Moestuin | Het gemak van plantjes kopen

mijn moestuin, Aubergine, snacktomaatjes en een pruimenboom!

Het gemak van plantjes kopen, ik ken het! Maar naast dat het makkelijk kan zijn, heeft het ook zeker voordelen. Geen vensterbanken meer vol met potjes, geen zaadjes meer kopen en minder ruimte. Het hebben van een moestuin is onwijs leuk, lekker en kan voor behoorlijk wat rust in je hoofd zorgen.

Na alle voorgaande tips over zaden, planten en welke makkelijke zijn om te kweken heb ik nu een artikel voor je waarin ik je vertel wat het gemak van plantjes kopen is. Waarom zou je kiezen voor het kopen van plantjes en waarom niet gewoon zaadjes? Deze tips zijn zowel voor een mini moestuin, in bakken of potten, maar ook voor een grote moestuin!

Het proces vooraf

Eerder deelde ik artikelen over de moestuin, waaronder hoe je een moestuin aanlegt, welke soorten makkelijk te kweken zijn, en welke middelen ik gebruik voor mijn moestuin. In deze reeks artikelen probeer ik zoveel mogelijk tips met jou te delen die ik in de afgelopen jaren zelf heb geleerd of ervaren. In deze artikelen deel ik wat voor mij wel of niet werkt, dat hoeft niet perse ook voor jou te werken.

Het hebben van een moestuin is super leuk! Het zien groeien van de planten, kruiden en fruit vind ik prachtig om te zien en het oogsten is natuurlijk ook één groot feest! Maar voordat je kunt oogsten heb je natuurlijk al een heel proces afgelegd. Zo heb je je moestuin aangelegd en de nodige zorg gedragen tot het groeien van deze planten. Maar kies je voor zaadjes of ga je voor planten, want hiermee start je je moestuin en wordt alles visueel!

Grofweg gezegd heb je dit nodig voor je de planten kunt kopen:
– Bakken, potten of een kleine tuin met grond
– Potgrond/aarde/mest
– Water
– Zonlicht
Eventueel nog:
– Schep, schoffel, gieter, tuinhandschoenen
mijn moestuin, Aubergine, snacktomaatjes en een pruimenboom!

Plantjes kopen


Je weet nu wat je allemaal in je moestuin wilt hebben en waar je die allemaal kwijt kunt. Dan is het nu tijd om en kun je plantjes kopen. Het gemak van plantjes kopen is wel het feit dat je niet eeuwig de vensterbank vol hebt staan met potjes. Maar daarnaast weet je met het kopen van een plantje ook dat je echt een plantje hebt. Waar je bij het zaaien van zaden nog maar moet zien of de zaadjes wel uitkomen, weet je bij het kopen van een plant dat je gewoon aan de slag kunt.
Dat heb ik eigenlijk vooral bij kruiden. Zo kocht ik dit jaar namelijk salie, oregano en tijm die nu al sterke planten zijn en ik dus met een gerust hart buiten in de bakken kan zetten. Voordat ik dit met zaden had bereikt was ik weken, als niet maanden verder. Een voordeel dus dat ik nu al kan genieten van deze verse kruiden.

Dit ga ik bijvoorbeeld ook doen met sla en eventueel nog andere soorten groenten die ik tegen kom en nog passen in mijn tuin.

Hoe mijn moestuin er ongeveer uit ziet?

Mijn moestuin is vrij apart, in de voortuin staan de 3 fruitbomen (vijg, pruim, kers) daarnaast heb ik in de achtertuin de rest van mijn moestuin. Zo heb ik een border waarin de aardbeien, bosbessen en rabarber staan, een bak met kruiden langs het raam en verder staat alles in potten of bakken.
Dit jaar ga ik mijn moestuin een deel omgooien door een deel van de aardbeien te verplaatsen naar een ander gedeelte van de tuin. Deze komen aan de muur te hangen in een pallet, ook heb ik in de bloemenbak voor het raam (van het tuinhuis) een aantal stekjes gezet die het onwijs goed doen. Zo heb ik in de border ruimte over voor andere planten. In de bakken komen sowieso de tomaten, paprika en eventueel pronkboon naast elkaar (wel in aparte bakken), want die ga ik laten groeien op stokken zodat ze extra groot kunnen worden. Maar sinds kort heb ik ook courgette gezaaid die ook in de buurt van de tomaten, paprika en pronkbonen komen vanwege de geleide stokken. De kruiden blijven in de bloemenbak bij het raam omdat ze het daar vorig jaar erg goed deden. Maar een deel heb ik ook in vierkante verplaatsbare bakken zitten (salie, oregano, tijm). Hoe het er precies uit komt te zien hoop ik binnenkort te delen als alles echt naar buiten kan!

Ga jij dit jaar ook een moestuin beginnen?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

3 thoughts on “Moestuin | Het gemak van plantjes kopen

  1. Handige tips and tricks
    Ook heeft men een soort plankje of keukenkruk nodig om te knielen of om te zitten…
    Vooral als men in de tuin werkt.
    Ook b.v. een kweekkast met deksel als men zaden wilt planten en het in huis eerst wilt plaatsen of op een balkon…

    Een fijne dag ‍♀️

Comments are closed.