Moestuin | De voordelen van kweken in bakken

zelf je plantenbak maken, moestuin plantenbak maken

Bij gebrek aan ruimte, worden de mooiste ideeën geboren. Zo maakte ik laatste zelf plantenbakken voor mijn moestuin. Ideaal want op die manier kan ik mijn moestuin altijd verplaatsen als dat nodig is. Maar wat zijn nou de voordelen van kweken in bakken? Waarom jij het ook zou moeten overwegen?

Maak hem zo groot of klein als je zelf wilt, precies passend naar jou situatie! Zeker één van de voordelen van kweken in bakken. Op de aardbeien na, staat bij mij eigenlijk alles in bakken. In de tuin heb ik qua grote moestuin grond maar weinig mogelijkheden. Maar als het op bakken aan komt, dan kan ik een prima moestuin creëren.

Mijn moestuin staat in bakken!

Wij hebben best een mooie achtertuin, maar omdat wij een redelijk grote overkapping hebben blijft er maar weinig tuin over voor de moestuin. Dus ik ging op zoek naar andere mogelijkheden en kwam uit bij bakken, plantenbakken of andere niet vaste bakken.

Door het gebruik van bakken kan ik de hoogte in werken en kan ik alsnog een hele mooie moestuin maken. Zo heb ik dit jaar sla, radijs, bieten, pastinaak, uien, paprika, tomaat, courgette in de tuin. Maar ook heb ik aardbeien, bosbes, salie, tijm, rozemarijn, oregano, munt, bieslook en maggieplant. In de voortuin staan de fruitbomen (vijg, pruim en kers) die daar voldoende ruimte hebben om te groeien.

Ik heb nog geen eigen huis en houd de moestuin dus in de tuin van mijn ouders, zij vinden dat prima maar ik heb met oog op de toekomst mijn moestuin toch enigszins flexibel gemaakt. Zo kan ik bakken natuurlijk ook meenemen naar mijn eigen huis. Dit gaat bijvoorbeeld niet als ik de moestuin zou maken in de volle grond. Daarbij heb ik in de tuin nu voldoende ruimte om gewoon rond te lopen, de fietsen in en uit de tuin te halen, de vuilnisbakken te verplaatsen. Allemaal simpele dingen die ik anders niet zou kunnen met een moestuin in volle grond. Dit is natuurlijk allemaal wel heel persoonlijk, maar door te kweken in bakken heb je ook bijvoorbeeld ook je balkon voldoende ruimte om een moestuin te kunnen hebben.
mijn moestuin, Aubergine, snacktomaatjes en een pruimenboom!

Ik maakte mijn plantenbakken zelf!


Het maken van mijn eigen plantenbak was een stuk makkelijker en sneller dan ik had gedacht. Omdat ik hiervan een verhoogde bak wilde maken had ik poten nodig. Ik nam een afmeting van 50 cm, puur omdat dit precies de helft van mijn balken was. De breedte is 40cm en de lengte geloof ik 120cm. Zelf vond ik 3 smalle plankjes het mooiste en handigst om een echte bak te maken. Zo hebben de wortels vrij spel en is er ook genoeg ruimte in de bak.

Precies dezelfde bak hebben we gezien bij Oosterik (daar kwam ik eigenlijk op het idee om het zelf te maken met de materialen die ik had liggen) en die kostte €139,- maar was dan wel een stuk kleiner als die ik heb gemaakt.
Nu heb ik nog zo’n grote bak gemaakt, die ongeveer 200cm lang is en niet zo hoog als de bak die ik eerder maakte. Hierin komen als het straks wat warmer is de paprika’s, courgette en tomaten in te staan. Misschien ook nog wat uien tussen door maar dat zien we wel zodra we de bak gaan vullen. Deze bak maakte ik passend tussen de regenton en de schutting. Om de ruimte die ik heb optimaal te benutten werd het één lange bak die voor meerdere planten gebruikt gaan worden.

Heb jij een moestuin in volle grond of ook in bakken?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

3 thoughts on “Moestuin | De voordelen van kweken in bakken

 1. Zo een leuke en goede dys
  Ik zou dit zeker zelf maken in de toekomst ivm de vrije ruimte die men heeft en er was goed over nagedacht…..
  Fijn dat jij hierbij aan mensen had gedacht die een tuin of balkon hebben….
  Als men een ruim balkon heeft kan men er ook aardig wat kwijt.
  Ook speelt het werk er een grote rol. Want als men een goed overdekt balkon heeft waar geen regen valt is dat het beste…..
  Ivm het schoonmaken….
  Goed om te zien hoe jij jou planten groeien in de tuin….

  Een mooie dag

Comments are closed.