vroeger en nu
Personal

Minder koffie drinken

Sinds januari probeer ik minder koffie te drinken. De eerste dagen stopte ik volledig met koffie drinken, en mijn ervaringen wil ik graag met jullie delen. Want wat is het voordeel van minder tot geen koffie meer drinken. Ik merkte duidelijk verschil, en vond het soms zelfs een beetje eng. Minder koffie drinken, merk je dan echt verschil, en hoe ging het me af? Dat en meer lees je in dit artikel.

Sinds dinsdag 17 januari besloot ik om geen koffie meer te drinken. Dag 1 was vooral blijven na denken, en vooral bij het drinken inschenken. Ik was namelijk altijd geneigd om koffie te nemen, en dronk voor mijn gevoel dan ook veel te veel. Of het echt teveel was weet ik niet, maar dat gevoel had ik zelf wel. Ik dronk dan vrijwel ook nooit wat anders dan enkel koffie. Daar wilde ik veranderingen in brengen, en besloot om gewoon helemaal te stoppen met koffie drinken.

Afkicken

Het is de eerste 3 dagen vooral afkicken. De eerste dag voelde ik nog niets, maar de 2e en 3e dag was ik er echt even beroerd van. Ik dronk in plaats van koffie, voornamelijk thee, citroenwater, of ranja. De variatie vond ik erg prettig, en drink nu zelfs meer dan toen ik koffie dronk. Dag 2 en 3 werd ik na 14uur extreem moe. Zo moe, dat ik zelfs ongeveer een uur per dag sliep. Ik viel tijdens het kijken van tv programma’s gewoon in slaap. Dag 4 werd ik erg vrolijk wakker in de ochtend. Ik voelde me duidelijk anders. Ook merkte ik dat ik meer energie had, en maakte die ochtend schoon, en de hele middag besteedde ik om ‘reserve’ artikelen te schrijven voor mijn blog. Ik was veel minder moe. Uiteraard ben ik eigenlijk altijd moe, vanwege mijn chronische vermoeidheid, maar dit was anders moe.

Minder koffie drinken

Ik nam mezelf op dag 4 voor dat ik enkel 1 kop koffie mocht drinken in de middag als ik echt de slaap voelde aankomen. Maar dit bleek niet nodig. En nog steeds mag ik van mezelf enkel 1 kop koffie drinken wanneer ik echt moe ben. Dus niet de hele dag door, en voornamelijk geen koffie in de avond. Dit houd me wakker, slaap ik slecht van, dus dat mag gewoon helemaal niet meer. Wat ik merk sinds ik geen koffie meer drink, is dat ik me meer kan concentreren, ik iets meer energie heb (andere energie), ik vrolijker ben, en ook meer zin in dingen heb. Waar ik de dagen voordat ik stopte vooral depri was, was ik nu het tegenovergestelde. Met deze stap ben ik erg blij, en hoop hierdoor ook meer dan 1 liter per dag te drinken. Want verder kwam ik nooit met koffie. Nu kom ik makkelijk aan de 2 liter drinken. Mijn lichaam reageert daar goed op, waardoor ik me eigenlijk alleen maar beter voel.

Vraag: Drink jij koffie? Zo ja, hoeveel drink je dan op een dag?

8 thoughts on “Minder koffie drinken”

 1. slim van je ! Teveel koffie is nooit goed (alles waar TE voor staat is niet goed hahahahaa)
  Neem zelf elke ochtend een mok koffie mee (in een warmhoudbeker), volgens mij 0,3 liter en daar doe ik tot de middag mee. Daarna alleen maar thee en water..
  fijn dat je zo´n verschil merkt, dan zie je maar wat zo´n produkt met je lichaam kan doen he 🙂

  1. Dankje. Ik weet niet of het ‘te’ veel was. Dronk soms 5 tot 6 koppen per dag. Maar omdat ik vaak buikpijn had na het drinken van koffie, dacht ik dat ik misschien eens moest kijken of het door de koffie kwam. En dat was het geval, want heb nu geen buikpijn meer na het drinken. (Enkel nog bij stress).

 2. Mmm koffie! Ik probeer ook niet te veel te drinken, 3 is wel de max.

  1. 3 is wel netjes. Ik dronk soms 5 tot 6 koppen per dag. Misschien niet extreem veel maar vond gewoon dat ik wat anders moest gaan drinken.

 3. Zoals Melanie al zei, overal waar ‘te’ voorstaat is niet goed. Vind het knap dat je het doet, al drink ik geen koffie en kan ik dus ook niet uit ervaring spreken. Ik zou misschien eens aan die thee verslaving moeten werken 😉 Xoxo

  1. Haha ik heb nu ook een redelijke thee verslaving. Al kan dat waarschijnlijk niet heel verkeerd zijn.

 4. Wauw wat goed zeg van je!! Zelf hou ik veel van koffie maar probeer soms een keer per dag te drinken, en dat lukt aardig! 🙂

  1. Dankje! Moet zeggen dat het wel echt een verschil is nu ik geen tot nauwelijks koffie drink. Ik heb nu wel dat ik van mezelf een kop koffie per dag mag drinken, drink dan vaak een latte of de buisman choco. Die vind ik lekkerder en minder last van buik klachten.

Comments are closed.