Minder online is goed voor rust!

welke apps ik gebruik

Hele dagen zitten we op onze mobiel of laptop om al het nieuws bij te houden. Het zorgt voor een heleboel stress, irritaties en andere ongemakken. Minder online zijn is goed voor rust in je hoofd, of toch niet helemaal? En hoe kun je nu minder online zijn?

Toen ik de diagnose fibromyalgie kreeg wist ik dat er iets moest gaan veranderen aan mijn drukke bezigheden online. Hele dagen was ik druk voor mijn blog en checkte ik de hele dag door al mijn social media kanalen. Iets waar ik dus zeker afscheid van moest gaan nemen. Rust en balans zijn erg belangrijk als je fibromyalgie hebt en dus moest ik op zoek gaan naar een goede balans tussen online zijn en offline zijn. En dit is wat mij er zeker bij geholpen heeft…

Minder online – hoe doe je dat?

Voor mij is het eigenlijk heel simpel, minder op de mobiel zitten is gelijk een stuk minder online zijn. Ik heb geen hele luxe mobiel en ook mijn provider is niet heel luxe. Daarom stap 1; De keuze voor een prepaid telefoon of een sim-only! Ik heb geen internet abonnement, geen sms abonnement en noem het maar op. Ik haal 1 keer in de paar maanden 10euro beltegoed en doe daar dan een hele tijd mee. Daardoor ben ik al een stuk minder online dan mijn mede leeftijdsgenoten. Als ik geen internet heb, zit ik dus ook niet op mijn mobiel. En als ik dan buiten de deur ben, ben ik automatisch minder online! Wil je nu wel graag de mogelijkheid voor onbeperkt bellen of sms’en (of misschien toch internet) dan raad ik je een sim-only aan!
Ook leg ik mijn mobiel en andere storende apparaten waar ik op dat moment niet mee aan het werk ben weg van mijn werkplek. Als de tablet of mobiel toch op mijn werkplek ligt ben ik sneller geneigd te gaan kijken en dus ook weer afgeleid. Dit alles zorgt voor een enorme snelle daling van mijn energie. Ook ben ik minder geconcentreerd.

Pauzes inlassen

In mijn bullet journal plan ik enorm veel. Zo houd ik ook bij wanneer ik een pauze nodig heb bijvoorbeeld. Een simpel voorbeeld is als ik een artikel schrijf. Dat kost voor mij redelijk wat energie op een slechte dag. Op een slechte dag heb ik dan ook vaker een pauze dan op een goede dag (klinkt simpel hé!). Op een slechte dag plan ik na ieder geschreven artikel een pauze van minimaal een half uur in. Mocht ik mij echt beroerd voelen ga ik uiteraard niet eens beginnen aan het artikel en streep ik alles weg voor die dag. Op een goede dag plan ik na ieder artikel ook een pauze in, alleen dan maar van 10 tot 15 minuten (om even wat drinken te pakken bijvoorbeeld). Een simpel voorbeeld van hoe ik zelf mijn grenzen probeer aan te geven in het dagelijks leven.

Een paar kleine tips nog:


 • Leg je mobiel gewoon eens helemaal uit het zicht van je werkplek
 • Neem een sim-only abonnement of een prepaid
 • Maak een lijstje met wat je gedaan wilt hebben (to-do planning)
 • Zet de wifi of internetverbinding eens gewoon helemaal uit!
 • Vraag jezelf af waarom je de hele dag op je mobiel zit (is het echt nodig?)

Heb jij tips voor anderen om minder online te zijn?

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met een bedrijf en/of merk.

About the author
25jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 8 jaar actief als blogger.

4 thoughts on “Minder online is goed voor rust!

 1. Of voor jezelf bepaalde dagen of een dag inlassen dat je niet online gaat en je gsm ook gewoon uitzet.

  Aum Shanthi

  1. Ook een hele goede tip! Zelf heb ik nu veel momenten dat ik mn mobiel in andere ruimtes laat liggen, bijvoorbeeld beneden als ik boven bezig ben. Je hebt dan niet steeds het gevoel dat je op de mobiel moet kijken.

 2. Dat is ook een goede tip.

  En als je dan nog een stapje verder wilt gaan. Dan eens alles afzetten radio, gsm, tv noem maar op, dat je niet nodig hebt. Zo ga je merken dat je nog intenser met dat bezig kan zijn met wat je aan het doen bent.

  Aum Shanthi

  1. Dat zijn ook goede tips! Vind het op vakantie daarom altijd erg fijn als er geen tv enzo is. Dan kom je pas echt tot rust en kun je ook volop genieten van de omgeving! Voor nu leg ik regelmatig de mobiel weg en dat merk ik ook al erg aan mijn energie 🙂

Comments are closed.