Minimaliseren | 1 jaar bezig met deze challenge!

In Januari van 2020 ben ik gestart met de challenge die 1 jaar duurt en die helemaal in het teken stond van minimaliseren. Het jaar is bijna om, dus tijd voor een update! Is het mij gelukt om 3660 spullen weg te doen tijdens deze challenge?

Minimaliseren, is iets heel persoonlijks vind ik. Wat voor jou wel werkt, hoeft voor mij niet te werken, wat voor mij belangrijk is hoeft voor jou niet belangrijk te zijn. Wat het minimaliseren wel gelijk maakt, is het ontspullen, op welke manier dan ook!

Minimaliseren – hoe ontspul je?

In januari maakte ik vol goede moed en heel veel enthousiasme een schema. Ik kwam een foto tegen van iemand die elke dag 10 spullen weg ging doen en hier een challenge van maakte. Dit leek mij zeker haalbaar en zo maakte ik een schema. Januari had 31 dagen dus 310 spullen, februari 29 dagen dus 290 spullen en ga zo maar door. Ik dacht ‘Dat doe ik wel even’ maar toen kwam de dip, waar begin ik, hoe maak ik onderscheid in wat weg kan en wat ik wil bewaren.

Nu ben ik niet zo’n grote verzamelaar, maar mijn administratie, nagellak, verzorgingspullen, uitzet en mijn blog spullen hebben een behoorlijke omvang bij elkaar. Dit minimaliseren wilde ik ook deels doen omdat ik graag mijn eigen huisje wil en daarbij geen zooi mee wil nemen. Ik wilde dus aan de slag gaan met deze challenge, maar had niet na gedacht waar ik het beste kon beginnen. Januari ging voorbij en bij het zien van maar 70 weggegooide spullen (en dit kan werkelijk alles zijn wat je weg doet) was ik een beetje teleurgesteld in mezelf. Februari ging dan ook als een speer, ik begon met mijn blog lades. Aan het einde van februari had ik maar liefst 278 spullen bij elkaar.
jouwbox, kerst box

Hoe is deze challenge verlopen?

Welke spullen je weg doet is helemaal aan jou, je moet je er prettig bij voelen. Zo ging ik uit van alles wat ik op mijn kamer in een vuilniszak stop, met een deel die ik in een doos deed om weg te geven (want hier zat ook nog bruikbaar spul tussen).

Zo heb ik het afgelopen jaar mijn nagellak uitgezocht en ben ik van meer dan 300 lakjes naar zo’n 80 lakjes gegaan. Nog steeds heel erg veel maar ik vind het ook zonde om goede dingen weg te doen. Daarbij heb ik wel gekeken naar de kleuren die ik graag gebruik en heb nu ook echt alleen maar lakjes die ik ook echt erbij pak. Daarnaast ben ik mijn administratie op gaan ruimen. Heel veel oude papieren konden weg en hiermee maakte ik ook een mooie inhaalslag van de maanden ervoor (januari en februari deed ik te weinig items weg volgens de planning). Toen die 2 punten van het lijstje afgestreept konden worden, kwam ik uit op mijn uitzet. Sinds mijn 15e, toen ik mijn eerste kerstpakket kreeg, ben ik al aan het sparen voor mijn uitzet. Je kunt dus wel uitrekenen dat ik onwijs veel spullen heb verzameld in al die jaren. Ik ging alle dozen langs en heb uiteindelijk bijna 4 bananendozen weg gegeven met spullen daarin. Items die ik niet meer bij mezelf vond passen of dingen die ik toch niet zou gaan gebruiken. Het scheelt ook dat veel van die items die ik weg deed ik zelf ook had gekregen van anderen. Dus dan is het ook makkelijker om een keuze te maken. Het schoot op die manier onwijs goed op om richting die 3660 spullen te gaan.
kneusjesbox

Heb ik deze challenge behaald?

Omdat ik met de bovenstaande punten al bijna op de helft van de aantal items zat besloot ik om eerst mijn kledingkasten eens onder handen te nemen. Ook hierbij heb ik vooral gekeken of ik het afgelopen jaar heb gedragen. Zo niet, dan ging het in een vuilniszak en in de kledingcontainer. Scheelde onwijs veel ruimte moet ik eerlijk bekennen! Ook mijn bloglades hebben een flinke opruimbeurt gehad en ook de knutselspullen moesten eraan geloven. Zo had ik ongeveer mijn hele kamer al overhoop gehaald en moest ik op 9 december nog maar 5 spullen om uiteindelijk de 3660 items aan te tikken. Het lukte mij uiteindelijk dus op 9 december om de 3660 spullen aan te tikken! Het laatste item was een verzorgingsproduct die ik over het hoofd had gezien bij het uitzoeken van mijn kast met verzorgingsspullen.

Voor 2021 wil ik elke dag 1 item weg blijven doen, ook om te blijven minimaliseren en bewust bezig te zijn met de spullen die je wel of niet gebruikt. Merk namelijk dat ik dit jaar amper iets gekocht heb en dus prima voort kan met de items die ik al in huis heb. Maakt mijn bankrekening daarentegen ook een stuk mooier en voller!

Wil jij ook minimaliseren?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

1 comments on “Minimaliseren | 1 jaar bezig met deze challenge!

  1. Zo goed van jou dat jij jouw spullen op deze manier hebt opgeruimd….

    Een fijne dag

Comments are closed.