Mijn moestuin | Welke kruiden, groentes en fruit?

kumquat plant

Zoals alle andere jaren ben ik ook dit jaar weer begonnen met mijn moestuin. En voordat je denkt dat ik een mega grote tuin heb. Nee hoor, ik woon nog bij mijn ouders en heb echt heel weinig ruimte voor het onderhouden van een moestuin. Maar dat maakt het wel een hele leuke uitdaging! Daarom wil ik jou ook inspireren. Welke kruiden, groentes en fruit ga ik dit jaar verbouwen/kweken?

Omdat ik zodra de – cijfers langzaam verdwijnen bij het weer zoveel zin krijg in de lente, ben ik alvast begonnen met het uitzoeken welke kruiden, groentes en fruit ik dit jaar wil hebben. Nou had ik vorig jaar al een Kumquat boompje gekocht en zal ik die dit jaar natuurlijk ook verder verzorgen. Maar dit jaar pak ik het iets groter aan!

Kruiden, groentes en fruit

Kruiden
– Peterselie
– Rozemarijn
– Dille
– Basilicum
– Kamille
– Mint
– Maggieplant

Groentes
– Aardappel
– Bruine champignon
– Selderij

Fruit
– Kumquat
– Citroen
– Aardbei

De aardbei, kumquat, basicilum, selderij, mint en rozemarijn kocht ik vorig jaar al en staan zowel in de tuin als binnen. De mint, basilicum en rozemarijn zijn nu het niet meer vriest weer uitgelopen dus ik heb goede hoop dat ik deze verder kan kweken. De aardbei heeft eind van de zomer vorig jaar heel veel stekjes gemaakt. De kumquat heb ik afgelopen week gesnoeid en alle niet uitgekomen knopjes weggehaald. Zo jammer, eind september stond hij vol met bloemen (wel meer dan 50!) en toen waren we een dag weg en was het zulk slecht weer dat nagenoeg alle bloemen zijn afgewaaid. Daardoor heb ik nu maar 4 kumquat vruchtjes eraan zitten. Dit jaar hoop ik natuurlijk weer op flinke groei en veel bloemen!

Wat is de bedoeling?


Ik heb inmiddels heel veel potjes met aarde in mijn kamer staan. Van de kamille, peterselie, dille, citroen en de maggieplant. Verder heb ik ook een bak waarin mijn bruine champignons al flink aan het groeien zijn. Daar hoop ik ook binnen 2 weken mijn eerste oogst van te hebben.

Verder wil ik proberen om de tomaten planten die ik vorig jaar had opnieuw te laten groeien. Ik zal de helemaal kort snoeien tot de wortels en dan opnieuw ik aarde en mest zetten om te kijken of dit nog iets gaat doen. Zou natuurlijk heel gaaf zijn als dit opnieuw zou gaan groeien!

Waar kocht ik wat:
vorig jaar;
Kumquat = Oosterik
Aardbeien = Intratuin
Basilicum = Oosterik
Mint = Intratuin
Rozemarijn = Oosterik
Selderij = Oosterik
Tomaten = Aliexpress

dit jaar;
Peterselie = Intratuin
Dille = Intratuin
Maggieplant = Intratuin
Kamille = Intratuin
Citroen = uit een citroen van de supermarkt
Champignons = Aldi
Aardappelen = van de supermarkt (in Duitsland)

Naar welk van deze planten ben jij het meest benieuwd? En wat zou je willen weten over hoe ik dit kweek en hoe ik dit voor elkaar krijg zonder heel veel ruimte in de tuin?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

6 thoughts on “Mijn moestuin | Welke kruiden, groentes en fruit?

    1. Dankje! Hoop hem ook echt te kunnen vullen, het is even afwachten wat van de zaadjes wel of niet uitkomt. De citroen is inmiddels aan het ontkiemen, de maggieplant schiet de grond uit en inmiddels ook al heel veel champignons kunnen oogsten.

    1. Leuk!! Ik houd de tuincentra’s in de gaten want wil heel graag nog wat plantjes erbij. De maggieplant is al flink aan het groeien (je ziet hem zelfs groeien!) En inmiddels is ook een citroen aan het ontkiemen. Dus kan niet wachten tot alles straks groen wordt, haha.

Comments are closed.