schaduwrijke plek. De schaduw is belangrijk want anders worden en etherische oliën die in de plant zitten afgebroken. Hierdoor verliest het kruid een heleboel van zijn waarde.

Naast deze opties, wil ik ook nog even ingaan op het invriezen van kruiden. Later in het artikel zal ik uitgebreider in gaan op het drogen van kruiden.
Het invriezen van bepaalde kruiden kan heel goed. Zo heb ik bijvoorbeeld een mooie voorraad van Dille en Peterselie in de vriezer. Hierdoor heb ik het hele jaar door mijn eigen verse kruiden. Zorg ervoor dat je de kruiden goed was en op een theedoek laat drogen. Er mag geen overtollig vocht meer op het kruid zitten. Daarna snijd je het in kleine stukjes en doe je het in pakkertjes in de vriezer. Je kunt er eventueel ook je eigen kruidenolie mee maken en deze invriezen. Hierdoor hoef je nooit teveel te ontdooien en hoef je niets weg te gooien.
moestuin 2020

Drogen van kruiden?


Hoe droog je een kruid?
Allereerst oogst je natuurlijk de kruiden, hiervoor gebruik je de stengels en stelen van het kruid. Zorg ervoor dat je voor vaste kruidenplanten (bijvoorbeeld maggiplant, rozemarijn, tijm) niet meer dan de helft oogst anders overleefd de plant het niet. Bied hierna de kruiden in bundeltjes aan elkaar en hang ze ondersteboven in een droge ruimte zoals hierboven al is aangegeven. Als het blad na een tijdje goed droog is, dit controller je door te kijken of het makkelijk breekt, strijk je het van de stelen af. Zorg ervoor dat je het gedroogde blad niet gelijk kapot maakt, zo blijft namelijk het aroma in het blad bewaart. Maar ook de geur en smaak blijven beter als je het in zijn geheel bewaard.

Je hebt ook nog de easy manier van drogen. Dit doe je in de magnetron en gaat super snel. Het wisselt wel heel erg welke kruid je hoelang in de magnetron moet doen. Vaak is dit minder dan een minuut. Als je het goed doet, dan blijft de kleur van het blad behouden. Anders worden ze namelijk bruin (verbrand). Hoe je dit precies doet, dat kun je overal op internet lezen. Zelf houd ik het liever op de lange droog manier.

Per kruid een kleine uitleg hoe je ze bewaart!

Hieronder een lijstje met per kruid uitgelegd hoe je ze het beste bewaart als je ze niet gelijk gaat gebruiken. Natuurlijk kies ik er nog altijd voor om het gelijk te gebruiken, maar tegen het einde van het moestuin seizoen oogst ik alles wat er op dat moment nog over is. En pas daarop de volgende bewaar technieken toe. Ideaal want zo kan ik ook in de winter genieten van mijn eigen verse kruiden.

Anijs bewaar je het beste de zaden van in een luchtdicht gesloten bus of stopfles.
Basilicum bewaar je het beste door ze te drogen of in te vriezen.
Bieslook kun je het hele jaar door in een potje op de vensterbank laten staan zodat je ook in de winter verse bieslook hebt. Maar je kunt het eventueel ook invriezen.
Bonenkruid droog je of je vriest het in.
Dille kun je prima invriezen maar je kunt het ook drogen en vervolgens in een pot bewaren.
Dragon kun je drogen of invriezen.
Kamille hiervan kun je de bloemen drogen.
Karwij hiervan droog je het blad en de zaden. Het blad kun je ook goed invriezen.
Kervel kun je drogen of invriezen.
Koriander hiervan kun je de zaden het beste drogen. Je kunt het eventueel ook invriezen.
Lavas kun je drogen en invriezen.
Lavendel kun je het beste drogen.
Marjolein kun je drogen en invriezen.
Pepermunt kun je heel goed invriezen.
Peterselie kun je zowel drogen als invriezen.
Rozemarijn kun je het beste drogen.
Salie kun je zowel drogen als invriezen.
Venkel kun je het beste invriezen maar het blad kun je ook drogen.

Hoe bewaar jij je kruiden uit de moestuin het liefst?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

3 thoughts on “Moestuin | Hoe bewaar je kruiden?

  1. Goed artikel!
    Dit is zo belangrijk om te weten…

    Een fijne dag ‍♀️

    1. Dankje! Ja klopt, hebben we een mooie voorraad met eigen kruiden voor de herfst, winter en deel van de lente

Comments are closed.