Mijn moestuin plan voor 2023!

moestuin

We beginnen het jaar goed met mijn moestuin plan voor 2023! Want in mijn doelen voor 2023 beschreef ik al dat ik de moestuin dit jaar gerichter wilde aanpakken zodat ik ook dit jaar de 28,5 kilo tomaten zou kunnen kweken. En het liefste ook nog met andere groenten! Daarom nu mijn plan voor 2023.

De mogelijkheden zijn nogal beperkt want onze tuin is niet al te groot, zolang we deze tuin hebben moeten we het doen met de middelen die we hebben dus creatief zijn staat centraal. En stiekem blijf ik verder dromen en werken om dat ene huis voor elkaar te krijgen! Maar terug naar de moestuin, wat ga ik dit jaar doen, hoe ga ik dat doen en wanneer ga ik beginnen?

Plan voor 2023 – mijn moestuin

Terug kijkende naar vorig jaar is mij vooral opgevallen dat we echt een bizar goede opbrengst hadden van de tomaten. Nog tot ver in November bleven ze groeien en vruchten geven. Uiteindelijk hebben we ruim 28,5 kilo tomaten geplukt en opgegeten. En dat wil ik natuurlijk dit jaar weer! Dit jaar ga ik het gerichter aanpakken, minder soorten maar wel grotere hoeveelheden. Met de beperkte vierkante meters die ik heb ga ik heel creatief zijn. Dus dit wordt mijn plan:

1. Tomaten
Natuurlijk moeten deze weer terug komen. Waar ik het vorig jaar bij de aardbeien had staan, gaan ze dit jaar naar de bak bij de schutting. Hier heb ik een lange bak waar ik zeker de helft van de bak ga gebruiken voor de tomaten. De opbrengst zal dan misschien wel iets minder worden want de wortels kunnen niet zo diep als in de andere bak maar hij kan wel flink te hoogte in groeien.

2. Boontjes
Deze gaan nu niet in de bak bij de schutting zoals afgelopen jaar, maar gaan nu naar de plek waar de tomaten vorig jaar hebben gestaan. Op deze plek is veel zon (bijna de hele dag) en ik denk dat de boontjes hier extreem goed kunnen groeien. We kunnen eventueel nog een soort boog maken tussen deze bak en het tuinhuis. Mogelijkheden genoeg. Qua aantal plantjes wil ik zeker een 20 tal goede planten hebben. Dat is een stuk meer dan afgelopen jaar, maar ik wil de opbrengst natuurlijk ook groter maken!

3. Sla en radijs
Dit jaar wil ik weer sla en radijs gaan planten. De sla wil ik een 5 tal kroppen en de radijs wil ik meerdere rijen maken. Beide wil ik in etappes gaan zaaien/planten zodat ik de hele zomer hiervan kan genieten.

4. Bieten
Deze deden het afgelopen jaar ontzettend slecht in de losse kleine bakken, dus dit jaar gaan ze in de grote bak.

Voor alles geldt

Biologisch! Geen rommel in mijn eten, dat vind ik het allerbelangrijkste! Daarnaast hebben wij ontzettend genoten van de tomaten afgelopen jaar. Naast zo eten hebben we er ook saus van gemaakt en dit waren de allerlekkerste macaroni/spagetti sauzen die ik ooit heb geproefd!
Dit jaar dus de focus op een paar dingen, zodat we hier een grote opbrengst van kunnen maken. En als ik in de toekomst dat huis kan kopen, dan gaan we de moestuin maar eens flink uitbreiden! Tot die tijd roeien we met de riemen die we hebben. Op een succesvol, vruchtbaar 2023!

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.