Mijn moestuin | Update eind juni 2022

moestuin juni 2022

De vorige moestuin update was alweer een tijdje geleden dus ik vond het tijd voor een nieuwe update! De tuin is onwijs gegroeid de afgelopen weken. We hebben al flink gegeten van onze eigen tuin en ook de eerste kruiden zijn al ingevroren voor komende winter! Ben je benieuwd hoe het er nu uit ziet en wat het verschil is met de vorige update?

In mijn vorige update van begin mei, begon ik met de courgettes en watermeloenen. Wauw, die zijn echt zo extreem gegroeid sindsdien! Inmiddels staan ze samen in een kasje buiten. Daar doen ze het echt extreem goed! Op het moment dat ik dit artikel schrijf is het dinsdag 14 juni en groeien er 5 mini watermeloenen aan de 2 plantjes (ik heb 3 planten, maar 1tje blijft nog een beetje achter qua groei). Aan de courgettes zitten meerdere vruchten, daar heb ik overigens nog steeds 2 planten van. Hieronder een foto van het kasje waar de 2 courgettes in staan, de 3 watermeloenen en een grote hoeveelheid basilicum.
moestuin juni 2022

Wat staat er momenteel in de moestuin?

In de voortuin hebben we natuurlijk onze fruitbomen staan zoals ik de vorige keren al liet weten. We hebben er nog een extra druif bij gekocht en nu is de tuin echt bommetje vol! De nieuwe druif heeft al 2 super schattige trosjes en we laten hem op bamboe stokken omhoog groeien. Verder zit er op de pruim helemaal geen fruit dit jaar. De kers heeft meerdere vruchtjes en is zo extreem gegroeid, hij is echt al hoger dan 2 meter (misschien zelfs al 2,5m!) De vijg groeit ook al goed ondanks dat hij vorig jaar is geknapt, het is al een echt bosje!

De groenten en kruiden in de moestuin

moestuin juni 2022
Laten we eerst met de bak beginnen die voor het raam staat. Hierin zitten de knoflook, dille, munt, radijs, wortel, bosui, kamille, 2 uien. Voor de bak staat een bak met de verdwaalde aardappel van vorig jaar en nog een andere bak vol met munt van vorig jaar. Zoals je op de foto  kunt zien is de bak helemaal vol! Het groeit allemaal zo extreem hard.

moestuin juni 2022
Als we dan naar de andere kant gaan waar we de hele lange bak hebben staan. Daar groeien komkommers en augurken, eronder heb ik wat bietjes gezet omdat ik geen andere ruimte meer had. Verder staat erin dille, sla en de gele boontjes. Op de foto zie je de augurken en komkommers. Ervoor staan meerdere kroppen sla, salie en aan de rechterkant ervoor meerdere bietjes. Ook zie je een uienplant bij de komkommers staan omdat de plant last heeft van luis (de augurk die je daarvoor ziet staan) dus ik dacht ik zet er een ui neer, maar helaas werkt dit bij mij blijkbaar voor geen meter!

Tomaten herken je niet weer!

De tomaten waren toen ze naar buiten gingen een kleine 30cm hoog. Ruim de helft daarvan heb ik onder de grond gezet zodat ze goed stevig zouden staan. Inmiddels zijn ze ruim 1.5meter hoog (boven de grond) en hangen er per plant meerdere trossen tomaten aan! Dat gaat ontzettend veel geld besparen want tomaten zijn echt heel duur momenteel!
moestuin juni 2022
Zoals je op de foto kunt zien, groeien de aardbeien ook heel goed. We hebben al weken achter elkaar elke dag een goede hand met verse aardbeien uit de tuin! Ik kocht een paar weken geleden bij Oosterik een grote plantenbak vol met aardbeien met rode bloemetjes. Deze geven van mei tot september aardbeien die heerlijk zoet zijn. Ideaal want nu hebben we voor 3,95euro de hele zomer aardbeien! Ook dat scheelt veel geld, en daarbij zijn de aardbeien uit onze tuin zoveel lekkerder dan uit de winkel! Momenteel hebben we 3 soorten aardbeien door elkaar groeien. De ananas aardbei, die wit blijft maar waarvan de pitjes rood worden, de gewone aardbei en dus de nieuwe met rode bloemen.
Op de foto zie je ook nog meer kroppen sla staan. Hiervan hebben we al meerdere keren gegeten en door enkel de buitenste blaadjes te pakken blijft de krop groeien en heb je de hele zomer verse sla!

We kochten ook een paar weken geleden een 2e regenton erbij. Dit keer een grotere want we hadden er 1 van 100liter, maar kochten er nu eentje met 264liter. Zo hebben we volle regentonnen als het regent en hoeven we geen kraanwater te gebruiken om de moestuin water te geven. Dat scheelt ook veel geld, want omdat we best een grote moestuin hebben, gaat er ook veel water doorheen. Gelukkig hebben we nog geen kraanwater hoeven gebruiken en hebben we het tot nu toe gered met het water uit de regentonnen!

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.