Mijn ervaring met het verwijderen van een JJ katheter

Mijn lievelingsoutfit van de afgelopen weken

Een tijdje geleden is mijn JJ katheter verwijderd. Omdat ik er eigenlijk helemaal geen informatie / ervaringsverhalen over kon vinden, deel ik hierbij mijn ervaring met het verwijderen van een JJ katheter.

Let op; dit is mijn ervaring dit kan voor jou heel anders gaan! Eerder heb je al kunnen lezen hoe ik het heb ervaren om 4 maanden lang een JJ katheter te hebben. Op dinsdag 23 februari werd op de polikliniek mijn JJ katheter verwijderd, hij werd op 22 oktober geplaatst, dus hij heeft er 4 maanden en 1 dag ingezeten.

Het verwijderen van een JJ katheter

Ik had vanuit het ziekenhuis echt 0,0 informatie gekregen, alleen een brief met een afspraakdatum. De enige informatie die ik kon vinden is via andere ziekenhuizen en ik ging er dus ook volledig blanco in. Ik zal eerst uitleggen stap voor stap wat dit onderzoek inhoudt en vervolgens mijn eigen ervaring hierover delen.

Hoe gaat dat verwijderen van een JJ katheter?
1. Je komt aan in het ziekenhuis en meld je bij de bali van de poli waar je moet zijn.
2. Je neemt plaats in de wachtkamer
3. Een assistent of verpleegkundige roept je en neemt je mee naar de kamer.
4. De verpleegkundige of assistent stelt een paar vragen (bijvoorbeeld of je weet wat er gaat gebeuren) en vraagt je om je om te kleden. Je moet je broek/rok en onderbroek uittrekken en kunt nog uitplassen in deze kamer.
5. Je wordt naar binnen geroepen en neemt plaats op de tafel en plaats je benen in de beugels
6. Een verpleegkundige ontsmet het gebied rondom de plasbuis, bij mannen wordt ook nog een verdovingsgel ingespoten
7. De uroloog gaat door middel van een cytoscoop (wordt een cytoscopie genoemd) de blaas in. Hij spuit hiervoor steriel water in de blaas om hem te ontplooien en te kunnen kijken in de blaas.
8. De uroloog haalt door een grijptangetje de JJ katheter uit de urineleider en blaas, dit doet hij tegelijkertijd met het verwijderen van de cytoscoop.
9. Het onderzoek is klaar en je mag uitplassen en je weer aankleden in de kamer waar je eerder ook was.
10. In mijn geval kreeg ik mijn JJ katheter mee (hier had ik om gevraagd), deze werd eerst schoongemaakt en in een potje gedaan. Hierna mag je naar huis en je dagelijkse dingen weer voortzetten. Let er wel op dat je de dagen na het verwijderen van de katheter even goed drinkt om alles door te spoelen en de kans op een blaasontsteking te verkleinen.

Hoe ik het zelf heb ervaren?


De dagen voor het onderzoek was ik redelijk rustig en had ik zoiets van, ik laat het op me af komen. Maar op de dag zelf werd ik wel echt heel zenuwachtig. Ik wist niet goed wat me precies te wachten zou staan, of het pijn zou doen en of ik er last van zou krijgen. De verpleegkundige probeerde me gelukkig wel gerust te stellen al blijft het geen fijn iets. Je ligt daar toch met je benen in de beugels en iedereen kijkt naar iets wat je normaal gesproken niet echt zou laten zien. Misschien ben ik ook gewoon te preuts, maar dat vond ik van alles toch gewoon het naarste. Het inbrengen van de cytoscoop voel je wel, maar is niet echt pijnlijk het is meer een soort druk die je voelt, ook het verwijderen voelde ik helemaal niet. Het is dat ze de JJ katheter omhoog hielden toen hij eruit was want ik heb er echt niets van gevoeld. Daarna was het ook gelijk prima, heb de dag erna een klein beetje bloedverlies bij de urine gehad maar verder geen klachten erna gehad. Er wordt aangeraden om echt daarna minimaal 1,5 tot 2 liter te drinken om ervoor te zorgen dat alles doorgespoeld blijft en eventuele bacteriën eruit kunnen. Maakt de kans op een blaasontsteking een stuk kleiner! Wel kreeg ik het advies om na 6 weken een echo te maken om te kijken of de nier het nog zelfstandig aan kan. Want een JJ katheter wordt natuurlijk niet voor niets geplaatst. Maar in principe heb je hier geen vervolg afspraken voor.

Heb jij al eens gehoord van een JJ katheter?

About the author
29jaar, geboren in Rijssen, en afgestudeerd als Medisch secretaresse en gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. En al 10 jaar actief als blogger.

2 thoughts on “Mijn ervaring met het verwijderen van een JJ katheter

  1. Ik had er nooit van gehoord tot jij hier op jou blog het artikel erover had geschreven.
    Het is echt zo slecht dat er niemand in het ziekenhuis verteld hoe het werkt….

    Een fijne dag

Comments are closed.