Minimaliseren | Over de helft van deze 1 jaar durende challenge!

webshop natural blooming

In Januari van 2020 ben ik gestart met de challenge die 1 jaar duurt en die helemaal in het teken staat van minimaliseren. We zijn over de helft van deze challenge (al bijna driekwart!) dus tijd om een update te schrijven over het hoe gaat. Ga ik deze challenge halen en wat moet ik nog allemaal weg gaan doen?

Minimaliseren, is iets heel persoonlijks vind ik. Wat voor jou wel werkt, hoeft voor mij niet te werken, wat voor mij belangrijk is hoeft voor jou niet belangrijk te zijn. Wat het minimaliseren wel gelijk maakt, is het ontspullen, op welke manier dan ook!

Minimaliseren – hoe ontspul je?

In januari maakte ik vol goede moed en heel veel enthousiasme een schema. Ik kwam een foto tegen van iemand die voor elke dag 10 spullen weg ging doen en hier een challenge van maakte. Dit leek mij zeker haalbaar en zo maakte ik een schema. Januari had 31 dagen dus 310 spullen, februari 29 dagen dus 290 spullen en ga zo maar door. Ik dacht ‘Dat doe ik wel even’ maar toen kwam de dip, waar begin ik, hoe maak ik onderscheid in wat weg kan en wat ik wil bewaren.

Nu ben ik niet zo’n grote verzamelaar, maar mijn administratie, nagellak, verzorgingspullen, uitzet en mijn blog spullen hebben een behoorlijke omvang bij elkaar. Dit minimaliseren wilde ik ook deels doen omdat ik graag mijn eigen huisje wil en daarbij geen zooi mee wil nemen. Ik wilde dus aan de slag gaan met deze challenge, maar had niet na gedacht waar ik het beste kon beginnen. Januari ging voorbij en bij het zien van maar 70 weggegooide spullen (en dit kan werkelijk alles zijn wat je weg doet) was ik een beetje teleurgesteld in mezelf. Februari ging dan ook als een speer, ik begon met mijn blog lades. Aan het einde van februari had ik maar liefst 278 spullen bij elkaar.
de oude aarde

Wat is de tussenstand so far?

Welke spullen je weg doet is helemaal aan jou, je moet je er prettig bij voelen. Zo ging ik uit van alles wat ik op mijn kamer in een vuilniszak stop, met een deel die ik in een doos deed om weg te geven (want hier zat ook nog bruikbaar spul tussen).

Op het moment van schrijven (eind augustus) heb ik zeker een tussenstand van hoeveel ik op dit moment heb weg gedaan. Op dit moment heb ik 2965 spullen weg gedaan van de 3660 spullen die er in 1 jaar weg ‘moeten’. Dat lijkt onwijs veel en dat is het natuurlijk ook maar nu ben ik wel heel erg makkelijk met het tellen van deze spullen. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn nagellak opgeruimd en rekende ik voor elk flesje 1 item (klinkt logisch toch?). Ook mijn administratie is onder handen genomen en zijn alle brieven ouder dan 5 jaar weg (elk blad telt als 1 item). Ook de knutsel spullen en verzorgingsspullen zijn helemaal uitgezocht. Wat ik op dit moment nog kan na kijken zijn de nieuw binnen komende administratieve brieven (sommige hoef je bijvoorbeeld niet te bewaren), maar ook de kampeer spullen. Verder zijn er behoorlijk veel verzorgingsproducten die bijna op zijn en dus binnenkomt ook bij deze lijst toegevoegd mogen worden. Voor 31 december 2020 wil ik nog 695 items weg gooien om deze challenge te halen. Ik heb het minimaliseren dus al behoorlijk toegepast maar wil dit nog veel meer gaan toepassen want zoveel spullen is nergens voor nodig. Het verbaasd je hoeveel je hebt als je eens een la open trekt. Veel items heb ik ook gewoon niet nodig en kunnen dus weg. En dat opruimen voelt echt heerlijk!

Hoe ik het de komende tijd ga aanpakken?

Binnenkomende post ga ik gelijk nakijken, dat betekend dat het niet meer in mijn postvak gelegd gaat worden maar gelijk gekeken wordt of dit moet worden bewaart of niet. Daarnaast wil ik nog een rondje doen in mijn verzorgings plank en kijken wat ik echt ga gebruiken en wat weg kan. Verder wil ik de tas met mijn kerst spullen gaan uitzoeken en kijken wat ik bewaar en wat weg kan. Daarnaast wil ik ook nog een rondje doen door de bedlades en de knutsel spullen. En ook mijn lade met kaarsen en kaarsenhouders moet eraan geloven! Het fijne is dat ik de komende weken in ieder geval veel bad producten kan gebruiken tijdens mijn vakantie. Die liggen nu al een tijdje te wachten en zullen met veel plezier gebruikt gaan worden in het vakantiehuisje waar we een bad hebben!

Ondanks dat ik al veel heb opgeruimd en weg gedaan, ben ik er nog niet. Hoe het de komende maanden gaat? Dat laat ik jullie snel weer weten.

Wil jij ook minimaliseren?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.