Mijn moestuin | Update eind januari 2023

Ja ja, de eerste update van 2023! De moestuin heb ik een kleine 2,5 week geleden opgestart en het is tijd om de allereerste update te schrijven. Wat heb ik voor gezaaid, groeit er al iets, wat is het plan?

Vorig jaar vanaf november ongeveer hebben we allemaal eierdozen verzameld zodat ik daar gemakkelijk in kan gaan voorzaaien. En dat deed ik, ik heb een plan gemaakt en ga dit jaar heel gericht mijn moestuin aanpakken. Doel; net zoveel opbrengst met alles als dat ik vorig jaar met de tomaten had (28,5 kilo!!).

Januari 2023

Al een aantal jaren begin ik in januari met het voor zaaien van mijn plantjes. Dit jaar heel gericht dus en ik zal je zo vertellen welke zaadjes ik allemaal heb uitgekozen. Wat wel anders is, is dat ik dit jaar het veel groter ga aanpakken qua hoeveelheid planten die ik wil. Want met 1 plant ga ik natuurlijk geen 28,5 kilo tomaten oogsten! En omdat je van te voren nooit weet hoeveel zaadjes er gaan kiemen, koos ik om een flinke lading voor te zaaien.

Per eierdoos heb ik 1 soort zaad geplant, zo kan ik goed in de gaten houden welke zaadjes er uit komen en waar ik eventueel nog meer van moet bij zaaien de komende maanden. De items die ik heb voor gezaaid en waar de hoofdfocus op zal liggen dit jaar:
– Vlees tomaten
– Komkommers (Chinese slangen)
– Augurken
– Gele boontjes
– Sla
– Bieten
Van de sla en de bieten heb ik zoals je misschien wel kan indenken, minder gezaaid dan van de rest. Deze zitten namelijk ook in een kleiner bakje en zijn zelfs aan ontkiemt!

Wat is het plan?


Ik had er in het eerste moestuin artikel van 2023 al wat over verteld, maar het is een heel gericht plan. Dit jaar wil ik mij dus focussen op vlees tomaten, komkommers, augurken en gele boontjes. Door mijn focus hierop te leggen kan ik het groter aanpakken en hopelijk weer een top opbrengst te hebben. Natuurlijk komen er ook nog weer kruiden in de tuin, maar die groeien deels al in de tuin (door de winter heen, echt bizar!). Zo is de dille al aan het groeien, kamille zit ook overal en de salie is nooit gestopt met groeien! Daarnaast hebben we een vaste bak met daarin maggiplant en zal de selderij ook wel weer opduiken dit jaar want die kwam vorig jaar uit het niets in de tuin tussen de komkommers en boontjes. Nog nooit selderij gehad, maar dat zal wel een verdwaald zaadje zijn geweest. Dus de kruiden komen ook wel weer terug, maar deze groeien eigenlijk altijd wel en hoef ik mij niet echt op te focussen. Vorig jaar had ik de tomaten apart staan bij de aardbeien (oohja, die groeien ook al in de tuin en we hebben zelfs nu in januari al 3 mini aardbeien groeien!). Dit jaar gaan de tomaten in een andere bak samen met de augurken. De gele boontjes gaan dan op de plek waar vorig jaar de tomaten stonden.
De aarde in al deze bakken is trouwens al verwisseld, omdat wij de plastic zeilen onderin de bakken hebben verwisseld door plastic vrije grondzeil. De laatste bak moeten we nog aanpakken, maar dat doen we zodra het iets warmer wordt en de plantjes ook bijna naar buiten kunnen.

Ik ga ervanuit dat binnen enkele dagen ook de andere zaadjes gaan ontkiemen en dan kan het feest echt gaan beginnen. Kijk er ontzettend naar uit om dit jaar weer een prachtige gevulde moestuin te hebben met allemaal eigen groente en fruit!

*De uitgelichte foto die je ziet zijn van de plantjes van 2022, dus niet van dit jaar!)

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.