Mijn moestuin | Voor iedereen (ook zonder tuin!)

tuinkussens van tuinkussenstore

Bij het horen van het woord ‘moestuin’ denk je vast aan veel ruimte, grote tuin en heel veel werk. Maar ik wil je even uit die gedachten helpen, ik heb namelijk helemaal niet zoveel ruimte en toch heb ik heel veel in mijn moestuin staan! Voor iedereen, ook zonder tuin is het goed haalbaar om een moestuin te hebben!

Zo’n 2 weken geleden plaatste ik een artikel over wat ik allemaal in mijn moestuin heb dit jaar. Voor iemand zonder tuin lijkt dit misschien heel veel en allemaal niet mogelijk. Maar ook zonder tuin kan jij de kruiden, groentes en fruit die ik dit jaar verbouw houden. Een vensterbank vestaat ook en zelfs op je balkon kun je een moestuin houden!

Wat heb je nodig om zelf planten te verbouwen?

Met een vensterbank, potjes en aarde heb je al genoeg om je eigen moestuin te gaan maken. Kun je het iets groter aanpakken omdat je bijvoorbeeld wel een tuin of balkon hebt dan kun je ook gaan kijken naar groente en fruit soorten die iets meer ruimte nodig hebben.
Als je hebt gekozen welke groenten, fruit en of kruiden je wilt gaan houden kun je items als bloempotten, aardappelzak en/of andere bakken of potten waar je alles in wilt hebben staan. Denk hierbij ook aan potgrond, mest en zaaibakjes.
Als je alles in huis hebt is het tijd om te gaan beginnen!

Hoe mijn moestuin eruit ziet?

Eigenlijk stelt het vrij weinig voor. Ik begin elk jaar met kleine potjes in de vensterbank voor het raam. Mijn champignons staan op een tafeltje uit de zon en tocht en de kumquat staat in zijn bloempot binnen tijdens de winter.
Vorige week kocht ik ook nog een limette boompje, dat is een kruising tussen een mandarijn en een citroen (echt heerlijk!!) en een rabarber plantje die ook nog aan mijn verzameling toegevoegd gaan worden.
De rabarber plant en aardbeien zullen in 1 stuk grond staan waarbij ze beide genoeg ruimte hebben om te groeien en natuurlijk om zoveel mogelijk vrucht af te geven. Daarnaast heb ik ook nog 2 plantenbakken met aardbeien (dit zijn de stekjes van vorig jaar en dus allemaal hele jonge plantjes), en heb ik 4 vierkanten plantenbakken waarin zowel kruiden gaan als de maggieplant. De maggieplant groeit als onkruid en de basilicum van vorig jaar samen met de munt doen het ook super goed. Bij mijn volgende update zal ik dan ook zeker een aantal foto’s maken als alles buiten staat (en hoe het er bij mij verder uit ziet).

Heb jij wel eens je eigen eten verbouwd? En naar welke plant of vrucht ben jij benieuwd?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

1 comments on “Mijn moestuin | Voor iedereen (ook zonder tuin!)

 1. Dit klinkt leuk en gemakkelijk
  Ik zou dit zeker doen.
  Het is goedkoop en men heeft iets te doen.
  Vroeger had ik mijn eigen kweekkast met bloemenzaden…
  Weet wat het is om iets zelf te kweken.
  Wil je ook laten weten wat je moet kopen en waar?
  Dank je.

  Een fijne dag

Comments are closed.