Minimalisme – Hoe, wat, en waarom

Ergens in December begon het bij mij te kriebelen. Ik heb zoveel spullen waar ik niet blij van wordt, wat moet ik hier toch allemaal mee. Ik begon in een opruimbui alles uit te zoeken, niet wetende dat ik aan het minimaliseren was geslagen. Inmiddels 2 maandjes later, kan en wil ik jullie hier alles over vertellen. In dit artikel neem ik jullie mee in wat ik precies wil met het minimaliseren.

Ik was zo aan het opruimen geslagen dat ik er echt helemaal klaar mee was. Toen ik later op internet wat las over minimalisme, dacht ik meteen. Aha, dat is het dus. Ik was aan het minimaliseren geslagen, omdat ik voor m’n gevoel tot over mijn oren in de spullen zat. Dit viel natuurlijk wel mee, maar ik kon wel genoeg dingen op noemen waar ik niet blij van werd. Zo nam ik eerst mijn kamer onder handen.

Het toepassen van minimalisme

Ik nam dus eerst mijn kamer onder handen. Ik had er echt best wel veel prulletjes staan die ik gelijk in een vuilniszak heb gestopt. Ook mijn geurkaarsen zocht ik uit. En alle bijna lege kaarsjes branden ik allemaal tegelijk op, op mijn vakkenkast. Leuk gezicht was het wel, die 10 kaarsjes naast elkaar. Na een paar uur waren die op en konden ook in de vuilniszak. Ondertussen had ik ook mijn 3 laden kasten met ‘voorraad’ uitgezocht. Wat er al veel te lang lag, en ik toch niet ging gebruiken ging ook weg. Zo kwam ik er achter dat ik ook nog best wel veel make-up had, die ik nooit gebruikte, en die konden ook allemaal weg. Ook had ik nog een stapeltje met dichte make-up producten liggen die ik weg ga geven in winacties. Mijn make-up collectie is nu weer een fijn en veilig gevoel, en ik heb alleen nog gehouden wat ik echt gebruik.
visitekaartjes

Mijn voorraadjes?

Wat ik ga doen is eigenlijk het volgende. Ik mag absoluut niets nieuws kopen tot al mijn voorraad op is van dit ene product. (Stiekem kondig ik hier ook een hele grote no-buy aan!) Ook als ik een andere product in plaats van het oude product kan gebruiken moet ik die eerst opmaken. Ik ben helemaal klaar met die eindeloze voorraad, waar ik toch niet gelukkig van wordt. Mijn 3 laden kasten vol voorraad heb ik terug gebracht naar 1,5e lade kast vol. Best wel netje vind ik zelf, en nu kan ik met plezier producten gebruiken. Ik heb bijvoorbeeld echt een voorraad voor 5 jaar aan bodylotion liggen. Tijd dus om die elke dag te gaan gebruiken! Wat ik enkel niet heb aangeraakt is mijn nagellak verzameling. Wel heb ik met mezelf afgesproken, dat ik enkel nog nagellak mag halen als ik het echt heel erg mooi vind. Dus niet meer zomaar elk potje. Ik ga de dubbele flesjes weggeven (mocht je interesse hebben, je weet me te vinden!).

Mijn uitzet nam ik ook onder handen

Ook mijn uitzet moest er aan geloven. Stiekem vond ik dit nog wel het leukste om uit te pluizen. Ik kwam dingen tegen waarvan ik niet meer wist dat ik het ooit gekocht had. Ja ik ben dan ook al vanaf mijn 15e bezig met sparen. Ik kon wel 2 hele banendozen weg doen, met overbodig spul. Zo heb ik bijvoorbeeld 9 voorraad potten, van 2 verschillende collecties. Ik heb de mooiste (daar waar ik vrolijk van werd) gehouden, en de andere weggegeven aan mijn broertje die op zichzelf is gaan wonen. Van de 47 bekers die ik had (ja jongen, 47!!), heb ik ze terug kunnen dringen naar 32, maar dat is dan wel inclusief de glazen! En heb met mezelf afgesproken dat ik nooit meer glazen en bekers mag kopen! Ik wordt nu weer vrolijk en enthousiast als ik aan mijn uitzet denk, en niet moedeloos.

Wat ik nog wil doen

Al heel veel heb ik al opgeruimd, maar ik wil mijn kledingkast bijvoorbeeld nog wel onder handen nemen. Waarschijnlijk liggen er nog veel kleding in die ik niet draag, en dus ook weg kunnen. Ik vind het heerlijk om lekker op te ruimen. Maar met 1x opruimen is het niet klaar. Met minimalisme blijf je altijd bezig. Het is een eindeloos proces. Ik wil me om de zoveel weken afvragen waar ik niet meer gelukkig van wordt, en dat op te ruimen.

Vraag: Wist jij wat minimalisme is?

About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.

6 thoughts on “Minimalisme – Hoe, wat, en waarom

 1. Geeft een lekker gevoel he, opruimen/minimaliseren .
  Maar 47 bekers ?? Omg !! Dat krijg je nooit in een kast
  We hebben allemaal veel te veel overbodige spullenen blijven stom genoeg nog meer overbodige spullen kopen..
  Jij bent goed bezig!!

  1. Geeft echt een heerlijk gevoel! Haha ja 47 bekers/kopjes. Oftewel drinkglazen, of hoe je ze ook wilt noemen. Vind het heerlijk om op te ruimen, en uit te dunnen.

 2. Toevallig ben ik daar laatst ook achter gekomen! Alleen ik kan niet zomaar iets weggooien, iets met waarde wil ik nog verkopen zodat ik van dat geld weer wat nuttige (met de nadruk op nuttig) spullen kan kopen, of sparen voor een nieuwe camera ofzo.
  Je bent al goed bezig hoor!

  1. Dankjewel! Ik heb vooral heel veel nutteloze dingen weg gedaan. Deels anderen blij kunnen maken met spulletjes.

Comments are closed.