Moestuin | Het voor zaaien van je moestuin

mijn moestuin, Aubergine, snacktomaatjes en een pruimenboom!

Het is weer tijd om al mijn inspiratie over de moestuin te delen. Ook dit jaar gaat mijn moestuin natuurlijk weer helemaal los. Van groenten tot kruiden en natuurlijk ook een aantal fruit soorten! Ik neem je mee op avontuur, voor nu; het voor zaaien van je moestuin! Stap 1 wat mij betreft voor het opzetten van je moestuin.

Als je hebt uitgezocht welke groenten, kruiden of fruit soorten je wilt gaan houden in je moestuin, dan kun je prima nu al beginnen met het voor zaaien van al deze items. Soms duur het namelijk even voor alles is ontkiemt en door dit nu al binnen te doen, heb je een kleine voorsprong als alles naar buiten mag/kan.

Wat is voor zaaien en waarom?

Het voor zaaien van je moestuin is niets meer dan het laten ontkiemen van de zaadjes die je gaat gebruiken. Dit kun je natuurlijk gelijk in volle grond doen, maar je kunt dit ook prima binnen in de vensterbank gaan doen. Zelf kies ik er eigenlijk elk jaar voor om dit in Januari al achter het glas te doen. Hiervoor maak ik altijd eerst even een lijstje met items die ik dit jaar in mijn moestuin wil hebben en ga dan op zoek naar bakjes, potjes en ander benodigdheden.

Maar waarom doe je dat nu al?
Eigenlijk om het feit dat je hierdoor de hoeveelheid van je items kunt beïnvloeden. Zo heb ik bijvoorbeeld al een schijf vleestomaat voor gezaaid, verschillende kruiden, witte radijs en een aantal wortels die ik over had. Van verschillende dingen had ik nog zaadjes over van vorig jaar en omdat de kans elke keer kleiner wordt of iets nog gaat ontkiemen is dit dus de perfecte tijd om hier alvast mee aan de slag te gaan. Ontkiemt iets niets, geen probleem, we hebben nog tijd zat om een nieuw zakje zaad te halen en deze te zaaien. Ontkiemt het wel, dan heb ik straks een gecontroleerde hoeveelheid met plantjes die ik hier alvast heel sterk kan laten groeien.
moestuin, voor zaaien, kruiden, fruit, groenten,

Hoe mijn moestuin er dit jaar uit gaat zien?

Dit jaar ga ik het anders aanpakken als vorig jaar. Zo heb ik namelijk een plan gemaakt en uitgewerkt welke dingen ik terug wil laten komen in mijn moestuin. Dit was één van mijn doelen in de Purpuz planner.

Groenten die ik ga houden:
– Tomaten (vleestomaat)
– Radijs
– Paprika
– Sla
– Courgette
– Boon
– Bieten
– Wortel
– Pastinaak

Kruiden die ik ga houden:
– Peterselie
– Dille
– Basilicum (Hier heb ik al een grote plant van op dit moment)
– Tijm
– Rozemarijn
– Maggieplant
– Bieslook (Hier heb ik al een grote plant van op dit moment)
– Knoflook
– Bosui

Fruit die ik ga houden:
– Aardbeien
– Rabarber
– Bosbes
– Pruim
– Vijg
– Kers
– Kumquat

Qua fruit staat alles er nog van vorig jaar, dus deze hoef ik dit jaar alleen te gaan verzorgen in de hoop op een heleboel vers fruit! De kruiden had ik vorig jaar ook en was een groot succes, de meeste zijn voor gezaaid en sommige zijn al een mooie bos die gebruikt worden. Qua groenten heb ik dus eigenlijk het meeste werk, een aantal zijn al voor gezaaid, andere moet ik nog gaan kopen. Iets waar ik onwijs veel zin in heb! En grote kans dat er ook nog champignons bij komen. Ben je benieuwd naar welke grond ik gebruik voor de maximale oogst van al mijn planten? Of naar welke groenten, fruit of kruiden ook jij makkelijk kunt houden? Hoe je op een mini balkon ook een moestuin kunt beginnen? Volg dan deze serie die wekelijks op LiefsCarolien.nl online komt.

Ga jij dit jaar een moestuin beginnen?

About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.