Moestuin | Hoe bewaar je fruit?

muggenbulten

Over het oogsten van fruit hoef ik je vast niet veel te vertellen, maar hoe bewaar je fruit eigenlijk? Stel je het echt een hele groot oogst dit jaar, wat doe je daar dan mee? Hoe kun je er in de wintermaanden ook nog van genieten? Ik zette alle opties voor je op een rij.

Er zijn eigenlijk best wel wat opties als je kijkt naar het bewaren van je eigen oogst fruit. Wat dacht je bijvoorbeeld van het maken van een heerlijke jam, of het invriezen ervan. Maar er zijn nog meer opties, waarbij iedere optie zijn eigen voor of nadelen heeft. Voor welke je ook kiest, je kunt de wintermaanden door met je eigen geoogste fruit!

Hoe bewaar je je eigen fruit?

Door het hele moestuin seizoen heen, zou ik zeggen, pluk wat je nodig hebt en laat de rest nog even zeggen. Maar als je juist aan het einde van het seizoen alles oogst wat je nog ‘over’ hebt, dan wil je ze natuurlijk wel zo lang mogelijk bewaren. Van de meeste soorten kun je het beste sap of jam maken. Maar invriezen is ook nog mogelijk met een aantal soorten. Hiervan maakte ik een handige lijst die je altijd kunt gebruiken.

Het aller makkelijkste en minste werk is wel het invriezen van je fruit. Hierdoor blijven kleur, aroma en andere positieve eigenschappen behouden. Je vriest het beste geen over rijpe fruit in omdat dit na ontdooien niet lekker meer is. Maak de vruchten schoon en snijd eventuele pitten weg. Dompel daarna de vruchten in suikersiroop en vervolgens vries je ze in. Door de suikersiroop blijven de vruchten langer mooi.

Konfijten: hierbij haal je het vocht uit de vrucht en vervang je door suiker. Dit is precies hetzelfde als bij zout bijvoorbeeld. Hierdoor krijgen bacteriën die bederf veroorzaken minder kans.

Drogen: kun je in de zon maar ook in de oven. Zolang het vocht maar uit de vruchten verdampt. Doe dit op een lage temperatuur zodat het niet verbrand maar echt uitdroogt.
moestuin 2020, fruitbomen

Welke opties heb je nog meer?

Naast het invriezen die ik hierboven al benoemde, kun je ook zelf jam maken, of je fruit gaan wecken. Hoe je dit doet, is eigenlijk heel erg simpel.

Jam maken:
Voor het maken van 4 potten jam heb je 1 kilo vers fruit en 1 kilo geleisuiker nodig.
Was het fruit en snijd het daarna klein. Pak een grote pan en breng hier het fruit, de suiker en een klein beetje aanhangende water aan de kook. Roer wel constant door en laat het 4 minuten doorkoken. Als goed is begint het nu goed te borrelen. Haal het schuim eraf na het koken. Vervolgens doe je alles in potten die goed schoon en droog zijn. Hierna kun je de jam nog maanden bewaren!

Wecken:
Is ook een optie die je door verhitting doet. Door de hitte steriliseert het fruit waardoor het lang houdbaar wordt. Hierover lees je binnenkort een uitgebreid artikel.

Suikersiroop maken:
Hierboven noemde ik al als optie bij het invriezen, het maken van een suikersiroop. Doe een deel water en een deel suiker in een pannetje en breng het aan de kook. Laat het hierna afkoelen en los er vitamine C doorheen (ascorbinezuurpoeder die je koop bij elke drogist). Hierdoor krijg je een frisse smaak en gaat het verkleuring tegen.

Inleggen in alcohol: ken je waarschijnlijk wel van de boerenjongens (rozijnen). Maar dit kun je bijvoorbeeld ook met peren en abrikozen.

Lijst met fruit soorten en hoe te bewaren

Aardbeien kun je het beste jam van maken maar je kunt ze ook prima invriezen. Was ze goed voor je het gaat gebruiken. Je kunt bij het invriezen ze wel een jaar in de vriezer bewaren!

Abrikozen of perziken kun je het beste in suikersiroop dompelen en daarna invriezen. Ook hierbij kun je ze weer een jaar in de vriezer bewaren.

Appels maak je natuurlijk appelmoes van maar je kunt ze bijvoorbeeld ook gebruiken voor appelsap of invriezen.

Bessen of bramen kun je het beste tot jam maken. Je kunt zwarte bessen bijvoorbeeld ook invriezen, dit doe je zonder suiker waarna je ze bijna een jaar kunt bewaren.

Druiven dompel je het beste in suikersiroop om ze daarna in te vriezen.

Frambozen zijn het lekkerste als je hier jam van maakt.

Peren kun je prima stoofperen van maken, je kunt ze dan dompelen in suikersiroop en vervolgens invriezen. Eventueel inleggen in alcohol is ook een optie.

Pruimen kunnen heel goed ingevroren worden. Maar een jam van maken is ook erg lekker!

Hoe ga jij je fruit bewaren aan het einde van het seizoen?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

1 comments on “Moestuin | Hoe bewaar je fruit?

  1. Wat leuk om te weten. Hier ist vooral frambozen en rodebessen die we staan hebben. Meestal hebben we van de rodebessen een hoop en dat vries ik dan in. En de rest laten we hangen voor de vogels. De frambozen zijn bijna altijd direct op.

Comments are closed.