Minimaliseren | Een begin – wat wil ik

do something good for yourself

Al een tijdje ben ik bezig met een soort challenge. Ik vind het dan ook hoog tijd om jullie te vertellen wat die challenge precies in houd en hoe het gaat met het minimaliseren. Hoe zie ik het voor mij, wat wil ik juist wel gaan aanpakken, wat niet en hoever ben ik er al mee?
Een begin – wat wil ik?

Minimaliseren, iets heel persoonlijks vind ik. Wat voor jou wel werkt, hoeft voor mij niet te werken, wat voor mij belangrijk is hoeft voor jou niet belangrijk te zijn. Wat het minimaliseren wel gelijk maakt, is het ontspullen, op welke manier dan ook!

Minimaliseren – hoe ontspul je?

In januari maakte ik vol goede moed en heel veel enthousiasme een schema. Ik kwam een foto tegen van iemand die voor elke dag 10 spullen weg ging doen en hier een challenge van maakte. Dit leek mij zeker haalbaar en zo maakte ik een schema. Januari had 31 dagen dus 310 spullen, februari 29 dagen dus 290 spullen en ga zo maar door. Ik dacht ‘Dat doe ik wel even’ maar toen kwam de dip, waar begin ik, hoe maak ik onderscheid in wat weg kan en wat ik wil bewaren.

Nu ben ik niet zo’n grote verzamelaar, maar mijn administratie, nagellak, verzorgingspullen, uitzet en mijn blog spullen hebben een behoorlijke omvang bij elkaar. Dit minimaliseren wilde ik ook deels doen omdat ik graag mijn eigen huisje wil en daarbij geen zooi mee wil nemen. Ik wilde dus aan de slag gaan met deze challenge, maar had niet na gedacht waar ik het beste kon beginnen. Januari ging voorbij en bij het zien van maar 70 weggegooide spullen (en dit kan werkelijk alles zijn wat je weg doet) was ik een beetje teleurgesteld in mezelf. Februari ging dan ook als een speer, ik begon met mijn blog lades. Aan het einde van februari had ik maar liefst 278 spullen bij elkaar.
pegboard skadis

Welke spullen doe je dan weg?

Welke spullen je weg doet is helemaal aan jou, je moet je er prettig bij voelen. Zo ging ik uit van alles wat ik op mijn kamer in een vuilniszak stop, met een deel die ik in een doos deed om weg te geven (want hier zat ook nog bruikbaar spul tussen). Ik begon maart vol goede moed want ik was zo in de buurt gekomen van mijn maand doel dat ik besloot om mijn uitzet eens te gaan uitzoeken. Waar wordt ik echt blij van, wat ga ik sowieso gebruiken en wat kan echt weg. Ik wist al lange tijd dat ik een kast wilde met allemaal verschillende vrolijke bekers om thee en koffie uit te drinken. De sets die ik deels kreeg deed ik weg, de spulletjes die ik lelijk vond gingen er ook meteen achteraan. Zo heb ik nu een hele bruikbare uitzet waarvan ik zeker weet dat ik alles ga gebruiken en ik ook mooi vind.

Zo zocht ik bijvoorbeeld ook mijn make-up uit, mijn verzorgingsproducten en mijn knutselproducten. Ook mijn administratie is inmiddels opgeruimd en omdat ik nog veel oude papieren had (lees; 2005 tot 2011) kon een grote stapel met papier ook weg. Sommige papieren telde ik al 1, andere gingen als groepje weg waarbij ik er maar 1 opschreef. Geheel willekeurig tel ik zo mijn producten.

Maar wat is eigenlijk mijn doel?

Wat is eigenlijk mijn doel bij het ontspullen? Eigenlijk is dat vrij simpel, ik wil met minder tevreden zijn. Ik wil alleen nog maar hele bruikbare producten in huis hebben, dingen waar ik echt blij van wordt en echt gebruik. Als ik door ga met de challenge is het de bedoeling dat ik 3660 spullen lichter ben, maar daarnaast ook gelukkig ben met de spullen die ik wel heb. Daarnaast maak ik nu ook gerichter spullen op. Ik gebruik nu één crème die ik eerst helemaal op maak voor ik een andere tube mag open maken. Dit geldt overigens ook voor andere verzorgingsproducten en shampoo’s en douchegels.

Ondanks dat ik al veel heb opgeruimd en weg gedaan, ben ik er nog niet. Hoe het de komende maanden gaat? Dat laat ik jullie snel weer weten.

Heb jij ook teveel spullen?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

2 thoughts on “Minimaliseren | Een begin – wat wil ik

Comments are closed.