Moestuin | Groenten die opnieuw uitgroeien

moestuin 2020

In de moestuin zijn er een heleboel groenten die weer opnieuw uitlopen. Laat je de wortels staan, dan oogst je maar liefst 2 of 3 keer van dezelfde plant. Zo heb ik bijvoorbeeld een kluit sla in de grond gezet die op dit moment maar liefst 4 sla kroppen laat groeien. Benieuwd welke groenten (en kruiden) opnieuw groeien?

Wist je dat je bepaalde groenten en kruiden die je kocht in de supermarkt, opnieuw kunt laten groeien? Het is makkelijker dan je denkt en je hebt er zelfs geen moestuin voor nodig. Een potje met aarde en wat zonlicht is genoeg, dus je kunt er zelfs binnen op de vensterbank mee beginnen! In dit artikel vertel ik je precies welke groenten het makkelijkste zijn om nog eens te laten groeien!

Opnieuw laten groeien van groenten!

Sla; ik kocht een aantal maanden geleden een sla met kluit en gebruikte deze kluit vervolgens om mijn eigen sla te gaan kweken. Uit die ene kluit groeien nu 4 losse sla kroppen die al bijna goed zijn om te gaan oogsten. Het is eigenlijk vrij simpel om te doen. Snijd de onderkant van de sla en zet deze in een bakje met wat water. Ververs elke dag zodat het water niet vies wordt en gaat stinken. Zodra er blaadjes gaan vormen zet je hem in een potje met wat aarde of je zet hem in de volle grond.

Knoflook; Deze staat voor het eerst in de moestuin dit jaar. Ik zaaide 5 teentjes waarvan er sowieso 3 al flink aan het groeien zijn. Door de tenen uit elkaar te halen en het liefst de uitlopers te gebruiken krijg je straks van 1 teen een hele bos terug. Zodra de groene bladeren/stengels gelig worden en afsterven (na een aantal maanden) zijn de knoflook bollen rijp om te oogsten. Laat ze hierna goed drogen, door ze eventueel in te vlechten.

Lente ui/ bos-ui / prei; Dit is misschien wel het aller makkelijkste om opnieuw te laten uitlopen. Snijd de kontjes van de bos-ui/lente-ui/prei op zo’n cm af en zet deze in een beker met een laagje water. Na een paar dagen beginnen de wortels al te groeien en vervolgens gaat ook het groen uitlopen. Je kunt ze dan ook in een pot met wat grond zetten of zelfs in de volle grond.
moestuin 2020

Wat lastiger maar zeker het proberen waard


Champignons of andere eetbare paddenstoelen; al meerdere filmpjes heb ik voorbij zien komen waarbij mensen van een champignons een hele familie kunnen kweken. Mij is het tot nu toe nog niet gelukt! Maar we gaan zeker nog een poging doen. Snijd het steeltje van de champignon en zet deze in 2cm natte grond. Laat de pot op een donkere plek staan en een paar weken later groeien er paddenstoelen uit de grond. Je kunt de aarde mengen met koffiedik zodat de paddenstoelen of champignons extra goed groeien.

Uien; Je kent het wel, je hebt uien die uitlopen en al groene stengels krijgen. Door de achterkant (daar waar de droge wortels zitten) en laat deze een paar dagen drogen. Daarna zet je hem in een pot met natte grond op een donkere plek. Na een paar dagen loopt hij uit en groeit er een nieuwe ui. Op dit moment ben ik rode uien aan het kweken maar de witte uien werden al snel helemaal snotterig. De ui houd van losse grond die niet te nat is.

Avocado; Uit de pit van een avocado kun je een nieuwe plant laten groeien. Het duurt wel erg lang voordat je vruchten krijgt (als je die al krijgt). Maak de pit schoon en zet deze een paar minuten in ruim water (weken). Hierna steek je er een aantal tandenstokers in en leg je hem op een glas met water. Nu is het hopen dat hij gaat ontkiemen, het is mij nog nooit gelukt namelijk.
moestuin 2020

Deze zijn echt heel makkelijk!

Tomaat!; Vorig jaar was er een tomaat gevallen en deze had ik niet gezien, met als gevolg binnen 2 dagen had ik allemaal mini plantjes in een bosje groeien onder de grote plant. Je kunt een plak tomaat snijden en deze in een pot met aarde doen maar je kunt ook de zaadjes drogen en op een later moment gebruiken. Tomaten groeien erg snel en hebben veel zon nodig.

Courgette; Zaai de pitjes van de courgette zo’n begin mei op een zonne plek. Al snel ontstaat er een kleine stengel met wat blaadjes. De rest doet de plant zelf!

Venkel, bleekselderij, paksoi; Snijd de onderkant van de venkel af en zet de onderkant in een laagje water. Op deze manier worden er nieuwe wortels gevormd en kun je hem daarna in de volle grond zetten. Hieruit groeit een volledige venkel/bleekselderij/paksoi terug!

Heb jij wel eens geprobeerd om van gekochte groenten je eigen groenten terug te laten groeien?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

1 comments on “Moestuin | Groenten die opnieuw uitgroeien

Comments are closed.